Hirdetés
Hirdetés

Fonott kalács, ahogyan Hájos Bálint készíti a La Téne-ben | Főzz a séffel!

2024. március 27.
A húsvéti ünnep már-már elképzelhetetlen fonott kalács nélkül, amit egy kis időráfordítással otthon is könnyedén elkészíthetünk. Hájos Bálint a La Téne receptjét osztotta meg velünk, amelynek köszönhetően nem csak ízletes, de igazán szép kalácsok kerülhetnek az ünnepi asztalra.
Hirdetés

Fonott kalács, ahogyan a La Téne-ben készül (a receptúra 2 darab 450 grammos kalácsra értendő)

Hozzávalók:

  • 500 g BL55 liszt
  • 250 g 3,5 %-os tej
  • 1 db tojás
  • 8 g só
  • 20 g élesztő
  • 75 g vaj
  • 75 g cukor
  • 15 g méz
  • kezeletlen citrom és narancs héja (opcionális)

Elkészítés:

Első lépésként az élesztőt feloldjuk a tejben. Szükségünk lesz egy dagasztótálra, amiben minden összetevőt kimérünk, majd pedig ebbe öntjük az élesztős tejet is. Robotgép segítségével addig dagasztjuk a tésztánkat, amíg szép sima és erős szerkezetű lesz – ez legalább 10-15 percet fog igénybe venni. Ezután kézzel formázzuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük egy tálban szobahőmérsékleten, nedves konyharuhával letakarva nagyjából egy órán keresztül. A megkelt tésztát a nyújtófelületre tesszük és 12 egyenlő részre osztjuk. Ezekből kis golyókat formázunk, melyeket még további 15 percig letakarva hagyunk.

Kb. 30 centiméter hosszú hengereket sodrunk a megkelt gombócokból. A hat darab egyenlő hosszúságú hengert összefogjuk az egyik végénél és kezdődhet a fonás. A helyes hatos fonás elvégzéséhez a videós példák a legjobbak, ezért az interneten található “hatos fonás” technikákat érdemes jól megnézni és ezek alapján összefonni a saját házi kalácsunkat.

Hirdetés

Egy felvert egész tojással plusz még egy tojássárgájával alaposan megkenjük alul-felül a fonatunkat, amit ismét kelesztés követ. Akkor vagyunk készen, ha duplájára keltek a nyers kalácsaink, ami ismét kb. egy órát vesz igénybe. Ha letelt a szükséges idő, ismét átkenjük a kalácsokat tojással és a 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt (sütőtől függően) aranybarnára sütjük. Ha nem légkeveréses a sütőnk, akkor 185 fokra melegítsük elő.

Ezzel a recepttel egy édesebb kalácsot fogunk kapni, így ha szeretnénk, a cukor mennyiségéből 25-30 grammot el lehet venni a semlegesebb végeredmény érdekében. Amennyiben légmentesen, kenyértartó zsákban tároljuk a kalácsunkat, akkor még 3-4 nap után is puha marad.

Ez tehát a La Téne kalács receptje, amit sonka mellé, illetve lekvárral vagy vajjal megkenve is szuperül működik az ünnepi asztalon – de akár egy átlagos hétköznapon is!

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram