Hirdetés
Hirdetés

Gasztrohét a menekültek ételeivel - ma kezdődik a Körítés

SZERZŐ: N.Zs.
2015. szeptember 28.
Szeptember 28. és október 4. között tíz budapesti étterem mutatja be Szíria, Afganisztán, Eritreai és Szomália jellegzetes fogásait a Körítés nevű gasztrohéten.
Hirdetés

Az Artemisszió Alapítvánnyal közösen létrehozott projekt célja, hogy bemutassa azokat az országokat és kultúrákat, ahonnan ma a legtöbben érkeznek Magyarországra menekültként. A Körítésben résztvevő tíz étteremhez olyan menekültek és bevándorlók csatlakoztak, akik már egy ideje itt élnek: ők adták és tanították meg a szakácsoknak a recepteket, tehát együtt alakítottak ki négy ország ételeiből egy autentikus menüt erre a hétre.

Fotó: Tranzit Art Café

Fotó: Tranzit Art Café


A Tranzit Art Café-ban hétköznap szír ételeket lehet kipróbálni. Egri Orsolya, a Tranzit üzletvezetője mesélt arról, hogy zajlott a felkészülés és a közös munka Raniával:
“Először csak ismerkedtünk, beszélgettünk. Sokat mesélt Damaszkuszban maradt családjáról, az ottaniak állandó rettegéséről, a becsapódó lövedékektől, a tartóssá vált bizonytalanságról, a reményvesztettségről.”
Fotó: Tranzit Art Café

Fotó: Tranzit Art Café


A következő alkalommal együtt mentek el körülnézni a Karinthy Frigyes úti szír élelmiszerüzletbe. A Tranzit négyféle szír étellel készül a hétre: Baba Ghanoog-gal kezd hétfőn (ez egy padlizsános mártogató), kedden Shakriyát (joghurtos marha babérlevéllel), szerdán Freekeh-t (csirke árpagyönggyel) csütörtökön ismét Baba Ghanoog-ot és pénteken Ma'amul-t kardamomos teával szolgál fel.
“A vendégeink mindig érdeklődéssel, támogatással, adakozó kedvvel támogatták ezeket az erőfeszítéseket. Biztos vagyok benne, nyitottak lesznek új ízek kipróbálására is. A recepteket közreadjuk, otthon is könnyen elkészíthetők: mindenki hazavihet egy kicsit Rania keserédes fűszeres történetéből.” - mondta Egri Orsolya.
Naszádi Sára. Fotó: Nagy Balázs

Naszádi Sára. Fotó: Nagy Balázs


Naszádi Sára, az Édes Sári tulajdonosa készíti a héten a Ma’amult, ami egy jellegzetes szír sütemény, amelyet Zéna, a szír-magyar lány tanított meg neki. A Ma’amul eredetileg egy grízes tészta, amelyet datolyával töltenek meg: Sára szerint a magyar ízlésnek kissé száraz, így linzertésztából készítik el.
“Hozzám nem állnak annyira közel ezek a jellemzően darás sütemények, de ki kell próbálni, mert nagyon érdekesek. Van egy cukrászdám, ezzel próbálok hozzátenni valamit. Abszolút egyétertek a kezdeményezéssel, meglátjuk, milyen fogadtatása lesz, remélem, nyitott emberek jönnek el. De azért felkészültem mindenre, remélem, ez azért a kisebbség lesz.”
A Castro Bisztró szír levessel, főétellel és desszerttel készül, ami vasárnapig napi ajánlatban szerepel a kínálatukban.
Borbély Róbert. Fotó: Nagy Balázs

Borbély Róbert. Fotó: Nagy Balázs


“A séfünk egy szír lánnyal közösen alkotta meg a menüt. Egy jó séf az alapanyagokból nyilván össze tud állítani jó ételeket, de autentikus akkor lesz, ha valaki olyan mondja el a receptet, aki ezen nőtt fel, csinált már ilyet, ezek az apróságok számítanak.
Nem szeretnénk megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját, ugyanazt képviseljük, mint eddig. Az étlapunk most is nagyon sokrétű. Igazából azt várjuk, hogy az emberek jól érezzék magukat, és ha ízlik nekik, akkor később is visszajöjjenek.
Hogyha az ember megszeret valamit, akkor kénytelen-kelletlen közelebb jut hozzá: akár a fűszerek nevén keresztül, ha szavakat nem ért, utánanéz, így kialakul egy tanulási folyamat, közelebb kerülhet egy kultúrához. Nem lehet A-t vagy B-t mondani ebben a helyzetben, szerintem emberek vannak, színes a világ, ezt próbáljuk megmutatni mi is.”- mondta Borbély Róbert a Castroból.

A Körítésben résztvevő helyek: Anker Klub, Castro Bistro, Dzsángó, Édes Sári, Finomító Kantin, Kisüzem, LEVES., Manga Cowboy!, Pékműhely, Tranzit Art Café.

A heti menükről, hogy melyik étteremben milyen konyhával találkozhat, a Körítés honlapján (ezen a linken) talál több információt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram