Pedig a karalábé egy igazi szuperélelmiszer: C-vitamin-tartalma magasabb, mint a citromé, de van benne B-vitamin, kálium, kalcium és vas is, valamint antioxidánsok. Kalóriatartalma alacsony, sok benne az emésztést segítő rost. A töltött változata nagyon szerethető, készülhet húsos vagy vegetáriánus verzióban is. A hússal töltöttet Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a 2 Michelin-csillagos Stand társtulajdonosa tanácsaival készíthetjük el. Ő azt is megosztotta velünk, milyen buktatói lehetnek ennek a látszólag egyszerűen elkészíthető ételnek.
A mostani változat vegetáriánus, ráadásul egy másik egészséges körettel, bulgurral dúsított. A receptet Veres Róbert, a KIOSK executive séfje osztotta meg velünk.
TÖLTÖTT KARALÁBÉ
A répapüré hozzávalói:
500 gramm sárgarépa
200 ml zöldségalaplé
50 ml olívaolaj
6 gramm só
10 ml frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A sárgarépát olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak tudjuk (minél vékonyabb, annál gyorsabban megfő, és így jobb íze marad a répának). Ezután egy lábasba tesszük a leszeletelt répát, ráöntjük az alaplevet és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Mikor puha lesz, leszűrjük, a főzőlevet pedig megtartjuk. A répát turmixgépben pürésítjük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy megfelelő állagot kapjunk. Miközben beállítottuk az állagot, hozzáadjuk az olívaolajat, majd sóval és citromlével ízesítjük.
A bulgur hozzávalói:
100 gramm bulgur
160 ml zöldségalaplé
Elkészítés:
A bulgurt egy keverőtálba tesszük. A zöldségalaplevet felforraljuk, ízlés szerint sózzuk. Ráöntjük az alaplevet a bulgurra, majd lefóliázzuk a keverőtálat. Állni hagyjuk 15 percet, amíg megpuhul, majd villával átkeverjük.
Kovászolt karalábé hozzávalói:
1kg (6-7db) karalábé
1l víz
10 gramm só
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor kapor
1 db krumpli
A karalábét megpucoljuk. A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a sót, és kicsit várunk, míg hűl (elég addig, hogy ne legyen forró). A karalábét egy üvegbe tesszük a fokhagymával és a kaporral együtt, majd ráöntjük a vizet.
Olyan méretű üveget keressünk, amit szinte teljesen kitöltenek a karalábék, illetve belefér a vízmennyiség és a krumpli is. A tetejére helyezzük a krumplit, majd lezárjuk és napos helyre helyezzük 5-7 napig. Ha elkészült, lehűtjük és külön, savanyúságként is fogyaszthatjuk.
A töltött karalábénkhoz apró kockára vágjuk a kovászolt karalábét, ezzel frissítjük majd a bulgurt. Meghámozzuk a tölteni való karalábét, letalpazzuk, hogy megálljon. A belsejét karalábévájóval kivájjuk, majd sós vízben leforrázzuk, nagyjából 10 perc alatt.
Töltelék:
500 gramm burgonya
500 gramm édesburgonya
20 gramm olívaolaj
250 gramm lilahagyma finomra vágva
20 gramm fokhagyma (darált)
4 gramm római kömény
2 gramm őrölt szegfűszeg
10 gramm garam masala
10 gramm paradicsompüré
15 gramm finomra vágott koriander
A burgonyákat 2 cm-es kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Külön edényben az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát, utána rárakjuk a római köményt, őrölt szegfűszeget, a garam masalát és a paradicsompürét, közben sózzuk, borsozzuk. Miután megpirult, hozzáadjuk a főtt burgonyákat, a friss koriandert, és áttörjük a burgonyatörővel.
Megtöltjük a töltelékkel a karalábékat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Mikor beleszúrunk egy villát, ekkor már bele kell, hogy szaladjon.
Amíg sül a töltött karalábé, felmelegítjük a répapürét és a tányér aljára tesszük. A tetejére teszünk a bulgurból, amit kevés olívaolajon visszamelegítünk. Amikor meleg, frissen vágott petrezselyemzölddel, újhagymával és a kockára vágott karalábéval frissítjük. Ennek a tetejére tesszük a töltött karalábét, aminek a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, végül pirított, tört pisztáciával szórjuk meg.
Tovább olvasok:

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.