Körülbelüli beidegződéseink vannak, például: itt a tavasz, ha előbújik a medvehagyma, közeleg a nyár, ha eljön az eper és a spárga, vagy éppen készüljünk fel a hidegekre, ha beköszönt a naspolya. A piacokon is megfigyelhetjük a friss portékákat, de sokat segít, ha szépen, tematizálva találkozunk egy tévedhetetlen, szezonális naptárral.
Éppen ilyenre sikerült az EUFIC honlapja, ami nagyon egyszerűen kezelhető, és pillanatokon belül le is szállítja a kért információt. Azonosítsuk be, hogy mely európai országban vagyunk, vagy melyiket szeretnénk tanulmányozni kicsit, válasszunk évszakot vagy hónapot, és azonal megkapjuk a kért tudást. Külön zöldségekre és gyümölcsökre bontva.
A honlap és a tudatosság segíthet abban, hogy fenntarthatóbban tudjunk táplálkozni, amibe beletartozik, hogy odafigyelünk a szezonalitásra is.
Mikor melyik zöldséget, gyümölcsöt kézenfekvőbb megvásárolni? Hogyan tudunk azokra az alapanyagokra támaszkodni, melyek könnyebben, gyorsabban, nagyobb utánajárás nélkül elérhetőek? Ezzel kevésbé terheljük a bolygót, a lehető legtudatosabban tápláljuk a testünket és a helyi termelőket is támogatjuk. Nem spanyolviasz, mivel a táplálkozásnak ez a módja lenne az elemi, de nap mint nap látjuk a kosarunkban, hogy mennyi egyebet is magunkhoz veszünk.
A szezonális zölsdségekre és gyümölcsökre alapozni nemcsak tudatos, hanem szórakoztató is: mindig az aktuális finomsággal megoldani a főzést, ezzel pedig akár új, elfelejtett, ki nem próbált utakra is léphetünk.
Érdemes elmenteni a honlapot, netes keresgéléseket spórolunk meg vele!