Hirdetés
Hirdetés

Fejtett bab és véres hurka – Bíró Lajos-féle bablevesvariációk, télre, nyárra egyaránt

SZERZŐ: Király Márton
2023. augusztus 9.
„A levest megfőztük, készen van. Az azonban mindig izgalmas, amikor elkezdünk egy kicsit trükközni vele."
Hirdetés

A jelenlegi, augusztusra éppenséggel kevéssé emlékeztető esős időjárásban egészen könnyű megfeledkezni arról, hogy még nem egészen egy hónapig hivatalosan is nyár van. A zivatarfelhők és citromsárga riasztások mögött azonban ott lappanganak a késő nyár forró napjai, és nem kétséges, hogy az árhullámokat hamarosan újra hőhullámok váltják fel.

A könnyen elkészíthető, bevált receptek ilyenkor kincset érnek, hiszen senki sem szeretne hosszú órákon keresztül a tűzforró konyhában rostokolni. Ha a végeredmény pedig a nem csak egyszerű, de finom is, kifejezetten nyert ügyünk van.

Bíró Lajos könnyű, nyári fejtett bablevese természetesen a frissen kifejtett, zsenge szemekből az igazi, de ha a babszemeket lefagyasztjuk és eltesszük, akkor egész évben élvezhetjük ezt a könnyű, savanykásan frissítő levest. A Dining Guide Életműdíjjal is kitüntetett séfjének receptjét osztjuk most meg, néhány tippel és csavarral kiegészítve, melynek köszönhetően egy egyszerű nyári levesből könnyűszerrel hidegebb időkben élvezhető fogást varázsolhatunk.

Fotó: Facebook - bíró Lajos

Fejtett bableves Bíró Lajos konyhájából

Hozzávalók (10 főre):

20 dkg vaj

4 fej közepes vöröshagyma

3 ek finomra vágott fokhagyma

Fél kg fejtett bab

5 db közepes méretű sárgarépa

3 db fehérrépa

1 db zellerszár

1 db kisebb paradicsom és 1 db apróra vágott paprika ("épp csak megmutatjuk neki")

4 db babérlevél

Friss petrezselyem, díszítéshez

1,5 l zöldségalaplé

5 dl tejszín

2 dl tejföl

1 liter tej

Almaecet, ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felkarikázott, esetleg batonra vágott sárgarépát, fehérrépát és a finomra kockázott paradicsomot, paprikát. A zeller zöldjét egészben érdemes beletenni, hogy tálalás előtt könnyedén kiemelhessük. Beletesszük a fejtett babot és a babérleveleket is, kevés sóval meghintjük, borssal fűszerezzük, majd a megpárolt zöldségeket felöntjük a zöldségalaplével.

A zöldségeket összeforraljuk az alaplével, majd mikor puhára főttek, fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. Végül almaecettel, ha szükséges sóval, borssal ízesítjük.

Frissen tálaljuk, tejföllel.

A fentebb leírt receptnek sok változata létezik. Van, aki pirospaprikával, mások kakukkfűvel csavarnak a könnyű nyári leves receptúráján, esetleg citromlével helyettesítik az almaecetet. Egy jó alapreceptbe bele kell, hogy férjen néhány ehhez hasonlatos improvizatív kiegészítés, és ezt a véleményt a fentebbi receptet jegyző Bíró Lajos is osztja. Néhány egyszerű hozzávalóval és egy-két trükkel új szintre emelhetjük az ismerős bablevest, sőt, a fentebb említett babfagyasztós módszerrel kiemelhetjük a megszokott nyári környezetéből és téli hozzávalókkal is társíthatjuk.

„A levest megfőztük, készen van. Az azonban mindig izgalmas, amikor elkezdünk egy kicsit trükközni vele. Például, mit csináljunk a maradékkal? Jó megoldás lehet, ha fogjuk, leturmixoljuk, és szépen átszűrjük. Máris van egy krémlevesünk, amely különböző betétekre vár. Azt például érdemes kipróbálni, hogy veszünk némi véres hurkát, felkarikázzuk, kirántjuk, kész is a betét. Ez nem éppen a tavaszi-nyári hangulathoz illik, de a véres hurka nagyon jól passzol a babhoz!

A kísérletezést úgy is lehet folytatni, hogy a véres hurkát megsütjük, pürésítjük, krémet készítünk belőle. Pirítósra, toast kenyérre kenjük vagy egymásra rétegezzük a megkent szeleteket, amolyan zserbóformán, megformázzuk, kivágunk belőle egy szép háromszögformát. Serpenyőben megpirítjuk, és máris a kezünkben van egy izgalmas kiegészítő a leveshez.”

Akár nyári forróságban könnyű levesnek, akár gyorsan összedobható villámreceptnek, akár őszi-téli hűvös esték hurkabetétes krémlevesének választjuk, a fejtett bablevest érdemes felvennünk konyhánk választékába.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram