Az egymást érő hőségriadók és citromsárga figyelmeztetések végérvényesen jelzik, elérkezett a nyár. Az aszfalt felett hullámzik a levegő, az utakon odaképzelt víztócsák délibábjai csillognak, és a hűvös, őszi napok elérhetetlenül távolinak tűnnek.
Ilyenkor több megoldandó problémával is szembesülhetünk. Az egyik a megfelelő folyadékbevitelről való gondoskodás, a másik pedig az olyan ételek étlapra tűzése, ami a nagy melegben is jól esnek, sőt, talán még fel is frissítenek. Ilyenkor előnyt élveznek az egyszerűen, gyorsan elkészíthető könnyed fogások, hiszen senkinek nincs kedve a forró tűzhely fölött órákig görnyedve olyan fogást készíteni, mely elfogyasztása után zárójelbe tesz minden aznapra tervezett aktivitást.
A sorozatunkban most bemutatott recept, melyből Bíró Lajos legendás salátalevesét készíthetjük el, minden fenti feltételnek megfelel. A Dining Guide Életműdíját is elhódító séf frissítően savanykás, könnyen elkészíthető levesének tíz adagra elegendő receptjét közöljük. A leves új dimenzióját mutatja meg az egyszerű fejes salátának, és megtalálható benne minden, ami egy igazán jól sikerült, nyári leveshez szükséges. Kapor és fokhagyma, saláta és szalonna, a frissítő leves számos változatban került már ki Bíró Lajos konyhájából. Most egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, modern tálalási csavarral kiegészített változatát mutatjuk be.
Salátaleves Bíró Lajos konyhájából
Hozzávalók (Hozzávetőleg 10 adaghoz):
Bő 2 dl olívaolaj
3 fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanálnyi finomra vágott fokhagyma
4 fej saláta
70 dkg burgonya
3 l alaplé (Zöldségalaplé, vagy csontalaplé)
4 evőkanál cukor (van, aki édesebben szereti)
1-2 dl almaecet (van, aki savanyúbban szereti)
2 dl tejföl
4 dl tejszín
só, bors, ízlés szerint
Tálaláshoz:
20 dkg bacon, vagy füstölt szalonna
1 fej jégsaláta (julienne-re vágva)
1 dl olívaolaj
(friss kapor, ízlés szerint)
Elkészítés:
A szalonnát külön serpenyőben ropogósra sütjük.
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, miután üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, a kitorzsázott, felszeletelt fejessalátát, és a felkockázott burgonyát.
Felöntjük az alaplével, majd összeforraljuk. Mikor a burgonya puhára főtt, fokozatosan hozzáadagoljuk a tejszínt és a tejfölt, cukrot és az almaecetet, sót, borsot.
Thermomixerrel simára turmixoljuk.
Tálalás:
A julienne-re vágott jégsalátát összeforgatjuk az olívaolajjal, majd a tányér közepére helyezzük. A tetejére egy-két szelet sült szalonnát helyezünk, majd felöntjük a krémlevessel.
Tippek:
Miután külön serpenyőben ropogósra sütöttük a szalonnát, kevés alaplével felöntve a leveshez adhatjuk a kiolvadt zsírt, kellemes, füstös ízt adva a krémlevesnek.
A ropogós, friss levesbetétet alkotó jégsalátához ízlés szerint friss kaprot is keverhetünk, frissességet, nyárias ízvilágot kölcsönözve levesünknek.
Tovább olvasok:

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.