Hirdetés
Hirdetés

Ha azt hiszi, már mindent látott... Majonéz "japán módra"

2020. március 1.
Lapra szerelt majonéz az igazán elfoglalta (/lusta) fogyasztóknak.
Hirdetés

Minél fejlettebb egy ország ipara, az élelmiszerpiac is annál inkább hemzseg a komfortmegoldásoktól, a becsomagolt ételek becsomagolásának becsomagolásáról nem is beszélve... Egy japán újdonság bejárta az internetet az elmúlt napokban, és ahogy az már csak lenni szokott, inkább a termék kedélyborzolóan felesleges mivolta miatt, mintsem azért, mert egy hasznos élelmiszerújítással állunk szemben.

A világ egyik felén egymás után születnek a zöld gondolkodás mentén kifejlesztett élelmiszerinnovációk. Legyen az a jövőben nem fenntartható hústermelés problémája szülte "műhúsok" tavaly berobbant piaca (amiket már itthon is árulnak szupermarketekben és hamburgerezőkben is kínálják), vagy legyen szó a további felesleges műanyaggyártás kiiktatására kitalált új megoldásokról, netán olyan ősi módszerekről, mint a kimért zöldség és gyümölcs vagy éppen a textilbevásárlótáska és fonott kosár használata.

Hirdetés

Persze, mindig akadnak olyan kreatív elmék és mindent bevállaló gyártók, akiket nem hat meg az idők szava, és afféle újításokkal állnak elő, mint most a japán Bourbon nevű cég. Ők minden majonéz- és szendvicskedvelő eddigi hiánytermékét dobták piacra: a szeletelt majonézt. Mégpedig azonnal két ízesítésben: tonhal és sós tőkehalikra ízekben, amivel egyúttal kissé bizarr színezetet is kapnak ezek a XXI. századi majonézek.

Az eredetileg folyékony halmazállapotú mártás népszerűsége csak a ketchupéhoz mérhető – és ezzel nem akarunk a japán gyártónak ötleteket adni a szeletelt ketchup bevezetéséhez. A lapkasajtszerűen szilárdra dermesztett és négyzet alakúra vágott majonéz márciusban kerül forgalomba Japánban. A termék olyan csomagolást kapott, mint a komfortételek piacán világszerte népszerű ázsiai porlevesek (és ez csak tipp, de a szeletek pedig bizonyára további műanyag- vagy zsírpapír-csomagolással nem tapadnak majd össze).

Fotó: Bourbon Ltd.

A gyártó szeretné megspórolni a tubusból való kinyomás vagy az üvegből/dobozból adagolás kényelmetlenségeit (?). Arra már gondolni sem merünk, mit szólnak azokhoz, akik otthon készítenek házi majonézt. A majonézadagolási metódust hivatott ez a termék két mozdulatra redukálni, azzal érvelve, hogy nem csöpög vagy folyik (bár forró-meleg ételen felolvad, hiszen végtére is mégiscsak majonéz).

Egy tisztességes konyhát vivő hazai nagymama értetlenül áll a boltban már az előre lepirított és befűszerezett, zacskóban árult krutonokat látva is. Jó eséllyel nem érti, hogy miért nem lehet otthon egy-két szelet kenyeret pirítani, majd felkockázni a krémlevesbe. A világ leggazdagabb országaiban ezzel szemben teljesen természetesek az olyan termékek, mint az előre feltört tojás vagy a felaprítva árult fokhagyma, hiszen például tojást feltörni hatalmas energia- és időbefektetés...

A szeletelt majonéznek nem jósolunk világsikert.

Forrásaink voltak: 1, 2

Ne hagyja ki ezt a cikkünket sem!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram