Hirdetés
Hirdetés

Nem luxusválasztás Hollywoodból: Oscar-díjas színész a Napfényes Étteremben

2021. november 29.
Egy kis hollywoodi reflektorfény a budapesti Napfényes Étteremnek.
Hirdetés

A nyitóképen a Napfényes Étterem Facebookon közzétett fotója szerepel.

Casey Affleck Oscar-díjas színész és történetesen 26 éve vegán (lássuk be, küllemre egy két lábon járó veganizmus reklám). Ő és szintén színésznő barátnője, Caylee Cowan egy igazán rokonszenves döntéssel nem egy hype-olt budapesti luxusétterem vegán fogásaira hagyatkoztak, hanem a város autentikus vegán éttermét, a Napfényest választották – aláírásuk tanúsága szerint pedig imádták az ételt.

Hirdetés

Ben Affleck öccse, aki minden bizonnyal nem kedveli, ha így hivatkoznak rá, hiszen Casey Affleck önjogán is Grammy- és BAFTA-díjas az Oscar-díja mellett. Emlékezetes alakításai között jegyzik az agyondíjazott Régi város főszerepét; a Good Will Hunting, az Ocean's-széria és a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című mozikban való alakítását, de mindez persze ízlés dolga.

Épp ahogyan a vegán konyha is. Némi szerény büszkeséggel számolunk be róla, hogy a Dining Guide egykori kollégája már több mint egy évtizede, 2010-ben tesztelte és méltatta a Napfényes Éttermet. Ekkor a még a VII. kerület, Rózsai utcai szuterénhelyiségben berendezett bázist, amely ma már új lokációban, többszörösen túlnőtte és túlszárnyalta önmagát, ennek megfelelően évek óta mindig szerepel a Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban is.

A Napfény íze a Napfényes étteremben (részlet):

„Ugyanilyen tudatos az étlapon szereplő fogások megválasztása is. Minden egyes étel, még a sütemények is azt bizonyítják, hogy a vegánok gasztronómiai élete nem a grillezett zöldségeknél éri el orgiasztikus csúcspontját, és nem is egy teljes saláta-veteményes felfalása közben, én legalábbis minden embert ide utalnék be, aki ezt hiszi.

(...) Mert aki megkóstolhatja a töklevest rozsos gombóccal, a kölesfasírtot köményes káposztával és burgonyával, vagy a hamis-túrós palacsintát forró karobszósszal az rájöhet, hogy a vegánság nem csak arról szól, hogy növényi alapanyagokból készítünk a hagyományos, húsos-tojásos-tejes konyhában szereplő ételeket, ahogyan ezt a fentebb elemezett étlap sugallja, hanem ez a táplálkozás az új ízek, ételek felé vezető innováció végtelen terepe is.

És nem utolsó sorban a Napfényes Étteremben találkozhatunk még példaadóan kedves és segítőkész, ugyanakkor nem tolakodó kiszolgálással is. A hely tehát alkalmas egy gyors evésre is, ülhetünk itt egy korsó rózsavizes limonádé mellett a barátokkal órákon át, vagy vegán Krúdyként elmélkedve nézhetjük, ahogy a házi csipetkével készült zöldséggulyásunkban (790 Ft) összeolvadnak a növényi zsírkörök. És ha ezt sokáig nézzük arra is rájöhetünk, hogy az evés végső soron: sacrum.

Elolvasom Tacskó Muki teljes írását 2010-ből!

Tovább az Napfényes Étterem honlapjára

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram