Hirdetés
Hirdetés

Építenek még néhány házat, de az étterem mérete most ideális – így érdemes tervezni a Balatonnál a Casa Christa tulajdonosa szerint

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. szeptember 19.
A Casa Christáról sokat elmond, hogy egymás után kapta meg a Michelin-ajánlást és a Dining Guide Szerethető Étterem- díját.
Hirdetés

Forrai Miklós, a Balaton-felvidéken működő vendéglátóhely ötletgazdája, atyja úgy érzi, tökéletes szezont zárt, és feleségével Forrai Krisztával kiállnak amellett, hogy a Balatont igenis meg kellene becsülni, és az árakon túl azt is észrevenni, hogy mennyi jó hely nyílt és nyílik. Szezonértékelés következik Balatonszőlősről. 

Casa Christa / Fotó: Bakcsy Árpád

Hogy látja, mennyire igazak azok az állítások, hogy a Balatonon jóval gyengébb szezont zártak idén?

Én nem látom így, inkább csak nehezen indult be a csapadékos és átlagosnál hűvösebb június miatt. Később szerencsére az időjárás is jobb lett, és szépen érkeztek a vendégek. Elmondhatom, hogy nagyon szép szezont zárunk. Még nincs vége, majd szeptember végén tudok számot vetni, de a nyárral nagyon elégedett vagyok. 

Az utóbbi évek hullámzó forgalmából mit szűrhettek le az itteni vállalkozások?

A Covid két éve azért volt csalóka, mert szinte csak belföldön lehetett utazni, és így a Balatonra is óriási embertömeg érkezett. Nagyon sokan abba a hibába estek a vendéglátói oldalról, hogy elhitték, hogy ez a mérce, miközben nem ez volt a Balaton reális képe. Olyan helyek is megteltek, amelyek „békeidőben” biztosan nem vonzottak volna ennyi látogatót. A Balaton igazi arca idén nyáron mutatkozott meg, sőt, ez ilyen volt még a Covid előtti időszakban is, csak ezt sokan nagyon gyorsan elfelejtették. 

Casa Christa

Sokan Horvátországgal szokták összehasonlítani az itteni viszonyokat.

Engem kifejezetten zavartak az olyan megjegyzések, amelyeknek az volt az üzenete, hogy bezzeg Horvátország mennyivel olcsóbb. Lehet bezzegelni, de ebben az esetben tényleg az almát az almával kellene összehasonlítani. A Balatonon, ha egy magas minőségű szállást vagy éttermet választunk, míg Horvátországban egy kétcsillagos szállodába megyünk, akkor persze, hogy van különbség az árban. De ha ugyanazt a minőséget hasonlítjuk össze, akkor már nem is drágább a Balaton Horvátországnál. 

Emellett értékelni kellene, hogy Budapesttől másfél-kétórányi autóútra van egy csodálatos hely, amely folyamatosan fejlődik, nyílnak az ötcsillagos szállodák, a vendégházak, és egyre több magas minőségű étterem is. Ezért is nagyon visszatetsző az a negatív üzenet, hogy inkább érdemes Horvátországot választani. 

Forrai Kriszta / Fotó: Schumy Csaba

Talán azért is találják drágának, mert a Balaton még sokak számára az alig 3 hónapos nyári szezont jelenti.

Horvátországban is vannak olyan kiemelt turisztikai desztinációk, amelyek ugyanúgy szezonálisak, mint a Balaton. Lehet, hogy ott az időjárás miatt egy-két hónappal hosszabb a szezon, de alapvetően télen ugyanúgy nincs semmi nyitva. Ez még Dél-Olaszországban, Pugliában is jellemző, pedig erre nem gondolnánk, ott is 5 hónapos a szezon. 

Mit gondol, hogyan lenne érdemes 4 évszakos Balatonban gondolkodni?

Úgy lehet 4 évszakos a Balaton, hogyha egyre több igazán jó hely nyílik, szállodák, éttermek. Ha megfelelő a minőség, akkor a vendégek is úgy fogják gondolni, hogy érdemes akár egy ebédért vagy egy hétvégére is autóba ülni, mert a pénzükért megbízható, jó ár-érték arányú szolgáltatást kapnak. 

Ez lenne a megfelelő út, és nem az, hogy boldog-boldogtalan helyeket nyit két-három hónapra. Hangsúlyozom, hogy nem a lángososokra és egyéb büfékre gondolok, mert az teljesen helyénvaló, hogy ők csak a szigorúan vett szezonban vannak nyitva, és ennek ellenére vagy ezért kiemelkedő minőséget kínálnak.

Hirdetés

Aki hisz a Balatonban, eleve egész évben gondolkozik. Nyit egy helyet, ahol természetesen számol a szabadnapokkal is, tervez, de semmiképpen sem 60 nap alatt szeretné megmutatni, mit is gondol erről a régióról.  

A Casa Christa mennyire követi ezt a koncepciót?

A tavalyi tapasztalat azt mutatja, hogy nálunk szükség van az állandó nyitvatartásra. Nyilván összehangoljuk az étterem működését a szállással. 

Esetleg a helyeknek is jobban kéne figyelniük egymásra, akár összefogni. 

Az összefogás már túl idealisztikus lenne, de érdemes lenne egymáshoz igazodni akár nyitvatartásban, ahelyett, hogy másolnák egymást. Van fizetőképes kereslet is, csak meg kell tudni őket szólítani.

Mit ért másolás alatt?

Ne azt figyeljék, hogy melyik hely megy jól, hogy annak mintájára nyissanak még sok hasonlót.

Ahelyett, hogy gondolkoznának, és kitalálnának, megvalósítanának egy egyedi koncepciót, meghatároznák, kit szeretnének megszólítani, inkább hátradőlnek és belekényelmesednek abba, hogy lemásolnak egy már működő modellt, ami nagy valószínűséggel nekik már nem fog működni. 

Balatonszőlős elbírna még egy hasonló színvonalú helyet?

Ha kialakítja a saját arculatát, akkor azt mondom, hogy igen.

Mi az, amire büszke az elmúlt időszakból?

Először is nagyon jó és összeszokott csapatunk lett. Ez azért is nagy dolog, mert a munkaerőkérdés továbbra is nagy probléma, eszi az ember lelkét, és úgy látom, hogy külföldön is ugyanez a helyzet. Amire még büszke vagyok, az a szállásnál 80, az étteremnél 70-75 százalékos visszatérő vendégkör. Az étteremnél ez azt jelenti, hogy voltak, akik akár hetente kétszer is eljöttek hozzánk. Mi nem is nagyon reklámozzuk magunkat, ezek a számok a legfontosabb visszajelzések. 

Az alapanyagok beszerzésében is fejlődtünk, mert nagyon sok mindent, mikrozöldségeket, fűszernövényeket, gyümölcsöket a kertünkben termesztünk, de a sajtokat és a húsokat is a környékről szerezzük be. Így eljutottunk oda, hogy az étlapon található ételek nagy részének az alapanyaga a saját kertünkből vagy a környékről, őstermelőktől érkezik.

 

A kapott díjak mennyire növelték az ismertséget?

A Michelin által adott ajánlás és a Dining Guide Szerethető Étterem-díja is nagy változás hozott. Bekerültünk a vérkeringésbe, jönnek a külföldiek. A Dining Guide díja azért is nagyon kedves a szívünknek, mert tényleg szeretnek minket a vendégek. Mi is ebben a szellemben dolgozunk, én is gond nélkül beállok, ha kell segítség a szervizben. 

Mit csinálna másképp?

Annyira most lett vége a szezonnak, hogy ez még nem kristályosodott ki, kicsit még le kell ülepedniük a tapasztalatoknak. Igazából szeptember végéig még tart az az időszak, utána lesz időm ezen gondolkozni. 

Lassan itt az őszi étlapváltás ideje is.

Igen. Szeptember végén, október elején elindulunk az új őszi étlappal. Szezononként akár többször is váltunk.

Az étlapváltáson túl még milyen változásokra számíthatunk?

A szállást szeretnénk még bővíteni, építünk még néhány házat. Erre majd a kicsit nyugalmasabb őszi-téli időszakban kerítünk sort. Az étterem kapacitását viszont nem szeretném megnövelni, pont ez a nagyságú vendégtér és ez a befogadóképesség az, amellyel az általunk kitűzött minőséget fenn tudjuk tartani. 

Mennyire tart a téltől? Tavaly nagyon riogattak, idén valahogy nem hallani efféle hangokat. 

Azt gondoltam, hogy több étterem fog bezárni. A szállások esetében látom azt a tendenciát, hogy inkább az utolsó pillanatban terveznek a vendégek. Két évvel ezelőtt még akár két hónappal az utazás előtt már foglaltak, ez most inkább egy héttel előtte van, de jönnek, mert olyan szolgáltatást és látványt kapnak, ami másfél órányi autóút után is megéri nekik. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram