Hirdetés
Hirdetés

Csillagok a szomszédban – A Hiša Franko Szlovénia első háromcsillagos étterme

SZERZŐ: Király Márton
2023. szeptember 19.
A Hiša Franko a kelet-európai régió első, három Michelin-csillagos étterme.
Hirdetés

A konyhafőnök Ana Roš pedig megszerezte a legmagasabb gasztronómiai kitüntetések egyikét. A katalógus e fényes konstelláció mellett is számos, figyelemre méltó sikert tartalmaz.

Az országszerte összesen 59 bejegyzést, köztük a legelső szlovéniai három Michelin-csillagos éttermet, 1 két Michelin-csillagos éttermet, 7 egy Michelin-csillagos egységet, valamint 7 Zöld Csillagos éttermet tartalmazó katalógus Szlovénia lenyűgöző, gyors és fenntartható gasztronómiai fejlődését mutatja be. Szomszédunk továbbra is Európa és a világ egyik kihagyhatatlan kulináris célpontjának számít.

Fotó: facebook.com / Hiša Franko

Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója így nyilatkozott a Vörös Kalauzban írtakról: "Mióta először megérkeztek az országba, az évről évre visszajáró ellenőrcsapatunkat folyamatosan lenyűgözi Szlovénia gasztronómiai fejlődése. Ebben az apró, mégis izgalmas országban a séfek és a konyhák csapatai nap mint nap erős elkötelezettséggel feszegetik a kulináris határokat. Bátran képzelnek el és valósítanak meg innovatív és fenntartható koncepciókat. Büszkén mutatják be a helyi erőforrásokat, és zseniálisan ötvözik gasztronómiai örökségüket a külföldről érkező, kortárs behatásokkal. Ezek a szenvedélyes szakemberek nem kevesebbet tesznek, mint hogy egy új, meggyőző és virtuóz szlovén gasztronómiai színteret formálnak, amely méltó a világ figyelmére.”

Poullenec kiemelte a frissen háromcsillagossá emelt Hiša Franko séfjét, a konyha munkáját külön méltatta:

„A karizmatikus Ana Roš által vezetett Hiša Franko mindent megtestesít az előbb említettek közül. (A kitüntetés) megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban. Őszintén reméljük, hogy a 2023-as kalauzunk a nemzetközi utazókat és a hazai ínyenceket egyaránt arra biztatja, hogy felfedezzék azokat a csodákat, amelyeket ellenőreink feltártak számukra, és ösztönözni fogja a helyi gasztronómiai szcéna folyamatos további fejlődését is."

Fotó: facebook.com / Hiša Franko

Hiša Franko, három Michelin-csillag

Az Északnyugat-Szlovéniában, az aprócska Kobarid faluban található étteremben Ana Roš autodidakta séf egyedi és kivételes konyhát visz, amely tiszteleg a szomszédos Soča-völgy természeti és kulináris öröksége előtt. Az egyedi kóstolómenü olyan kiemelkedő ételekkel büszkélkedhet, amelyek eredeti színeikkel, ízeikkel és textúráikkal tűnnek ki, és tükrözik a séf elkötelezett elképzelését, hogy mindig a természetet kövesse, tükrözze az évszakokat, és ihletet merítsen utazásaiból és nemzetközi csapatából. Ez a kulináris filozófia, valamint az aprólékosan kidolgozott, fenntarthatóságra törekvő mindennapi munka teszik a Hiša Frankót tökéletes Zöld Michelin-csillag tulajdonossá, hiszen a három piros mellett a fenntarthatóságért tett munkát elismerő zöld jelvény is ott díszeleg az étterem neve mellett.

Fotó: facebook.com / Hiša Franko

Azzal, hogy ma három csillagot kapott, a Hiša Franko a világ 140. étterme lesz, amely elnyerte a Michelin-kalauz legmagasabb elismerését.

Egyben ez az első olyan étterem Szlovéniában, és Kelet-Európában, mely a Michelin hivatalos definíciója szerint is megér egy csak az étteremlátogatásért szervezett, külön utazást.

Fotó: facebook.com/ Milka Restaurant

Csillagok, Bib Gourmand, ajánlások

Nem csak a Hiša Franko három csillaga bizonyítja a szlovén gasztronómia törhetetlen ívű fejlődését. Mindössze egy évvel az csillag elnyerése után a Milka étterem, amely Kranjska Gorában, a Júliai-Alpok Szlovéniával, Ausztriával és Olaszországgal közös hármas pontján található, figyelemre méltó fejlődést mutatott modern, hegyvidéki konyhájával. A David Žefran séf és csapata által megalkotott, szezonalitást és regionalitást ünneplő kóstolómenü kiérdemelte az étterem második csillagát is. Külön jó hír, hogy (hazánkhoz hasonlóan) az új csillagok mellett a tavalyi évben szerzetteket is sikerült megtartania mind a hét, kitüntetett étteremnek.

Fotó: facebook.com/ Milka Restaurant

Ez, valamint a hetedik szlovéniai egységként Zöld Csillagot szerző Špacapanova Hiša, de ugyanígy a kalauzban szereplő hét Bib Gourmand minősítést szerző egység, sőt, az összesen 43 ajánlott étterem is Szlovénia gazdag, következetesen minőségi, fejlődő és fenntartható kulináris szcénáját hirdetik.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram