Töltött bárány
Hozzávalók:
- 1/4 bárány eleje, kicsontozva
Pác:
- tejföl és joghurt 3:1-hez arányban
- fokhagyma aprítva
- só, bors
A bárányt a kicsontozás után bepácoljuk, majd egy estére a hűtőbe tesszük. A pácot akkor is rátehetjük a bárányra, ha már megtöltöttük, utána is lehet pihentetni.
Töltelék:
- 500 gramm darált bárányhús
- 3 db tojás
- 20 dkg párolt rizs darálva
- panko morzsa – annyi, amennyit felvesz
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva, dinsztelve
- 2 csokor petrezselyem,
- 2 csokor koriander,
- 2 csokor újhagyma, finomra vágva
- só, bors
- majoranna
- 500 gramm báránytüdő darálva
- 500 gramm báránymáj kockára vágva
A töltelék összes hozzávalóját összekeverjük, és a kiterített húsra egyenletesen elosztjuk. Ezután felcsavarjuk, megkötözzük, és sütőben 130 °C-on másfél-két órát sütjük.
Melegen is fogyaszhatjuk, de hidegen felszeletelve talán még finomabb.
Tépett padlizsán
Hozzávalók:
- 10 darab padlizsán
- 4 csomag petrezselyem
- 4 csomag koriander
- 4 csomag újhagyma
- 2 ek apróra vágott fokhagyma
- só, bors
- 3 dl olívaolaj
- 8 evőkanál majonéz
A padlizsánokat 200 Celsius fokon 30 perc alatt megsütjük egészben. A többi hozzávalót felaprítjuk, összekeverjük.
Megvárjuk, amíg kihűlnek a padlizsánok, majd lehúzzuk a héjukat. A padlizsán húst hosszábban húzzuk le, illetve tépjük le csíkokban. Tegyük bele a szószba, és keverjük össze.
Sült cékla
Hozzávalók:
- kb. egy-másfél kiló cékla
- cukor
- olívaolaj
- balzsamecet
- só, bors
A céklát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A többi hozzávalóból ízlés szerint teszünk rá, összekeverjük. 200 Celsius fokos sütőben sütjük, 90 percig fedővel, majd 50 percig fedő nélkül. A kulcs az, hogy kóstoljunk sütés közben, ha nem érezzük elég édesnek a céklát, mindenképp cukrozzuk még meg menet közben.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.