Hogyan lett egy Rajna-parti város hentesének gyermekéből Európa egyik legbefolyásosabb pezsgőkereskedője, a világ leghíresebb Champagne-házának megalapítója? A mainzi születésű Johann-Joseph Krug hamar eldöntötte, hogy nem kíván apja örökébe lépni, feladja a családi foglalkozást, és mészároskodás helyett más utat választott magának. 1834-ben érkezett meg Párizsba, ahol abban az időben kapva kaptak a német származással bíró munkaerő után, a napóleoni birodalom könyvelői és bérszámfejtői közül sokan rendelkeztek germán felmenőkkel. Az ekkorra már csak a második keresztnevét használó Joseph Krug is mint könyvelő talált magának végül állást Châlons-sur-Marne városában, az őt alkalmazó cég pedig nem volt más, mint a magát legrégebbi független Champagne-házként meghatározó Champagne Jacquesson.
A Jacquessonnál töltött nyolc éve alatt Joseph Krug nem maradt meg könyvelőnek, szépen lassan megismerte a Ház működését, a szüretek időpontját, a minőségi alapanyagok ismérvét. Talán ennél is fontosabb, hogy megismerte a pezsgőkereskedés rejtelmeit, és a pezsgőházasításban is kipróbálta magát. Ehhez természetesen meg kellett ismernie a kritikus pezsgőkóstolás módszereit, de miután ezt elsajátította, sikerrel és bizonyítottan állított össze cuvée-ket a Champagne Jacquesson számára. Minden jel arra mutatott, hogy Joseph Krug nem a Jacquesson-ból fog nyugdíjba vonulni. 1841-ben megházasodott, majd ’42-ben családjával együtt Reims-be költöztek. Itt egy év gondos tervezés és előkészítői munka után 1843-ban lerakásra került a Champagne Krug alapköve. Joseph Krug óriási lendülettel vetette bele magát a pezsgőkészítésbe, hatalmas előnyt jelentett számáraa pezsgőkereskedő múltja, és a tény, hogy több nyelven is, oroszul, angolul, németül is beszélt, ami kulcsfontosságúnak bizonyult a külföldi piacok kiaknázásának szempontjából.
Megértette, hogy Champagne igazi lényege, a kulcsa a pezsgő által mindenkor kínált élvezet.
Az volt az álma, hogy minden évben a lehető legjobb pezsgőt készítse el, függetlenül az éghajlat éves változásaitól, hogy vásárlói számára folyamatosan biztosíthassa az elvárt, megszokott és megszeretett minőséget.
Az egyes szőlőskertek különleges karakterére való odafigyelés, az különböző parcellák, fajták és a belőlük készült borok egyediségének tiszteletben tartása, valamint a sok különböző évjáratból származó ’reserve’ borok hatalmas készletének létrehozása lehetővé tette a számára, hogy megvalósítsa ezt a merőben újszerű és nagyszabású álmot.
A pezsgőkészítés nagyon eredeti megközelítésével úgy döntött tehát, hogy túllép az évjárat fogalmán, hogy minden évben olyan pezsgőt készítsen, melyben a minőség és az egyedi stílus közvetítője, és a természeti kiszámíthatatlansága felett áll. Ezt az álmát saját, személyes, sötét cseresznyeszínű jegyzetfüzetébe írta fel, majd 1843-ban a szüreti időszak után neki is látott megvalósítani a víziót. Megszületett a Krug Grande Cuvée.
Joseph 1866-ban halt meg, utódja fia, Paul Krug lett, akit apja képzett ki a franciaországi és külföldi üzletre. Joseph rakta le az alapokat, de Paul felügyelete alatt a Ház igazi virágzásnak indult. Az 1880-as évekre a Krug presztízsét az Egyesült Királyságban is elismerték, amely akkoriban a pezsgő elsődleges tengerentúli piaca volt. 1866-ban a ház a rue Coquebert-en lévő, Reimsben található épületbe költözött, mely ma is a birtok központja.
Paul 1910-ben bekövetkezett halála után fia, Joseph Krug II. követte őt. Az első világháború alatt azonban az ifjabb Joseph fogságba esett, felesége, Jeanne pedig kulcsszerepet játszott a ház fenntartásában. A háború után Joseph II. lassú felépülése miatt 1924-ben unokaöccse, Jean Seydoux lett a társigazgató. Ebben az évtizedben készült el a Krug 1926-os és 1928-as évjárata is, amelyeket a kritikusok a legnagyobb pezsgők között tartottak számon.
Mára a Krug család hat nemzedéke örökítette meg az alapító álmát, tovább gazdagítva Johann-Joseph Krug látásmódját és tudását.
Szüret
A Krug mindhárom champagne-i fajtát, a chardonnay-t, a pinot noir-t és a pinot meunier-t is használja a pezsgőihez. A két dűlőválogatott pezsgő, a Krug Clos du Mesnil Blanc de blancs stílusban készül, teljes egészében chardonnay-ból, míg a Krug Clos d'Ambonnay kizárólag pinot noir felhasználásával.
A Krug pezsgőkészítési folyamata az egyes parcellák szüreti időpontjának kiválasztásával kezdődik. Ezt az egyes parcellák terméseinek fahordókban történő első erjesztése követi. A pince számára elég hordó áll rendelkezésre ahhoz, hogy a ház rugalmasan tudja tárolni az egyes parcellák borait, és így elkerülje az idő előtti házasítást. Abban az esetben, ha egy parcella bora nem éri el a megkövetelt minőségi szintet, akkor a Ház nem használja fel, Krug Champagne nem éri be az „elég jó” szürettel, a tökéletes a cél.
Préselés és első erjesztés
A szüret után a szőlőt a Krug parcelláinak közelében préselik, a lehető leggyorsabban. A mustot 24 órán át tartják acéltartályban az erjesztési szakasz előkészítéseként.
Az egyes parcellákból származó préselést külön-külön dolgozzák fel. Az erjedéshez a Krug 205 literes kis tölgyfahordókat használ, amelyeket a közép-franciaországi Hautes Futaies erdeiben található, több mint kétszáz éves tölgyfákból készítenek. A Krug ezeket a hordókat soha nem használja fel azonnal; az első két-három évben csak a második és harmadik préslevet kapják, a színlevet sohasem, azzal a céllal, hogy a hordók az erjedési folyamat során a dongák természetes módon megszabaduljanak a túlzottan erős fás aromáktól. A Krug tölgyfahordók átlagéletkora 20 év. Körülbelül 40 év használat után nyugdíjazzák őket.
A szüretet megelőző nyár folyamán a hordókat rendszeresen öntözik, hogy a fát nedvesítsék; ezt a folyamatot a Krug elengedhetetlennek tartja, mivel borai nem fahordós érlelésűek, és a hordók ezért az év nyolc-kilenc hónapjában üresek.
A borok több hétig maradnak a hordókban. Ez alatt az időszak alatt a pince hűvös hőmérséklete miatt a borok természetes módon letisztulnak.A fahordók használatából adódó mikro-oxidációs folyamat is végbemegy, ami a borokat idővel ellenállóbbá teszi az oxigénnel szemben.
Végül december és január között a bort kis rozsdamentes acéltartályokba töltik, ahonnan a Krug kóstolóbizottságának döntésétől függően a borok vagy hozzájárulnak az adott év válogatásához, vagy acéltartályokban tárolják a ház 150 tartalékborból álló könyvtárában, hogy a jövőben a Krug Grande Cuvée és a Krug Rosé házasításához használják fel.
Kóstolóbizottság és összeállítás
Az alapborokat és a tartalékborokat öt hónapon keresztül, ősszel és télen kóstolják a több állandó tagból álló kóstolóbizottság tagjai. A bizottság a következőkből áll: Olivier Krug, a Krug család hatodik generációjának képviselője, a Krug pincemestere, Julie Cavil, Raphaele Leon-Grillon és Laurent Halbin, akik a Krug borászcsapatát alkotják, és két, a rendelkezésre állásuk függvényében jelen lévő tag; Rémi és Maggie Henriquez, a Krug elnöke és vezérigazgatója.
Minden egyes ülésen 15-18 mintát vakkóstolnak, kommentálnak és pontoznak, vesznek górcső alá. A kóstolási időszak alatt minden egyes parcelláról származó bort legalább kétszer-háromszor megkóstolnak, és egy húszpontos skálán értékelnek. December végére a kóstolóbizottság elkészíti az adott évjárat karaktervázlatát, és elkezdi kóstolni azt a 150 tartalékbort, amelyekből évről évre kiválasztják a Krug Grande Cuvée karakterének újrateremtéséhez szükséges, még hiányzó elemeket.
Tavasszal az év borainak második kóstolása során kiderül, hogyan fejlődtek a borok a téli időszak alatt. Julie Cavil chef de cave ezután legfeljebb három cuvée-re tesz javaslatot és a bizottság minden tagja egy szavazattal rendelkezik. Miután a ház eldöntötte, hogy melyik házasítás a befutó, a Ház előkészíti a palackozást, amelyre évente egyszer, április és május között kerül sor.
A palackozást még hosszú-hosszú palackos érlelés követi. Egy Krug palack átlagosan hét évet tölt a pincében, de előfordulhat ennél jóval hosszabb, akár évtizedes érlelés is. A hosszú érés után kerül sör a degorzsálásra, és csak ezek után kerülnek piacra a Krug Champagne-ok.
Különleges területek
Clos du Mesnil
1971-ben Rémi és Henri Krug hat hektár szőlőt vásárolt a híres Mesnil-sur-Oger nevű faluban, a kiemelkedő chardonnay-területen. Első látogatásuk alkalmával felfedezték, hogy vásárlásr kinézett területhez egy mindössze 1,85 hektáros, fallal körülvett szőlőültetvény is tartozik, amely a falu szívében található, és egy felirattal van ellátva: "1698-ban ezt a falat Claude Jannin és Pierre Dehée Metoen építtette, és ugyanebben az évben a szőlőt Gaspard Jannin, Claude fia ültette".
A Krug hangsúlyozza, hogy a fal és a szokatlan fekvés a falu központjában olyan mikroklímát teremt, amely egyedülálló karaktert kölcsönöz a szőlőnek. Ez volt az oka annak, hogy a ház története során először ihletet kapott arra, hogy egyetlen parcellának szenteljen egy pezsgőt, aminek eredménye az 1986-ban bemutatott Krug Clos du Mesnil 1979 lett. Ez a pezsgő kizárólag az erről a területről szüretelt chardonnay szőlőből készül, reserve tételt nem tartalmaz, azaz egy vintage blanc de blancs tételről van szó.
Clos d'Ambonnay
A Krug Clos du Mesnil után Rémi és Henri Krug a pinot noir szőlő felé fordította figyelmét, különösen az ambonnay-i szőlők felé. 1991-ben, hét év keresés után találtak egy mindössze 0,68 hektáros, fallal körülvett parcellát a falu szélén, a Montagne de Reims délkeleti lejtőjén. A Clos du Mesnilhez hasonlóan a parcellát is védőfalak vették körül, amelyek 1766-ból származnak, bár ebben az esetben magát a szőlőt csak a 20. században telepítették. A Krug 1994-ben vásárolta meg a területet, és 2007-ben adta ki az első évjáratot, ez volt a Krug Clos d'Ambonnay 1995.
Krug ID
A Krug Champagne az alapítás óta az elérhető legmagasabb minőségről szól. Ez a különlegesség a mai napig körüllengi az összes palackot, ami elhagyja a Ház pincéit.
Ennek is köszönhető, hogy 2011 nyara óta minden Krug pezsgő palackján KRUG ID található a hátsó címke bal oldalán. Ez a hatjegyű szám - amelynek első számjegye azt a negyedévet jelzi, amelyben a palack elhagyta a Krug pincéit, a következő két számjegy pedig az évet - referenciaként szolgál a borgyűjtők számára, és az adott palackkal kapcsolatos további információkhoz vezető portálként is funkcionál.
A Krug Grande Cuvée-k esetében a KRUG ID elárulja a palack készítéséhez felhasznált legidősebb és legfiatalabb borokat, valamint az adott évjárat részleteit és kihívásait. Más Krug pezsgők esetében a KRUG ID elmeséli az évjárat történetét, az adott palack elkészítése mögött álló víziót.
Forrás:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.