Hirdetés
Hirdetés

Íme a világ tíz legrégebbi étterme

2024. február 11.
Számtalan tényező befolyásolhatja egy étterem működését és a világ történéseivel néha nem könnyű lépést tartani. Mégis több olyan étterem létezik, melyen évszázadok óta töretlenül várják vendégeiket, történelmi értékeket, régi recepteket és hagyományokat megőrizve és tovább örökítve. Ausztriától kezdve Kínán át, New York-ig, nézzük, melyik az a tíz étterem, melyek kiállták az idő próbáját.
Hirdetés
St. Peter Stiftskulinarium – Fotó: Kolarik Andreas

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria (803)

A világ legrégebbi étterme a salzburgi Szent Péter apátságban található. Annyira régóta áll fenn, hogy valójában senki se tudja a pontos nyitás idejét. Az első feljegyzés 803-ból maradt fent egy angol szerzetes, Albuin tollából. Az étteremben állítólag Wolfgang Amadeus Mozart és Christopher Columbus is étkezett. Az étterem osztrák klasszikusok mellett mediterrán ételeket szolgál fel, boraik között több mint 600 tétel található. Az étterem Michelin-ajánlott.

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

Kína legrégebbi étterme, a Bianyifang a Ming dinasztia óta szolgálja ki vendégeit. Leghíresebb étele, a pekingi kacsa, ami miatt a világ minden tájáról töretlenül érkeznek hozzájuk a vendégek. Az étterem 1827-ben elköltözött eredeti helyszínéről egy nagyobb helyre. A térben klasszikus kínai berendezés fogadja a látogatókat, a menün a kacsa mellett fermentált babból készült ételek, és kínai klasszikusok találhatóak.

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

A német szerzetesek által alapított, Stockholm óvárosában található Zum Franziskaner több költözésen és sok átalakuláson ment keresztül az évek során, mind szerkezetileg, mind koncepció terén. Egy ideig tengerészeket kiszolgáló étkezde volt, majd később fine dining étterem lett. Mostani helyszínén 1906 óta működik, söreiket pedig az eredeti, 1421-es recept szerint készítik. Házias svéd klasszikusokat, ecetes halakat és különleges sajtféléket találhatunk a menün.

Soba Mochi, a Honke Owariya ikonikus desszertje – Fotó: Ariko Inaoka, Shuhei Tonami

Honke Owariya, Kioto, Japán (1465)

A kiotói Honke Owariya cukrászboltként működött kezdetekben, majd generációról generációra öröklődő soba tésztára specializálódott étterem lett. Jelenleg a 16 generáció készíti a különböző feltétekkel kérhető különleges tésztafélét, a több évszázad óta változatlan receptúrával készült soba mochi az étterem signature fogása. 

Tour D'argent – Fotó: Facebook

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

A Michelin-csillagos La Tour d’Argent IV. Henrik angol király törzshelye volt, de amiről az étterem még híresebb, hogy ez a hely inspirálta a 2007-es L’ecsó című animációs filmet. A borospincéje szerencsére túlélte a II. világháború bombázásait, így a Michelin Guide szerint lenyűgöző mértékeket öltő 450 000 borosüveggel rendelkező gyűjteményük az egyik legkiemelkedőbb a világon.

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

A kelet-berlini Zur letzten Instanz mindenkit kiszolgált Napóleontól kezdve Beethovenen át Chaplonig. Először 1561-ben esett említés a hely létezéséről, de az étterem maga 1621 óta működik. A II. világháború után az épület egy részét újjá kellett építeni. A menün a német gasztronómia klasszikus tételei találhatóak, némi modern csavarral. 

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, Egyesült Államok(1673)

Az Egyesült Államok legrégebb óta működő vendéglőjét olyan gyakran látogatták a Városi tanács tagjai, hogy állítólag az üzleti ebéd kifejezés ebből az étteremből ered. Az egyik tulajdonos a kezdeti időkben egy igazi kalóz volt, aki nem igazán vetette meg a korrupció különböző formáit, így nem különösebben zavarta, hogy az üzletemberek nagy része a Városi tanács kontójára étkezett. A vendéglő házias stílusú ételeket készít.

Hirdetés

A la Petite Chaise, Párizs, Franciaország (1680)

Párizs második legrégebbi étterme politikusok és a művészi elit közkedvelt találkozóhelye volt. A klasszikus francia ételeket felvonultató étteremben a foie gras, csiga és a hagymaleves a legnépszerűbb ételek. A la Petite Chaise jelenleg renoválás alatt áll, újranyitása 2024 májusában várható. 

A madridi Sobrino de Botín csapata az étterem előtt – Fotó: Facebook

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

Bár a listán számos olyan étterem található, melyek régebb óta tartanak nyitva mint a Sobrino de Botín, a legtöbbjük átköltözött, átépült vagy huzamosabb ideig zárva volt. A sült malacáról és bárányáról híres Sobrino de Botín azonban tartja a Guinness Világrekordot a legrégebb óta folyamatosan nyitva tartó éttermek között. Francisco Goya festőművész itt dolgozott felszolgálóként, mielőtt befutott festő lett, illetve Ernest Hemingway A Nap is felkel című regényének zárójelenete is itt játszódik – minden bizonnyal ő is vendége volt korábban a híres étteremnek. 

A Fraunces Tavern zongora bárja

Fraunces Tavern, New York, Egyesült Államok (1762)

A Fraunces Tavern nem csak amiatt híres, mert az Egyesült Államok egyik legrégebbi étterme: George Washington az épületben lakott az Amerikai Függetlenségi Háború alatt, később pedig hadiszállásává tette. Ma az épület whisky bárként és étteremként működik. 

Fotók: Kolarik Andreas ⎸Facebook⎸ Ariko Inaoka ⎸Shuhei Tonami

Forrás: delicious.com.au

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram