Hirdetés
Hirdetés

Hogyan ünnepelnek Portugáliában? – Tiago Sabarigo, az Essência Restaurant séfje és társtulajdonosa elárulta

SZERZŐ: Kéfer Ádám
2023. december 23.
Mára már bizonyára mindenki tisztában van vele, mivel tölti az ünnepnapokat: milyen ételeket készít, melyik nap kit látogat meg, mikor díszíti a karácsonyfát. Ebben a cikkben az ünnepi készülődést egy másik kultúra szemüvegén keresztül is megismerhetjük: Tiago Sabarigo, az Essência Reastaurant Tiago & Éva séfe kalauzol be minket a portugál hagyományokba. Tiago Sabarigo Portugáliában született és ott is tanult meg főzni, azonban már több mint hét éve él Magyarországon – 2020-ban pedig megnyitotta éttermét magyar feleségével, Jenei Évával, amely azóta már Michelin-csillaggal is büszkélkedhet. Az étterem a Dining Guide étteremkalauzának TOP100-as listáján a 7. helyet foglalta el 2023-ban.
Hirdetés

Portugália és Magyarország között nincs óriási távolság, sőt – a közös vallási gyökerek miatt még kulturális értelemben is találkozhatunk hasonlóságokkal e két nemzet között. Mégis azt mondhatjuk, hogy Portugália földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan, félsziget lévén sok mindenben eltér, ez pedig hatással van a kultúrájára és a gasztronómiára is, mely alól az ünnepek sem kivételek. Lássuk, mi kerül az asztalra a portugál nemzet ünnepe alatt, és hogyan tölti a karácsonyt Tiago Sabarigo és Jenei Éva.

A hagyományos ünnepi menü, azaz a „ceia de natal

A hagyományos ünnepi menü alapanyagai között általában szerepel a tőkehal, ami sokféleképpen elkészíthető, de leginkább káposztával, valamint csicseriborsóval jelenik meg a karácsonyi asztalon. Emellett a portugálok sok polipot, tengeri ételt fogyasztanak az ünnepek alatt is, de gyakran megtalálható a pulyka és a bárány is az ünnepi fogások alapanyagai között.

Hirdetés

A desszertek közül gyakran készül „arroz doce” vagyis portugál tejberizs, fahéjjal megszórva. Ebben a receptben a tejberizs tojássárgáját is tartalmaz, ami sokat javít az édesség textúráján. Emellett a sütőtök fánk, valamint az édes bundás kenyér is gyakran megtalálható az ünnepi menüsoron.

Az egyik legfontosabb étel azonban az ünnepi asztalokon - szintén egy desszert - az ibériai „bolo rei”, vagy magyarul királytorta, ami egy gyümölcskenyér, mégpedig kandírozott gyümölccsel.

Ez az étel a portugálok hagyományos „karácsonyi kalácsa”: a hagyományok szerint ebben az édességben egy fáva babszemet, vagy magyarul lóbabot szoktak elrejteni, amit ha valaki megtalál, akkor a következő évben ő a soros, hogy megvegye, vagy saját kezűleg elkészítse a tortát, emellett pedig szerencsét hoz számára a következő évben. Aki nem babot, az játékot, vagy pénzérmét rejt el benne, ezek mind szerencsés kabalaként veendők, aki megtalálja, a hagyomány szerint ő lesz nap királya.

Tiago Sabarigo és Jenei Éva karácsonya

Az ünnepi hagyományok nem sokban különböznek az Essência Restaurant két tulajdonosának esetében sem. Természetesen mivel Tiago Sabarigo már több éve Magyarországon él, így a család portugál tagjaival nehezebb a kapcsolatot tartani, meglátogatni őket, így inkább Jenei Éva szüleivel és lányukkal, Szonjával szokták tölteni a karácsonyt. Ilyenkor mindig az az elsődleges céljuk, hogy minőségi időt töltsenek együtt a családdal.

A karácsony Tiago Sabarigo számára „a családdal töltött idő ünneplését” jelenti, azt tartja a legfontosabbnak, hogy együtt legyen a család. A karácsonyi menü elkészítése is közös feladata a családnak, majd az elkészített ételek közös elfogyasztása is fontos eleme az ünneplésnek.

Hirdetés

Az ünnepi asztalon vegyesen jelennek meg a magyar és portugál fogások is, sőt olykor más nemzet ételei is megtalálhatók: gyakran készítenek tőkehal wellingtont, ami magában hordozza a tőkehal révén Portugáliát, de emellett a magyar hagyományokhoz is hűek maradnak a töltött káposzta, vagy például a halászlé elkészítésével.

Emellett a további sültek sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Kacsamájat, valamint kacsamellett is készítenek, a sültek mellé pedig francia saláta kerül – desszert képpen pedig gyakran nyúlnak az olasz nemzet méltán kedvelt édességéhez, a tiramisuhoz.

 

Boldog Ünnepeket kívánunk!

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram