Hirdetés
Hirdetés

Habsburg-pompa a hétköznapokban – A puncsszeletben több lehetőség van, mint gondolnánk!

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. december 17.
Baj-e a cukrászdai maradékmentés? A piskótatörmelékek védelmében - puncsszelet a gyakorlatban.
Hirdetés

Senki sem tudja, hogy pontosan ki készítette az először a puncsszeletet, de a legtöbb forrás szerint a középkorból, Ausztria területéről származik. Néhány feltételezés szerint az Oszmán Birodalom katonai konyhájáról érkezett, de lássuk be: a rózsaszín cukormázzal bevont sütemény születését reálisabbnak tartjuk az osztrák királyi család cukrászmestereitől. Főként azért mert ez az édesség is valójában egyfajta petit four-nak - azaz aprósüteménynek - számít.

A puncsszelet készítése a piskótánál kezdődik, amiből aztán tetszés szerinti szeleteket - főként négyzeteket - vágunk, majd az apróra tépkedett tészta maradékokat lekvárral, kakaóval, narancslikőrrel és természetesen bőséges, jó minőségű rummal összeforgatunk. Ennek a tölteléknek nincsenek túl szigorú szabályai, készíthetünk alkoholmentes opciót is akár szörpökkel, gyümölcslevekkel, vagy cukorsziruppal,  rakhatunk bele diót is, lényegében minden jól áll neki, ami édes. Ahány konyha, annyi féle kombináció! A piskóta szeleteket ezután megkenjük lekvárral, majd erre tölteléket, és ismét piskótát rétegelünk, és halvány rózsaszín cukormázzal borítjuk.

A megengedő receptúra és a piskótatészta-maradékok jelenléte kedvez a maradékmentés leleményes műfajának: hasonló okokból találkozhatunk a cukrászdákban a kókuszgolyóval vagy a keksztekerccsel is.

A fő kérdés az, hogy mennyire érezzük problémásnak ezt a műfajt? A tortavégek, piskóta szélek, elrepedt linzerek mindig is a cukrászdai hétköznapok részei lesznek.

Ezekből - az egyébként hibátlan - maradékokból házi piskóta vagy kekszmorzsát készíteni, majd ilyen formában újrahasználni kifejezetten sajátos ízvilágot és bizonyos szempontból magasabb minőséget is jelent.

A kulcs egyedül a felhasználás minőségében rejlik. A puncsszelet esetében a töltelékhez amúgy is piskótát használnánk, azaz a maradékok integrálása egy ténylegesen észszerű folyamat. Nem egy olyan sütinél próbálunk el maradékokat elsütni, ahol ennek semmi funkciója nincsen. Persze ezek után már valóban gyakran el szokott csúszni a recept további része a rumaroma és a rossz minőségű lekvár szentségtelen duójánál, de ezek használata már egy másik kérdés.

Tekintsük meg az egyik leghíresebb osztrák cukrászda, a Demel újrahasznosítási módszerét. Az 1786 óta működő műhely mai napig a hivatalos királyi beszállítónak számít, annak idején Sissi is gyakori vendégük volt. A Punschkrapferlre tradicionális, rumos osztrák süteményként hivatkoznak, amihez két fajta rumot, sárgabaracklekvárt és vegyesen Sachert-torta piskóta, és klasszikus piskótamaradékot használnak. Íme!

A Demel puncsszelete:

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram