Hirdetés
Hirdetés

Dickens tette halhatatlanná: Gőzölgő Püspökkel a hideg ellen (Recepttel)

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. december 20.
Ami nálunk forralt bor néven fut, annak Angliában számos változata létezik. Érdekes, hogy eredetük a legvisszafogottabb történelmi korba nyúlik vissza, és valamilyen formában az egyházi tisztségeket idézik.
Hirdetés

A viktoriánus Angliában, a 19. század közepén az ország a fénykorát élte, de létezett néhány földtől elrugaszkodott illemszabály, ami azt feltételezte, hogy az emberek vágy- és impulzusmentes lények, akiket kordában lehet tartani képmutató elvárásokkal.

Alkoholt fogyasztani nem volt bár tilos, de támogatott sem. Ennek ellenére Dickens regényeiben előfordul, hogy csapra vernek egy hordót, vagy habzik a sör. Maga Dickens nem volt nagy ivó, de íróként és az igazság barátjaként nem támogatta az egyszerű örömök visszafogását.

Forrás: Wikipedia Commons

Dickens Karácsonyi énekében olvashatunk a forralt borról, vagyis helyi változatáról, amit Smoking Bishopnak neveznek. Maga Dickens is kedvelte ezt a forró, édes italt. A Smoking Bishop (Gőzölgő Püspök) a viktoriánus kor klasszikus társasági itala volt, amit az úri szalonokban visszafogott élvezettel lehetett körbekínálni. Eredetileg a banketteken és bálokon a püspökök fejfedőjére emlékeztető formájú tálakban horfozták körbe, innen ered elnevezése is (bishop=püspök) – írja Andrea Bloomfeld Étel és főzés a viktoriánus Angliában című könyvében.

Az alkohol és a vallásos tisztségvsielők összekapcsolása nem egyedi eset. A Gőzölgő Pápa burgundival, a Gőzölgő Bíboros pezsgővel vagy rajnaival, míg a Gőzölgő Érsek vörösborral van megtámogatva, a Gőzölgő Sekrestyésbe pedig mazsolát és gyömbért főznek.

Lássunk egy igazi, viktoriánus receptet forralt borra!

Smoking Bishop recept

Hozzávalók:

  • egy üveg vörösbor
  • egy üveg portói – a legfiatalabb, Ruby fajtából
  • egy csésze víz
  • 5 narancs
  • 2 citrom
  • 28 szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál fahéj, egy csipet szerecsendió és szerecsendióvirág
  • egy kis darab gyömbér, apróra vágva
  • fél csésze barnacukor

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • Mossuk meg a gyümölcsöket és tűzdeljük meg mindegyiket 4-4 szegfűszeggel, majd sütőpapírra helyezve süssük 15 percig a gyümölcsöket!
  • Öntsük össze, és melegítsük fel a bort és a vizet, a portóit a legvégén hozzáadva.
  • Az elnegyedelt gyümölcsökkel keverjük össze, a gyümölcsökből kissé kinyomkodva a levet.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram