A viktoriánus Angliában, a 19. század közepén az ország a fénykorát élte, de létezett néhány földtől elrugaszkodott illemszabály, ami azt feltételezte, hogy az emberek vágy- és impulzusmentes lények, akiket kordában lehet tartani képmutató elvárásokkal.
Alkoholt fogyasztani nem volt bár tilos, de támogatott sem. Ennek ellenére Dickens regényeiben előfordul, hogy csapra vernek egy hordót, vagy habzik a sör. Maga Dickens nem volt nagy ivó, de íróként és az igazság barátjaként nem támogatta az egyszerű örömök visszafogását.
Dickens Karácsonyi énekében olvashatunk a forralt borról, vagyis helyi változatáról, amit Smoking Bishopnak neveznek. Maga Dickens is kedvelte ezt a forró, édes italt. A Smoking Bishop (Gőzölgő Püspök) a viktoriánus kor klasszikus társasági itala volt, amit az úri szalonokban visszafogott élvezettel lehetett körbekínálni. Eredetileg a banketteken és bálokon a püspökök fejfedőjére emlékeztető formájú tálakban horfozták körbe, innen ered elnevezése is (bishop=püspök) – írja Andrea Bloomfeld Étel és főzés a viktoriánus Angliában című könyvében.
Az alkohol és a vallásos tisztségvsielők összekapcsolása nem egyedi eset. A Gőzölgő Pápa burgundival, a Gőzölgő Bíboros pezsgővel vagy rajnaival, míg a Gőzölgő Érsek vörösborral van megtámogatva, a Gőzölgő Sekrestyésbe pedig mazsolát és gyömbért főznek.
Lássunk egy igazi, viktoriánus receptet forralt borra!
Smoking Bishop recept
Hozzávalók:
- egy üveg vörösbor
- egy üveg portói – a legfiatalabb, Ruby fajtából
- egy csésze víz
- 5 narancs
- 2 citrom
- 28 szegfűszeg
- 1 mokkáskanál fahéj, egy csipet szerecsendió és szerecsendióvirág
- egy kis darab gyömbér, apróra vágva
- fél csésze barnacukor
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- Mossuk meg a gyümölcsöket és tűzdeljük meg mindegyiket 4-4 szegfűszeggel, majd sütőpapírra helyezve süssük 15 percig a gyümölcsöket!
- Öntsük össze, és melegítsük fel a bort és a vizet, a portóit a legvégén hozzáadva.
- Az elnegyedelt gyümölcsökkel keverjük össze, a gyümölcsökből kissé kinyomkodva a levet.