Hirdetés
Hirdetés

Helló croffle! - Mit kell tudnunk erről a különleges, gofrivá váló croissant-ról?

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. augusztus 4.
A műfajteremtő cronut 2013-as megjelenése Dominique Anselnek köszönhető, aki először párosította a leveles tészta légiességét az amerikai típusú fánkok klasszikus formájával. Hirtelen népszerűsége továbbra is töretlen, és egyre több helyen lett (el)ismert desszert az újfajta édességből. A híreken felbuzdulva azóta a cukrásztársadalom is törekszik rátalálni a croissant különféle alakváltozásaira: a cronut és a cruffin után most épp a croffle-n a sor!
Hirdetés

A croffle ötletét egy ír cukrásznak, Louise Lennoxnak köszönhetjük. A recept - a tradicionális, jó minőségű croissant-ok több napos elkészítésén kívül - rendkívül egyszerű, csupán egyetlen mozzanata igazán lényeges. A nyers, croissant formára hajtogatott tészta végső elkészítésekor nem a sütőbe, hanem a gofrisütőbe kerül. Ez mondjuk többféle kérdést is felvet, hiszen miért is törekedjen levegős textúrára és mesés rétegekre a pék, ha úgyis összenyomják azokat, még készítés közben? Ha viszont egy másik megközelítésből nézzük, a gofrik mélyedéseinek és a gofrisütő hőjének köszönhetően egyszerre ropogós és nagyon-nagyon vajas végeredményt kapunk, ami mind sós, mind édes feltétekkel remekül harmonizál.


Legyünk reálisak, és vessünk egy pillantást erre a trendre üzleti szemlélettel is. Amennyiben nem egy pékségről vagy cukrászatról van szó, hanem például egy kávézóról, sok esetben fagyasztottan rendel leveles árut, hogy azokat frissen sütve kínálhassa az italai mellé. Ennek az új eljárásnak köszönhetően viszont azok az egységek is csatlakozhatnak a croissant értékesítéshez, ahol nincs hely vagy lehetőség egy sütő kialakítására. Mint minden olyan étel, ami a képen jól mutat, természetesen a croffle is hamar Koreában találta magát. Bár máshol jellemzően egy kiadós brunch részeként jelenik meg, a szöuli utcákon többnyire street foodként találkozhatunk vele. Itt is fontos szempont a praktikum, hiszen az árusnak csak a kelesztődobozból kell előkapni a kész, hajtogatott tésztát, hogy a gofrisütőben rövid idő alatt teljesen átsüljön.


Az első croffle-barát koreai kávézó az Aufglet volt, az igazi népszerűségét viszont a Saddler Haus-nak köszönheti, ahol jellemzően kígyózó sorok állnak a sajtos-kukoricás verzióért. Az eladások számát erősen korlátozták, naponta csak hatvan darabot készítenek, amiből fejenként egyet lehet csak vásárolni. A trend népszerűsége miatt a kávézó többször is kénytelen a tervezettnél hamarabb bezárni, mert gyakran megesik, hogy teljesen elfogy a “francia gofri” névre keresztelt készletük.

Ha szívesen kipróbálnánk a sós vagy édes croffle-t, egy kis leveles tésztán, kézügyességen, gofrisütőn, és a kedvenc feltéteinken kívül nem kell más.

https://www.youtube.com/watch?v=uT8b587z8Qo

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram