Hirdetés
Hirdetés

Először rendeznek Dom Pérignon vacsorát Magyarországon

SZERZŐ: diningguide
2018. március 23.
A pezsgők pezsgőjének először szentelnek önálló vacsoraestet Magyarországon. Kivétel nélkül mindegyik Dom Pérignon champagne különleges, ezért ha egy estén összesen hatféle palack mutatja meg, hogy mit rejt, az tényleg egyedülálló élményt ígér.
Hirdetés

Kizárólag Dom Pérignonnal kísért champagne-vacsorát eddig még nem rendeztek Magyarországon. Stílusosan hazánk egyik legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár nyújt otthont az első ilyen eseménynek hazánkban, a vacsora két szakértő, a Dom Pérignon-ház nagykövete, Ted Lelekas és Márkus György kíséretével zajlik.
 Az Arany Kaviár Étterem 2015-ben már vendégül látott egy Moët-Dom Pérignon vacsorát, most pedig egy egész estén a legendás champagne 2009-es évjárata lesz főszerepben, azon belül is a P-sorozat egy darabja zárja a sort, amely azon belül is kuriózumnak számít. A Dom Pérignon champagne-okról érdemes tudni, hogy kizárólag évjáratosak lehet. Richard Geoffroy chef de cave (pincemester) feladata, hogy az arra érdemes években újjászülessen a világ minden pontján fogalomnak számító presztízs cuvée. A háznál ez a folyamat kapta a Power of Creation nevet, Geoffroy pedig nem más, mint maga az alkotó.

wanderwine.com


A legjobb szőlőket kiválasztva komponálja meg a házasítást, egyensúlyba hozva a pinot noir és a chardonnay egymásnak feszülő karakterét. Munkájához nyolc, a champagne-i terroirt mélységeiben kifejező grand cru-ről válogathat, kiegészítve Hautvillers premier cru dűlőivel. Itt található az apátság, ahol egykor legendás névadójuk élt és fáradozott. A hely szelleme ma is ad egy plusz dimenziót minden palack Dom Pérignonhoz – ahogy Geoffroy megfogalmazta, ez az örökség mindenek előtt spirituális.

A legendás tudású chef de cave-nak jó érzéke van a rejtélyekhez is, 1990 óta kutatja a Dom Pérignon és az idő múlásának összefüggéseit. A pincében az összes létező évjáratot újra és újra mélységeiben elemezve fogalmazta meg a tételt; a Dom Pérignon háromszor ér a kiteljesedés fázisába. Azaz a hosszú palackos érlelés alatt három olyan ablak nyílik, amikor a bor csúcsra ér, miközben az adott évjárat egy-egy újabb arcát mutatja meg. Ezek az ablakok a Plénitudes, vagyis teljesség fázisai, és három kiteljesedésen át kísérik végig a bor életét: az aktuális Vintage kiadástól a meglepő energiájú P2 champagne-okon át egészen a P3 sorozatban megjelenő gyűjtői ritkaságokig.

Molnár Attila, Kanász László és Nyíri Szása kóstolnak


Minden évjárat egyedi és utánozhatatlan, amely egyszerre mutatja be a Dom Pérignon és az év karakterét. Legalább 8 éves pincés érlelésnek köszönhetően alakul ki a tökéletes Dom Pérignon harmónia.
A Dom Pérignon 2009 az érettség csúcsa. A kitűnő időjárási viszonyoknak köszönhetően Champagne-ban egészen új távlatokat nyitott az érett szőlőtermés. Richard Geoffroy a Dom Pérignon pincemestere így nyilatkozott: „Az előző évjáratok során szerzett összes tapasztalatunkra szükségünk volt, hogy felnőljünk a 2009-es év kihívásához.” A legfrissebb, ízekben gazdag gyümölcsök mutatkoznak meg ebben az évjáratban. Kóstolva a merész, napsütötte aromák repítenek vissza a 2009-es évbe.

Dom Pérignon P2 2000

A legrészletgazdagabb Dom Pérignon, amely Richard Geoffroy pincemester kezemunkáját dícséri. Energikus, intenzív, élénk, precíz. Dom Pérignon P2, a champagne második kiteljesedése még jobban kifejezi a benne lévő borok energiáját, melyet szinte már tapintani lehet. Dom Pérignon még soha nem volt ennyire átható és intenzív.
A 2000-es év eleje az időjárás kihívásogat tartogatott váltva volt esős és hideg idő. Azonban szerencsére augusztusban megérkezett az igazi nyár, a napsütés mely egészen a szüret végéig kitartott. Ez az időszak tette az évjáratot kiemelkedővé. A szüretet szeptember 11-én kezdték el a Pinot Noirral."

Kanász László séf menüsora

Dom Pérignon Vintage 2009
Welcome snacks
Dom Pérignon Vintage 2009
Vörös tonhal, turbolyasaláta, Osetra kaviár
Dom Pérignon Vintage 2009 Magnum
Osztriga, retek, zöldalma, búzafű
Dom Pérignon Rose 2005
Őz, kesudió, házi vajas metélt
Dom Pérignon Vintage 2006
Szent Péter hal, póréhagyma, tengeri spárga, szardellás vajmártás
Dom Pérignon P2
Érlelt sajtok
A vacsora alatt a vendégek mindent megtudhatnak a Dom Pérignon-házról és persze a kezükbe kerülő pezsgőkről is. További információk az Arany Kaviár Étterem április 5-ei exkluzív champagne vacsorájáról itt olvasható!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram