Hirdetés
Hirdetés

Holnap egy vagány és eredeti ázsiai gasztronómiai ünnepély indul a belvárosban

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 2.
Ha már letudtuk volna a nyaralást, vagy idén azt gondoltuk, hogy már nem jutunk el sehova, akkor kellemes csalódás lesz a Botellón Terasz rendezvénye, mely egy ázsiai körutazásra hív. A távol-keleti gasztronómia rajongói három napon keresztül a Kazinczy utcában falatozhatnak Wang Mester, a Kao Niaw Ping Kai Restaurant, a 101Bistro, az Enso, a Zhu & CO különlegességeiből.
Hirdetés

"Vigyázat! Aki augusztus első hetén besétál a Kazinczy utcába, nagy az esélye, hogy hirtelen Ázsiában találja magát!" —  figyelmeztet a rendezvény leírása. Aki nem járt még a X. kerületi kínai negyedben, az valóban ritkán tapasztalhatott eredeti, merőben ismeretlen, és mégis vonzó kínai, sokszor fúziós ázsiait Budapesten. Itt a Chinatown Budapest "night market" nyári szezonban nyitva tartó food udvara az, ami a legkézenfekvőbb úticél lehet, ha sokfélét kóstolnánk. A rendhagyó piacon a környék kínai étkezdéi, éttermei, cukrászdái együtt jelennek meg, kisebb pavilonokban készítik saját specialitásaikat — tehát teljesen megvan az összhang, több hely együttes és békés működése, egy közös sátor alatt. 

Fotó: 101 bistro

A fővárosban ezidáig az üdítő kőbányai projekt mellett nem volt példa a távol-keleti helyek összefogása, ami voltaképp érthető, hiszen nagy a verseny a piacon, egyre több és jobb ázsiai, fúziós ételbár, gasztrokocsma, étterem nyílik, rácáfolva a a 90’-es évekből velünk maradt körúti kínai éttermek szokásos kínálatára. Szerencsére  mára talán sikerült változtatni a rossz beidegződéseken, és egyre nagyobb az igény a valóban értéket teremtő ázsiai éttermek iránt. 

Az Enso ramenje

Az augusztus 3-5. között a Botellón Teraszon, a Kazinczy utcában, az Elektrotechnikai Múzeum udvarán Asian Streetfood Market-et rendeznek, ez pedig egy vagány kezdeményezés. A kőbányai Chinatown Budapesttől eltérően itt azok is megtalálják a számításaikat, akik kicsit félszegebben válogatnak az említett helyen, hiszen sokszor rámutatással megy a rendelés a magyar étlapok hiánya miatt. Amíg hozzájuk érdemes konkrét célokkal, fotókkal, vagy egy ázsiai baráttal érkezni, addig a Botellón Terasz rendezvénye sokkal közérthetőbb formát ölt majd. 

A választék sokszínűségéről a város jelenlegi legizgalmasabb kortárs ételbárjai gondoskodnak. Wang Mester aki rengetegett tett már azért, hogy a magyarok kicsit közelebb kerüljenek az ötezer éves kínai konyhaművészet titkaihoz; a Kao Niaw Ping Kai Restaurant, ami Dél-kelet Ázsia kedvelt street food ételeit kínálja a rákóczi úton, a 101 Bistro tajvani étterem, ahol a Nomát is megjárt Keve Márton készíti az ízgazdag, karakteres fogásokat; az Enso, ami a Konyhakör gyermekeként a legalkalmasabb arra, hogy egy kicsit feszegesse a hagyományos határokat az ázsiai-magyar fúziós fogásaival, és a Zhu & CO, ami a kínai konyha kedvenc gombócaira szakosodott. Találkozhatunk majd a Terezából már ismert Kelemen Áronnal is, aki kivételesen nem mexikó ételeket fog prezentálni, hanem 48 órás phó levesét készíti el a vendégeknek. 

Derelyék Wang Mestertől

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram