A jelenlegi, augusztusra éppenséggel kevéssé emlékeztető esős időjárásban egészen könnyű megfeledkezni arról, hogy még nem egészen egy hónapig hivatalosan is nyár van. A zivatarfelhők és citromsárga riasztások mögött azonban ott lappanganak a késő nyár forró napjai, és nem kétséges, hogy az árhullámokat hamarosan újra hőhullámok váltják fel.
A könnyen elkészíthető, bevált receptek ilyenkor kincset érnek, hiszen senki sem szeretne hosszú órákon keresztül a tűzforró konyhában rostokolni. Ha a végeredmény pedig a nem csak egyszerű, de finom is, kifejezetten nyert ügyünk van.
Bíró Lajos könnyű, nyári fejtett bablevese természetesen a frissen kifejtett, zsenge szemekből az igazi, de ha a babszemeket lefagyasztjuk és eltesszük, akkor egész évben élvezhetjük ezt a könnyű, savanykásan frissítő levest. A Dining Guide Életműdíjjal is kitüntetett séfjének receptjét osztjuk most meg, néhány tippel és csavarral kiegészítve, melynek köszönhetően egy egyszerű nyári levesből könnyűszerrel hidegebb időkben élvezhető fogást varázsolhatunk.
Fejtett bableves Bíró Lajos konyhájából
Hozzávalók (10 főre):
20 dkg vaj
4 fej közepes vöröshagyma
3 ek finomra vágott fokhagyma
Fél kg fejtett bab
5 db közepes méretű sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zellerszár
1 db kisebb paradicsom és 1 db apróra vágott paprika ("épp csak megmutatjuk neki")
4 db babérlevél
Friss petrezselyem, díszítéshez
1,5 l zöldségalaplé
5 dl tejszín
2 dl tejföl
1 liter tej
Almaecet, ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felkarikázott, esetleg batonra vágott sárgarépát, fehérrépát és a finomra kockázott paradicsomot, paprikát. A zeller zöldjét egészben érdemes beletenni, hogy tálalás előtt könnyedén kiemelhessük. Beletesszük a fejtett babot és a babérleveleket is, kevés sóval meghintjük, borssal fűszerezzük, majd a megpárolt zöldségeket felöntjük a zöldségalaplével.
A zöldségeket összeforraljuk az alaplével, majd mikor puhára főttek, fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. Végül almaecettel, ha szükséges sóval, borssal ízesítjük.
Frissen tálaljuk, tejföllel.
A fentebb leírt receptnek sok változata létezik. Van, aki pirospaprikával, mások kakukkfűvel csavarnak a könnyű nyári leves receptúráján, esetleg citromlével helyettesítik az almaecetet. Egy jó alapreceptbe bele kell, hogy férjen néhány ehhez hasonlatos improvizatív kiegészítés, és ezt a véleményt a fentebbi receptet jegyző Bíró Lajos is osztja. Néhány egyszerű hozzávalóval és egy-két trükkel új szintre emelhetjük az ismerős bablevest, sőt, a fentebb említett babfagyasztós módszerrel kiemelhetjük a megszokott nyári környezetéből és téli hozzávalókkal is társíthatjuk.
„A levest megfőztük, készen van. Az azonban mindig izgalmas, amikor elkezdünk egy kicsit trükközni vele. Például, mit csináljunk a maradékkal? Jó megoldás lehet, ha fogjuk, leturmixoljuk, és szépen átszűrjük. Máris van egy krémlevesünk, amely különböző betétekre vár. Azt például érdemes kipróbálni, hogy veszünk némi véres hurkát, felkarikázzuk, kirántjuk, kész is a betét. Ez nem éppen a tavaszi-nyári hangulathoz illik, de a véres hurka nagyon jól passzol a babhoz!
A kísérletezést úgy is lehet folytatni, hogy a véres hurkát megsütjük, pürésítjük, krémet készítünk belőle. Pirítósra, toast kenyérre kenjük vagy egymásra rétegezzük a megkent szeleteket, amolyan zserbóformán, megformázzuk, kivágunk belőle egy szép háromszögformát. Serpenyőben megpirítjuk, és máris a kezünkben van egy izgalmas kiegészítő a leveshez.”
Akár nyári forróságban könnyű levesnek, akár gyorsan összedobható villámreceptnek, akár őszi-téli hűvös esték hurkabetétes krémlevesének választjuk, a fejtett bablevest érdemes felvennünk konyhánk választékába.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.