Hirdetés
Hirdetés

Enter Koshari - Első benyomás

2015. augusztus 17.
Fura érzés mostanában a Ráday utcában sétálni. Amíg egyetemisták voltunk ez volt az egyik budapesti bulinegyed, legalábbis nem kellett sokat gondolkozni, hogy a statisztika előadást hol lehetne leggyorsabban elfelejteni. Aztán a Gozsdu udvar lepermetezte a Ráday hangulatát és hagyta szépen lassan elszáradni; nem szomorkodtunk, szerettük az újat. Mára mintha kezdene megint újra magára találni a Ráday, bár ehhez még sok étteremnek le kellene cserélődnie az utcán.
Hirdetés

A Koshari Tér egy bájos lyuk a falban, kényelmes utcán bámulós terasszal. A névtől nehezen szabadulunk, telitalálat, néha a 30Y album jut eszünkbe, néha pedig az Enter Shikari nevű metalcore zenekar, pedig egyiket se hallgattuk soha. Szemben a Rombusz nyári nyitott verziója vonzza a láthatólag nem egyetemista közönséget, jó érzékkel célozza a sörben úszó gyomrokat a hely.

facebook.com/koshari.ter

facebook.com/koshari.ter


A koshari néha kushari, esetleg kosheri akcentustól függően; Egyiptom – egyik – büszkesége, de ellenben a többivel a koshari kifejezetten új találmány. Bár a pontos eredettörténet nüánszairól megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a 19. század végén már koshari árusoktól volt hangos Kairó, mások ha maga Anubisz kocogtatja meg a vállukat, akkor sem emlékeznek koshari lakomákra a második világháború előttről. A szakirodalom túlnyomó többsége ugyanakkor abban megegyezik, hogy brit gyarmati közvetítéssel került az asztalra, Indiából, majd a helyi olasz közösség ecsetvonásai után nyerte el ma ismert formáját. A koshari tulajdonképpen egy rétegekben tálalt minden: alulra makaróni és rövidre tört spagetti kerül, ezt követi a rizs és lencse, majd a csicseriborsó, friss paradicsomszósz és végül a tisztított vajban pirított hagyma. A Koshari Téren a fentieken túl három húsfeltét közül is választhatunk: zöldséges vagy spenótos csirke és marhahúsgolyók, hogy a burgeren szocializálódott magyar street food gyomor se maradjon éhes.
facebook.com/koshari.ter

facebook.com/koshari.ter


Az ételt nehéz lenne elemezni vagy kritizálni, de miért is tennénk? Minden összetevőt szeretünk külön is és tulajdonképpen együtt is, ahogy jól esik pörköltszaftos, tejfölös maradék tésztát enni otthon fazékból, alsóneműben, úgy kellemes – különösen hazafelé sétálva, a másnapot előre legyőzve – papírtányérból enni a kosharit.
A Koshari Tér új utcai műfajt hozott el Budapestre: Londonban 2013-ban nyílt a Koshari Street, érted, közterület egyenlő street food, vajon Berlinben van Koshari Gasse? (Nem, sajnos nem így hívják.) Az egyiptomi nemzeti egytál nem fogja megrengetni a burger, a pho, a papírtányéros tészták és levesek, vagy a döner itthoni streetfood dominanciáját, de érdekes és olcsó opció ha éppen a Rádayban van dolgunk.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram