Hol és miért ünneplik a Diwalit?
Eredetileg hindu ünnep a Diwali, de a dzsainák és a szikhek is mind tartják a szép hagyományt. India mellett többek közt Nepál, Malajzia, Mianmar, Mauritius, Sri Lanka is nemzeti ünnepként tekint rá. A fény ünnepének (mint pélrául a hanukát is) is hívják, hiszen a legfontosabb üzenete, hogy a fény és a jó mindig győz, a sötétséggel és a gonosszal szemben.
Igazán boldog, örömteli napok ezek, melyek a védikus kalendáriumhoz igazítva, a Kartik hónapra esnek és a győzelem mellett az újholdat is üdvözlik. Ez a hónap spirituálisan még intenzívebb, még a mai, modern hinduk életében is. Többet meditálnak, lelassulnak és nagyon várják a Diwalit — ami örömmel, elengedéssel, hálával és büszkeséggel teli.
Aki valaha már járt a fény ünnepén a felsorolt országokban, az megtapasztalhatta, hogy kvázi a karácsony, a szilveszter és az államalapítás ünnepét egybegyúró, nagyszabású öt napról beszélünk. Negatív gondolatoknak, szomorúságnak nincs helye a Diwali idején, viszont annál több a családi esemény, a közös lámpásgyújtás. Baráti lakomákon, közös főzések alkalmával ünneplik az indiai újévet.
Idén egy kicsit másképp
Az idei Diwali természetesen egészen másképp alakult a koronavírus-járvány miatt, a gyertyagyújtásokat szűk körben, négy fal között intézték, házi oltárokat állítottak és egymásnak ételcsomagokat szállítottak a családok, barátok. Velünk ellentétben Indiában például 10 ember helyett maximum 5-en gyűlhetnek egy háztartásban — sosem volt még ennyire más ez az öt nap.
Az ünneplés mellett 2020-ban inkább a befelé figyelésé lett a főszerep. Fontos, hogy az egész Kartik hónap lemondásokkal és jótéteményekkel jár, hogy a fizikai lét helyett a lelki folyamatokra figyeljenek a vallás gyakorlói. Ezek "apróságokban" is megmutatkozhatnak: a gabona, a cukor elhagyása, adakozás, mindennapos lámpásgyújtás.
A ghí vaj és Krisna kapcsolata
A tradicionális Diwali idején meggyújtott lámpásokat "diya"-nak hívják és ghí vajjal táplálják tüzét. A vaj fontos jelentéssel bír a hindu kultúrában: a szentírásból tudvalévő, hogy Krisna nagyon szereti a vajat, tejtermékeket, joghurtot, a belőlük készült édességeket is. Még egy gyermekkori csínytevése is a vajjal kapcsolatos. Édesanyja, Jasódá mama vajat köpült, a finomságot a gyermek elcsente és még majmoknak is adott a nektár-szerű vajból. Ezért is fontos az ötnapos ünnep alatt édességeket, joghurtos, ghí vajas desszerteket készíteni, Krisnának ajánlani és persze falatozni is belőlük.
Érdekesség, hogy Dél-Indiában, Mahábalipuram kisvárosában van egy óriási, a fizika törvényeivel dacoló, domboldalon álló, lekerekített szikla, ami Krisna vajlabdája névre hallgat. Ennyire kedvelik az előbbi elbeszélést.
10 tradicionális étel, amit a Diwali alatt készítenek és fogyasztanak
- samosa (zöldséges tésztabatyuk)
- pakora (bundázott sült zöldségek)
- aloo bonda (burgonyás ropogtatnivaló)
- gulab jamun ( édes, szirupos, tejporból készített fánkocska, jellegzetes indiai desszert)
- murukku (sós, bő zsiradékban kisütött mungóbab lisztjéből készülő snack)
- rasgulla (paneer (házi sajt) felhasználásával készülő kardamomos, édes gombócok, az indiai "túrógombóc")
- sooji halwa (ghí, búzadara és cukor elegye, amihet tejet is adhatnak. Kardamom és magvak ízesítik az indiai "tejbegrízt")
- kheer (sáfrányos-pisztáciás-kardamomos rizspuding)
- gajar ka halwa (sárgarépából és magvakból, ghível főzött puding)
- guija (bő zsiradékban kisütött, khoa-val és magvakkal töltött tésztabatyuk)
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.