Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tisztítsuk a fakanalakat?

SZERZŐ: DG
2023. december 7.
Egy jó fakanál aranyat ér, viszont, annak érdekében hogy sokáig megtartsa minőségét, fontos, hogy megfelelően tisztítsuk és ápoljuk. Számos módszer és praktika létezik a fa eszközök karbantartására ami segít abban, hogy sokáig használhassuk őket. Lássuk mik ezek!
Hirdetés

Mire ügyeljünk mosogatásnál?

A fakanalak élettartama meghosszabbítható, hogyha kézzel mossuk őket. Nem ajánlatos fából készült edényeket, konyhai kellékeket mosogatógépbe tenni, mert a magas hőfok eldeformálja a fát, ami megvetemedhet. Használjuk az alábbi módszereket a fából készült konyhai eszközök tisztításához:

  • Öblítsük át a fakanalat meleg vízzel, mielőtt mosószert használnánk. Áztatás helyett a legjobb, ha folyó vízben mossuk el őket.
  • Lágy mosószert használjunk a mosogatáshoz, az erős vegyszerek szétroncsolhatják és szálkassá tehetik a fa felületét. A felület szappanozása után szivaccsal vagy kefével dörzsöljük le az ételmaradékokat. Körkörös mozdulatokkal tisztítsuk folyó víz alatt.
  • A fa könnyen megtartja a szagokat, ezeket eltávolíthatjuk szódabikarbóna segítségével. Mind a szagok és a foltok eltávolítására alkalmas a szódabikarbóna és a víz egyvelege keverjünk össze egy evőkanál szódát egy evőkanál vízzel és vigyük fel a fakanálra. A szódabikarbóna semlegesíti a savasságot, ezáltal eltünteti a kellemetlen illatokat, amik a fa pórusaiba szorultak. Szódabikarbóna helyett a fakanalat citromlébe is áztathatjuk pár percre.
  • Nagyon fontos, hogy a fakanál teljesen megszáradjon, mielőtt visszatesszük a fiókba. Szárítsuk meg papírtörlővel vagy konyharuhával, hogy felitassunk a felesleges vizet. Érdemes egy evőeszköz tartóba állítva szárítani,  fekve szárítás esetén a fa tágulhat és töredezhet.

Egyéb praktikák

Érdemes a fakanalat használat után azonnal leöblíteni, mivel a fa gyorsan megszívja magát, könnyen elszíneződhet és elraktározza az illatokat. 

Rendszeresen fertőtlenítsük a fakanalakat, például hidrogén-peroxiddal, ami elpusztítja a többszöri használat után felhalmozódó baktériumokat. Hagyjuk a fakanalakat ázni tizenöt percig, ezután öblítsük le vízzel a hidrogén-peroxidot, és szárítsuk meg levegőn az eszközöket, mielőtt újra felhasználnánk őket.

Alkalmanként érdemes olajjal kezelni a fakanalakat, mivel sok használat után a fa kiszárad és szálkásodni kezd. Hogy megőrizzük a fa eszközök állapotát, dörzsöljük át őket alkalmanként ásványi eredetű olajjal vagy méhviasszal. Kerüljük az oliva és egyéb növényi olajok használatát, mert ragacsossá teszik a fa felületét. Érdemes a hidrogén-peroxidos áztatás után mindig bekenni a fakanalat, mert a fertőtlenítés is kiszárítja a fát.

 

Forrás: www.masterclass.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram