Hirdetés
Hirdetés

Japán pálcikaetikett: Ezt mind ne tegyük!

2018. január 14.
Azt a Kárpát-medence szülötteként is sejteni lehet, hogy nem illik itt-ott dobolni étkezés közben az evőpálcikákkal. De azt gondolták volna, hogy a nyitóképen látható pálcikaelhelyezés is merőben illetlen a japán etikett szerint?
Hirdetés

Mutogatás

Valljuk be, adja magát. Két eszköz a kezünkben, amelyek nyílegyenesek. Ráadásul pálcák. Úgy szocializálódtunk, hogy a tanárok pálcával mutogattak a táblán, a térképen, rosszabb esetben a padban ülő diákokra is. A legjobb azonban, ha egy japán étteremben ülve, még ha nagyon bele is éljük magunkat a mondandónkba, nem mutogatunk a pálcikákkal.

Tunkolás

Nem is korlátozódik Ázsiára a tény, hogy tunkolni illetlen dolog. A nyugati étteremlátogatók hajlamosak az elsőre egész más ízvilágú japán ételeket ízfokozás gyanánt nyakon önteni szójaszósszal. A szójaszósszal való leöntés önmagában illetlenségnek számít, de ugyanúgy az is, ha jól beletunkoljuk-belenyomkodjuk (mondjuk) a sushit a szószba. Finoman belemártani természetesen ér, de lehetőleg ne a falat rizses, inkább a halas felével. Ha ugyanis az a célunk, minél többet felszívjon a rizs a szójaszószból, elnyomva a japán konyhára jellemző, friss ízeket, az nagy tiszteletlenségnek számít a séf felé.

Lenyalás

Óriási illetlenségnek számít lenyalni az evőpálcikát.

Dobolás

Nyilván túlzó példákkal élünk, de ahogyan a villával nem fésülködünk, a késsel nem reszelgetünk, úgy az evőpálcikákat sem illik kreatívan hasznosítani két fogás kiérkezése között. A japán etikettnek megfelelően pedig különösen illetlennek számít hangkeltés céljából használni pálcikáinkat.

Ledöfés

Bizony-bizony, bár a pálcikákkal talán még nem a legügyesebben bánó, éhes európai olykor nem lát jobb megoldást az élelem megszerzésére, az evőpálcákat mégsem illik beledöfni a húsba, a tésztabatyuba vagy épp a makacs kis mocsiba. Az evőpálcák együttes (!) használatával bizony csak fogni, és a falatot így megemelni ér. A pálca nem tőr, nem arra való, hogy döfködjünk vele.

A legsértőbb döfésnek az számít, ha a pálcákat az ételbe merőlegesen beledöfjük.

Ennek jelentős kulturális oka van. Halotti szertartásokon tálalnak fel így ételt, az elmúlás szimbólumaként.

Kétkezes technika

Ha az európai kéznek és agynak sokkal logikusabbnak is tűnik az étel tányérról való becserkészéséhez a kétkezes pálcikahasználat, ez bizony tabu Ázsiában. Egy kéz, két pálcika. Nem illik kés-villásdit játszani a pálcikákkal.

Dörzsölgetés

Talán mert kettő van belőle, és mert egymáson hengergethető a két pálca, ezért érezheti úgy sok vendég, hogy jó ötlet a két pálcát egymáson gurigatni két fogás között.

Különösen sértőnek számít egy japán étteremben, ha mindezt imádkozó kéztartásban tesszük,

vagyis felfelé mutató pálcákkal, a tiszteletadás kéztartását imitálva a tenyerünk között hengergetve a pálcikákat.

Tányér peremén pihentetés

Bizony, mellette illik, és semmiképpen sem a tálka/tányér szélén. Ehhez kapunk is megfelelő eszközt az éttermekben, de a biztonság kedvéért mutatjuk is.

Pálcikamegfordítás

Ez valójában nem nyugati típushiba, hanem ázsiai. Sokan úgy nyúlnak hozzá a társaság az asztal közepére rakott ételéhez, hogy a kezükben megfordítják a pálcikákat, és a másik végükkel nyúlnak bele a tálba. Ez nyilvánvalóan nem higiénikus, illetlen dolog. De ez valójában egy nyugati étkező fejében meg sem fordul. Ez afféle igazi ázsiai reflex.

További pálcikailletlenségek

A kezünk méretéhez nem illő pálcák használata. Ez természetesen a saját pálcákra értendő, és nem arra, ha egy étteremben kapunk pálcikákat. A hüvelykujjunk és a mutatóujjunk szélesre tárásával kapott hosszúság, plusz ennek a félszerese (tehát a másfélszerese) adja a kezünkhöz illő pálcák ideális hosszúságát.
Össze nem illő pálcák használata: egyik piros, másik natúr... mintha két pár cipőt hordanánk az utcán.

"Lapátolás": a tálka vagy tányér szánkhoz billentése, és annak tartalmának "kanalazása" a pálcikák segítségével.
"Cigizés" a pálcikákkal: szinte leírni is kínos, de nem illik sem egy, sem két pálcikát a szánkba véve várni a következő fogást. Még kínosabb a szánkba véve a pálcikákat rágcsálni azokat.
A legcikibb. Nem írnánk le, ha nem ragadtatnák magukat turisták erre a cselekedetre: leírhatatlanul nagy illetlenség (hogy más szóval ne éljünk) a pálcikák fülünk mögé tűzése. Mint a szakik a ceruzát. Sem egy vagy több pálcát, sem étkezés előtt, közben vagy után ne tűzzünk a fülünk mögé!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram