Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti töltött bárány tépett padlizsánnal és sült céklával Bíró Lajos konyhájából | Főzz a séffel!

2024. március 29.
Bíró Lajos bárány elejéből készít húsvéti ebédet, amihez tölteléknek bárány tüdőt és májat is használ. A receptet érdemes egy nappal korábban elkezdeni, hogy a pác átjárja a húst. A séf ezúttal köretnek tépett padlizsánt és sült céklát ajánl.
Hirdetés

Töltött bárány

Hozzávalók

  • 1/4 bárány eleje, kicsontozva

Pác

  • tejföl és joghurt 3:1-hez arányban
  • fokhagyma aprítva
  • só, bors

A bárányt a kicsontozás után bepácoljuk, majd egy estére a hűtőbe tesszük. A pácot akkor is rátehetjük a bárányra, ha már megtöltöttük, utána is lehet pihentetni.

Töltelék:

  • 500 gramm darált bárányhús
  • 3 db tojás
  • 20 dkg párolt rizs darálva
  • panko morzsa – annyi, amennyit felvesz
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva, dinsztelve
  • 2 csokor petrezselyem,
  • 2 csokor koriander,
  • 2 csokor újhagyma, finomra vágva
  • só, bors
  • majoranna
  • 500 gramm báránytüdő darálva
  • 500 gramm báránymáj kockára vágva

A töltelék összes hozzávalóját összekeverjük, és a kiterített húsra egyenletesen elosztjuk. Ezután felcsavarjuk, megkötözzük, és sütőben 130 °C-on másfél-két órát sütjük. 

Melegen is fogyaszhatjuk, de hidegen felszeletelve talán még finomabb. 

Tépett padlizsán

Hozzávalók: 

  • 10 darab padlizsán
  • 4 csomag petrezselyem
  • 4 csomag koriander
  • 4 csomag újhagyma
  • 2 ek apróra vágott fokhagyma
  • só, bors
  • 3 dl olívaolaj
  • 8 evőkanál majonéz

A padlizsánokat 200 Celsius fokon 30 perc alatt megsütjük egészben. A többi hozzávalót felaprítjuk, összekeverjük.

Megvárjuk, amíg kihűlnek a padlizsánok, majd lehúzzuk a héjukat. A padlizsán húst hosszábban húzzuk le, illetve tépjük le csíkokban. Tegyük bele a szószba, és keverjük össze. 

Sült cékla

Hozzávalók: 

  • kb. egy-másfél kiló cékla
  • cukor
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bors

A céklát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A többi hozzávalóból ízlés szerint teszünk rá, összekeverjük. 200 Celsius fokos sütőben sütjük, 90 percig fedővel, majd 50 percig fedő nélkül. A kulcs az, hogy kóstoljunk sütés közben, ha nem érezzük elég édesnek a céklát, mindenképp cukrozzuk még meg menet közben. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram