Hirdetés
Hirdetés

Főzz a séffel! - Karalábé a KIOSK-ból

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. augusztus 8.
A kulcsszó: zsenge. Ha fás, akkor nem csak a menzás rossz emlékek törnek majd fel, a rászánt idővel, a fűszerekkel együtt az egész étel kárba vész.
Hirdetés

Pedig a karalábé egy igazi szuperélelmiszer: C-vitamin-tartalma magasabb, mint a citromé, de van benne B-vitamin, kálium, kalcium és vas is, valamint antioxidánsok. Kalóriatartalma alacsony, sok benne az emésztést segítő rost. A töltött változata nagyon szerethető, készülhet húsos vagy vegetáriánus verzióban is. A hússal töltöttet Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a 2 Michelin-csillagos Stand társtulajdonosa tanácsaival készíthetjük el. Ő azt is megosztotta velünk, milyen buktatói lehetnek ennek a látszólag egyszerűen elkészíthető ételnek. 

Veres Róbert, a KIOSK executive séfje

A mostani változat vegetáriánus, ráadásul egy másik egészséges körettel, bulgurral dúsított.  A receptet Veres Róbert, a KIOSK executive séfje osztotta meg velünk. 

TÖLTÖTT KARALÁBÉ

A répapüré hozzávalói:

500 gramm sárgarépa

200 ml zöldségalaplé

50 ml olívaolaj

6 gramm só

10 ml frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A sárgarépát olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak tudjuk (minél vékonyabb, annál gyorsabban megfő, és így jobb íze marad a répának). Ezután egy lábasba tesszük a leszeletelt répát, ráöntjük az alaplevet és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Mikor puha lesz, leszűrjük, a főzőlevet pedig megtartjuk. A répát turmixgépben pürésítjük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy megfelelő állagot kapjunk. Miközben beállítottuk az állagot, hozzáadjuk az olívaolajat, majd sóval és citromlével ízesítjük.

A bulgur hozzávalói:

100 gramm bulgur

160 ml zöldségalaplé

Elkészítés:

A bulgurt egy keverőtálba tesszük. A zöldségalaplevet felforraljuk, ízlés szerint sózzuk. Ráöntjük az alaplevet a bulgurra, majd lefóliázzuk a keverőtálat. Állni hagyjuk 15 percet, amíg megpuhul, majd villával átkeverjük. 

Kovászolt karalábé hozzávalói:

1kg (6-7db) karalábé

1l víz

10 gramm só

4 gerezd fokhagyma

1 kis csokor kapor

1 db krumpli

A karalábét megpucoljuk. A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a sót, és kicsit várunk, míg hűl (elég addig, hogy ne legyen forró). A karalábét egy üvegbe tesszük a fokhagymával és a kaporral együtt, majd ráöntjük a vizet. 

Olyan méretű üveget keressünk, amit szinte teljesen kitöltenek a karalábék, illetve belefér a vízmennyiség és a krumpli is. A tetejére helyezzük a krumplit, majd lezárjuk és napos helyre helyezzük 5-7 napig. Ha elkészült, lehűtjük és külön, savanyúságként is fogyaszthatjuk. 

Hirdetés

A töltött karalábénkhoz apró kockára vágjuk a kovászolt karalábét, ezzel frissítjük majd a bulgurt. Meghámozzuk a tölteni való karalábét, letalpazzuk, hogy megálljon. A belsejét karalábévájóval kivájjuk, majd sós vízben leforrázzuk, nagyjából 10 perc alatt.

Töltelék: 

500 gramm burgonya

500 gramm édesburgonya

20 gramm olívaolaj

250 gramm lilahagyma finomra vágva

20 gramm fokhagyma (darált)

4 gramm római kömény

2 gramm őrölt szegfűszeg

10 gramm garam masala

10 gramm paradicsompüré

15 gramm finomra vágott koriander

A burgonyákat 2 cm-es kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Külön edényben az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát, utána rárakjuk a római köményt, őrölt szegfűszeget, a garam masalát és a paradicsompürét, közben sózzuk, borsozzuk. Miután megpirult, hozzáadjuk a főtt burgonyákat, a friss koriandert, és áttörjük a burgonyatörővel.

Megtöltjük a töltelékkel a karalábékat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Mikor beleszúrunk egy villát, ekkor már bele kell, hogy szaladjon.

Amíg sül a töltött karalábé, felmelegítjük a répapürét és a tányér aljára tesszük. A tetejére teszünk a bulgurból, amit kevés olívaolajon visszamelegítünk. Amikor meleg, frissen vágott petrezselyemzölddel, újhagymával és a kockára vágott karalábéval frissítjük. Ennek a tetejére tesszük a töltött karalábét, aminek a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, végül pirított, tört pisztáciával szórjuk meg.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram