Hirdetés
Hirdetés

„Én minden este itt leszek a Rumourban, és személyesen várom a vendégeket" – Megnyitott Rácz Jenő étterme

SZERZŐ: DiningGuide
2021. május 6.
Hosszú várakozás után hivatalosan május 8-án, szombaton nyit meg a Rumour by Rácz Jenő. Nem kisebb szavakkal aposztrofálják az éttermet, mint „gasztroszínház", a séfasztal koncepció pedig magáért beszél. Egye este alatt két menüsort vezényel le a séf, egy rövidebb, majd egy nagyobb lélegzetvételű degusztációs menüt.
Hirdetés

Fotók: Seregélyes Gábor

Az elmúlt egy év történései megrengették a fine dining világát. Nálad is volt olyan pont, amikor elbizonytalanodtál a műfaj létjogosultságában?

Rácz Jenő: Én már csak egy örök optimista maradok. A 2020 eleje óta történtek után engem már csak egy üstökös állíthat meg. Hihetetlenül vártam, hogy végre megnyithassunk. Összességében azt kell, hogy mondjam, őrület volt így látni a világot. Nagyon nagy érvágás volt, amikor tavaly nyitottunk volna, de mindent vissza kellett mondani a nyitás napján. A foglalásokat egyesével kellett lemondani, és a foglalókat visszautalni. Ez egy olyan pillanata volt az életemnek, amire mindenképpen emlékezni fogok. Mélyre ment ez az ütés.

Fotó: Seregélyes Gábor

Fotó: Seregélyes Gábor

Mennyiben tart még most is ez az állapot?

Mondok egy példát. Az ételeimen nagyon sokat kísérleteztem, kitaláltam őket, egy kerek egészet alkot a menüsorom. A járvány miatt viszont sok alapanyag nem tud átjönni a vámon, így minden lassított tempóban halad. Az ételeim tele vannak különlegességekkel, mikrozöldekkel, speciális fűszerekkel, és ezek forrásai nem mind olyan elérhetők, mint eddig. Nem így terveztem a nyitást, a legek legjének szántam. Most nem azt az időt éljük, mint a Covid előtt. Mégis azt gondolom, hogy aki szereti a különleges élményeket, az ki van éhezve a fine diningra. Ezzel én is így vagyok. Van egy voucherem például a Frantzénbe, ami tavaly óta vár. Svédország piros zóna, de alig várom, hogy újra szabadon utazhassunk.

Fotó: Seregélyes Gábor

Fotó: Seregélyes Gábor

Visszatérve az eredeti kérdésedhez, egyértelmű, hogy vannak gazdaságilag károsult vendéglátóhelyek, amelyek esetlegesen lazítanak, alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Érdekes látni, ahogyan átrendeződik a piac. Én azonban azt látom, hogy akik igazán hisznek a fine diningban, továbbra is ezzel foglalkoznak. Több olyan további nyitás is lesz idén Magyarországon, ami ezt igazolja. Nekem is vannak további terveim a Rumour után.

Elárulsz többet erről?

Egyelőre nem, de lesz még fontos nyitás idén.

Fotó: Seregélyes Gábor

Mit gondolsz, kik alkotják majd a Rumour by Rácz Jenő közönségét? Téged a legnézettebb tévécsatorna közönsége ismert meg itthon 2019 óta.

Tekintettel a jelen helyzetre, elsődlegesen a magyar közönségre számítok. Szívmelengető érzés, hogy olyan vendégek is foglalnak a Rumourba, akik nem biztos, hogy megtehetnék ezt anyagilag, Én igyekszem is meghálálni ezt.

Hogyan?

Minden este ott leszek a Rumourban, és személyesen várom a vendégeket két körben, egy hatfogásos és egy 11-fogásos degusztációs menüvel. Lesz a Rumourban egy elérhetőbb árú, rövidebb ideig tartó vacsora, és egy nagyobb ívű is.

Fotó: Seregélyes Gábor

Egyre nagyobb teret nyernek a “mentes” kérések, ami szintén megosztja a fine dining séfek világát. Mi az álláspontod ez ügyben?

Ezzel a problémával természetesen én is találkoztam, és arra szeretném kérni a vendégeimet, hogy amennyiben lehetséges, egyszerűsítsük meg egymás dolgát. Az ételallergia egy nagyon komoly dolog, ami akár rohammal is végződhet. Amennyiben viszont ételintoleranciáról van szó, arra megoldás lehet a medikalizáció – például laktóztablettával –, így nem kell felborítani egy egész menüt. Én svájci óraműpontossággal állítom össze, és ha egy elem hiányzik belőle, máris borul az egész.

Fotó: Seregélyes Gábor

Nem tartasz tőle, hogy a médiaszerepléseid és -jelenléted egy olyan magasra pozicionált fine dining étterem esetében, mint a Rumour, esetleg árthatnak a renomédnak?

Nem. Én azt gondolom, hogy az emberek nem séfek renoméjáért, hanem ízekért és élményekért mennek egy étterembe. És az ízeket nem befolyásolják mindezek. Nekem is van magánéletem, én is tudok humoros lenni, és ha mindezt megmutatom magamból, nem hinném, hogy attól rosszabb séf leszek. Örülök, hogy a médiaszerepléseimnek köszönhetően igazán széles körben ismert lehetek Magyarországon.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram