Hirdetés

A “legeurópaibb” kanadai nagyvárosban, a francia többségű Montrealban sem minden kizárólag a francia gasztronómia körül forog. Sőt, a város egyik nevezetes étele, a montreali füstölt húsos szendvics épp kelet-európai zsidó bevándorlóknak köszönhetően született meg – akárcsak amerikai kuzinja, a New York-i kóser delikátesz üzletek klasszikusa, a pastrami szendvics.

Hirdetés

A pastrami a századelő New Yorkjából indult világhódító útjára, melyhez hasonlóan a montreali füstölt hús megalkotója is kelet-európai,

nagy valószínűséggel romániai zsidó bevándorló lehetett.

A kilétéről biztosat nem tudunk, a legtöbben azonban Montreal legelső, mára bezárt kóser delijének egykori tulajdonosát, Benjamin Kravitzt sejtik mögötte.ó

A Schwartz's bejárata "héber delikáteszt" hirdet - Fotó: Julian-Courtney és Michael Lukács / Wikipedia.org
A Schwartz’s bejárata “héber delikáteszt” hirdet – Fotó: Julian-Courtney és Michael Lukács / Wikipedia.org

Bár a pastrami és a montreali füstölt hús nagyon hasonlóak, két lényeges ponton mégis különböznek egymástól. Az egyik a fűszerezés: míg pastramikészítéskor a borson, korianderen és fokhagymán kívül cukrot is dörzsölnek a hús felszínébe, a montreali füstölt hús fűszerezésekor nem használnak cukrot.

Schwartz’s Deli Facebook

Soványabb és zsírosabb variánsok

A másik, lényegesebb különbség a marhahúsban rejlik. Míg a pastramihoz jellemzően a marhának a köldökhöz közelebb eső részét használják fel, a kanadaiak ezzel szemben elsősorban a marhaszegyre esküsznek. Míg a pastrami szendvics esetében a vendégnek nincs választási lehetősége a hússal kapcsolatban, a montreali füstölt húsos szendvicsnél zsírosabb, közepesen zsíros vagy soványabb hússzeleteket is lehet kérni. A túlbonyolítottnak éppen nem mondható montreali szendvicsbe a húson kívül jellegzetesen élénksárga mustár kerül a két szelet (hagyományosan) rozskenyér közé, amelyek mérete szinte eltörpül a belepakolt húsmennyiség mellett.

Fotó: chensiyuan / Wikipedia.org 

Olvasta már korábbi cikkünket a klasszikus Reuben és pastrami szendvicsről? Hústornyok találkozása: a csupa hús pastrami és a tocsogós Reuben

A montreali füstölt hús intézménye és a Schwartz’s Deli

A leghíresebb montreali zsidó deli, a Schwartz’s igazi turistamágnes, akárcsak kultikus New York-i párja, a Katz’s Delicatessen. Bár a Schwartz’s előtt kígyózó sor olykor a következő sarokig is elér, a Katz’s Delivel ellentétben mégis kifejezetten megfizethetőnek számít: hozzávetőleg feleannyiból lakhatunk jól itt, mint a jóval nagyobb New York-i deliben.

Schwartz’s Deli Facebook

 

Érdekesség, hogy a Schwartz’s Deli a kanadai popdíva, Céline Dion tulajdonában van. Az énekesnő néhai férjével közösen vette meg a helyet 2012-ben állítólag tízmillió kanadai dollárért, vagyis átszámolva több mint kétmilliárd forintért.

Schwartz’s Deli Facebook

 

Bár a Schwartz’s Deliben továbbra is kényesen ügyelnek a minőségre, a sorban állás sokat elvesz a hamisítatlan zsidó deli-élményből. A bennfentesek ezért igyekeznek más, többnyire helyiek által látogatott delikáteszüzleteket felfedezni, mint ahogyan például az Eater magazin tudósítója tette. A montreali Snowdon Deliben készült beszámolóját itt tudjuk megnézni.
Források: 1, 2

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS