Hirdetés
Hirdetés

"Ez egy mediterrán egyveleg" - a Nosalty.hu egyik alapítója tapas bárt nyitott

SZERZŐ: Gűth Ervin
2015. október 6.
A Nosalty.hu egyik alapítója, a pécsi S. Pápa Petra indította útjára az ország legnépszerűbb közösségi receptgyűjtő oldalának a sikertörténetét. Azóta sem búcsúzott el a gasztronómiától, csak most más szemszögből közelít: a baranyai megyeszékhelyen Eleven – bor & tapas néven nyitott vendéglátóhelyet a nyáron.
Hirdetés

Elmúltak azok az idők, amikor a pécsi gasztronómia középpontja a Király utca lehetett. Ahol ugyan most is rengeteg étterem és kávézó van, de az új tempót már néhány éve a szomszédos Jókai tér és környéke diktálja. Talán nem véletlen, hogy S. Pápa Petra a város mediterrán hangulatú terére egy mediterrán ihletésű vendéglátóhelyet álmodott meg. Az Eleven elnevezés mást jelent a magyaroknak és mást a Pécsett egyre nagyobb számban tanuló külföldieknek, de mindenkinek jelent valamit, ráadásul az angol beszélőknek rögtön a pontos címet is megadja. Annak ellenére, hogy a téren belül is központi helyen van, elsőre nem is annyira szembetűnő. Talán ezért is maradhatott évekig kihasználatlanul ez az üzlethelyiség. Néhány asztal és szék a fák alatt, valamint a szelíden megbújó cégér persze segít. A belső térben sem találunk semmi magamutogatót vagy hivalkodót.  A szép padlóburkolat, az egybenyitott tér, a bútorok letisztult stílusa csak erősítik a higgadt eleganciát, amit a kiegészítők, mint például a rusztikus gerendákról lógó sonkák egyenesen feldobnak. Ugyanez a koncepció köszön vissza a kínálatban is, de erről már a tulajdonos, üzletvezető és szakács mesél.
Elég sok előkészítés után tudtál csak megnyitni. Mi ennek az oka?
Majdnem egy év. Alapos típus vagyok, szeretek mindennek utána járni, és az ilyen szintű döntések meghozatalához nekem idő kell. A vendéglátás új terület számomra, de a gondolat már régóta motoszkált bennem. A férjem a kilencvenes években kávézót üzemeltetett a városban, próbált lebeszélni és sokáig nem mertem meglépni a váltást, de úgy éreztem, hogy bánni fogom, ha nem vágok bele. A hely kiválasztása is hosszas folyamatnak bizonyult. Persze a belváros, mint helyszín biztosnak tűnt, a Jókai tér pedig nagyon megtetszett. Az épület is problémás, és nem csak azért, mert műemléki, hanem az infrastruktúrája elég hiányos volt. Szóval valójában az előkészítés tartott sokáig. Amikor már minden engedélyt megszereztünk, onnan felgyorsultak a dolgok. De legalább volt idő a koncepció finomítására.
pimientos de padrónMiért tapas- és borbár lett az Eleven?
A melegkonyha a képességeimet is meghaladta volna, ráadásul rögtön az elejétől fogva kis alkalmazotti létszámban gondolkodtam, amit egy étteremnél csak nagyon nehezen lehetne megoldani. Tudtam, hogy én mindig itt szeretnék lenni, és a nyitva tartást is ehhez igazítom. Ennél azt is figyelembe kellett venni, hogy két kisgyerekem van. Ebből a szempontból is felrúgtam a hagyományos vendéglátási koncepciót, de nem gondolom, hogy azért mert mások úgy csinálják, csak az lehet a jó. Közgazdászként nyilván készítettem üzleti tervet és látom, hogy a négynapos nyitva tartással is lehet működni. Ezzel azt is elérjük, hogy mindvégig őszintén tudunk mosolyogni a vendégekre.
A megfelelő alapanyagok felkutatása, beszerzése még mindig gondot jelent Pécsen?
Nem annyira egyszerű, de nem is megoldhatatlan. A piacozás működik és szerencsére találtunk egy nagyon jó beszállítót, amelyik a helyi termelőket fogja össze. Jó minőségű dolgokat kapunk tőlük.
De a tapasok alapját más adja. Az nem a környékről van, ugye?
A spanyol sonkák, szalámik, sajtok, olajbogyók és olívaolajok beszerezése igazából már nem okoz nehézséget itthon. Most az elején még nem tudom magamnak megengedni, hogy nagy külföldi beszerző utaim legyenek.
Hány recept van előre bekészítve? Lesznek ismétlések?
Rengeteg recept van összeválogatva, de keresem az impulzusokat is. Figyelek a szezonalitásra, és hét elején nézem egy kicsit az időjárást is. És igen, amit szeretnek a vendégek, az biztos, hogy újra fel fog bukkanni az ajánlatban. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne. És az állandó kínálatunkkal is fogok mindig egy kicsit variálni.
Mindig van egy napi ajánlat, ami egy-két fogást jelent. Adott esetben meleg étel. Azt azért leszögezem, hogy hiába a név, azért ez nem egy autentikus spanyol hely, hanem egy mediterrán egyveleg. A lényeg hogy nem szeretném magunkat beskatulyázni. Lesz persze pulpo a la gallega, lesz patatas bravas, de nem lesznek az állandó kínálatban. A lényeg, hogy az egyszerű, de nagyszerű fogásokat részesítem előnyben.
tapasFontos szerepet szántatok a bornak is. Tyúk vagy a tojás volt előbb?
Mindegy, hogy falatok vannak a bor mellé, vagy borok a falatkák mellé. Úgy gondoljuk, hogy az élmény együtt az igazi. Bejönnek az emberek, bort kóstolni és egyértelmű, hogy megkívánnak egy sonka- vagy olajbogyó-válogatást, frissen sütött baguette-tel. Még ha nem is voltak éhesek, akkor is elcsábulnak. Borban jóval nagyobb a játéktér, és amellett, hogy az ország minden borvidékéről válogatunk, amely kínálat mindig változik, természetesen külföldiek is vannak.
 
Vannak preferenciák?
Nagyon szeretjük az osztrák fehérborokat, de nemrég például két dél-afrikai tételt hoztunk be. A vendégeink már észrevették, hogy ha valaki a hazai kínálatot ismeri, nálunk akkor is belefuthat mindig valami érdekességbe, amit még nem kóstolt. A kisebb pincészeteket mindig keressük és próbálunk nyitottak lenni. Ráadásul nem is feltétlenül kell egy deciket kérni, fél decis kóstolónk is van a 16-18 boros kínálatból. Ilyen azt hiszem nincs máshol a városban. Volt már, aki 3-4 órát eltöltött a pultnál és szinte a teljes sort végig kóstolta.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram