Hirdetés
Hirdetés

A halászlé jó lesz 25-én is! Levesek szentestére

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 11.
Leves nélkül még egy hétvégi ebéd is nehezen elképzelhető Magyarországon, nemhogy egy meghitt családi lakoma – a karácsonyi terülj-terülj asztalkámról pedig pláne nem hiányozhat. Sokaknál kőbe vésett a menü szenteste, aminek csakis a halászlé adhatja meg a felütést. De miért is ne újíthatnánk? A halászlé jól csúszik majd 25-én is.
Hirdetés

Íme, öt leves karácsony szentestéjére, amelyek egyszerre hagyományosak és különlegesek. Előnyük, hogy mind előre elkészíthető, így a vacsora előtt csupán fel kell melegíteni (néhányat közülük pedig hidegen is fogyaszthatunk).

A nagypolgári hagyományokat idéző: borleves

A borleves szó nagypolgári hagyományokat idéz. Jól megállja a helyét a karácsonyi ízpalettán a citromnak, a fahéjnak és a szegfűszegnek köszönhető fűszeresség és a bor gyümölcsös jellege miatt. A francia eredetű, alkoholszázalékban gazdag* leves a királyi Magyarország korában, a bécsi udvaron keresztül és a betelepített svábok révén vetette meg lábát hazánkban. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, és tálalhatjuk kaláccsal. Az esetleges borvirágos orr csak hab a tortán.
(*Sok családban felforralják az összes bort a levesben, hogy a gyerekek és sofőrök is kanalazhassák.)

aloap2012 / Instagram

A delejes: szilvaleves
Meglehet, hogy a gyümölcslevesek puszta említésére sokan felvonják a szemöldöküket. Bár létezésük vitathatatlanul megosztó, közel sem lehetetlen vállalkozás, hogy valami káprázatosat alkossunk gyümölcs felhasználásával.

Sokaknál azért lapulhatnak a gyümölcslevesek a kívánságlista végén, mert gyerekkorukban túl sok liszttel behabart, ízszegény levessel kellett megbirkózniuk.

A gyümölcslevesek nemzetközi történelemkönyve elég kurta lehetne, ugyanis főleg a skandináv, a közép-európai és a balti államok lakói körében elterjedtek. Az északi országokban népszerűek az idénybogyókból készült levesek, míg mifelénk az idénygyümölcsök java része felkapott.

marton_adrienn

A karácsonyi ízvilágot szegfűszeg, fahéj, méz, gyömbér, vörösbor és aszalt szilva segítségével idézhetjük meg. Az illata olyan lesz, mint egy delejes parfüm.

Gesztenyekrémleves – édesen vagy akár sósan

Van élet a sült gesztenyén és a gesztenyepürén túl – erről már Gianni is mesélt nekünk . A vásárok népszerű sült kiegészítőjét édes és akár sós változatban is elkészíthetjük, így az édes ízekben gazdagabb menükön is elfér. A vitaminokban gazdag makktermés többek közt görcsoldó hatású is, amely enyhítheti a karácsonyi lidércnyomás okozta aggodalmakat.

madeleinehodgkin / Instagram

A gesztenye szó a görög kasztanon szóból származik, amelyet sokan a görög Kasztanaia város nevéből származtatnak, de a városka valószínűleg csak felvette a fák nevét és a szó igazából a gesztenye latin vagy ógörög megfelelőjéből származik. Európában főleg Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görög- és Törökország bővelkedik gesztenyefákban. A gesztenye népszerűsége egyébként a 18-19. században átmenetileg lankadt, mivel a szegények eledelének tartották.
Ha már itt tartunk, a gesztenye Japánban is fontos ünnepi kiegészítő. A szigetország lakóinál az újévi menün kap helyet a siker szimbólumaként.

Lazacleves

Törjük meg az édes levesek sorát egy kuckósan melengető levessel. Hal, csak másképp. A lazacleves ünnepi mivolta abból fakad, hogy borsos ára miatt itthon nem landol minden nap az asztalon, ünnepekkor ellenben könnyebben áldozunk ilyen hozzávalókra. A leves mindegyik nagyobb északi népnél megjelenik (norvégul laksesuppe, svédül laxsoppa, finnül lohikeitto néven ismert), csak ők télen-nyáron fogyasztják. A tejszín, a kapor, a citrom, az édeskömény és az idényzöldségek (pl. a krumpli, a sütőtök és az édesburgonya) mind jól illenek a lazachoz.

suskigoesgreen / Instagram

Almaleves – akár fehérborral is

Végül, de nem utolsósorban következzen még egy gyümölcsleves. Almanagyhatalom lévén méltán áldozhatunk az ország fái előtt némi mézzel, gyömbérrel és szegfűszeggel megspékelt almalevessel, amelyet akár fehérborral is megbolondíthatunk a tél és az ünnep jegyében. Savanykás íze üdítően hat a gyomorra, így egy könnyebb fogás lehet a karácsonyi menüben.

andi.bor / Instagram

A télies-fűszeres levesek könnyűszerrel új családi kedvencekké válhatnak, így érdemes kísérletezni velük!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram