Hirdetés
Hirdetés

Boldogok a sajtkészítők – legalábbis Vászolyban

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. szeptember 11.
Újabb franciaországi díjat nyert a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja.
Hirdetés

Kiemelt kép: Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Második alkalommal lett aranyérmes a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja. A kétévente megrendezett sajtmustrán, a franciaországi Tours-ban szeptember 10-től 12-ig, jelenleg is tartó Mondial du Fromage-on ismét a legmagasabb szakmai elismerésben részesült a Balaton-felvidéken készített termék. 

A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként kiérdemelte az indulást a Mondial du Fromage-on, és két éve, 2021-ben a Balaton sajt már megkapta az aranyérmet is.

Balaton sajt / Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Ebből a sajtból hetente mindössze 8 guriga, nagyjából 40 kilogramm készül, ez a manufaktúra zászlóshajó-terméke – mondja Reményik Kálmán. Nem is neveznek más sajtot semmilyen versenyre, így erősítve a Vászoly brandet. - "Ezzel a sajttal foglalkozom a legtöbbet. Erre a termékünkre jut a legtöbb figyelem, ezt fejlesztjük a legtöbbet. Az egyik ilyen újítás, hogy az idei nyártól a bakonybéli bencés szerzetesek külön a manufaktúra számára készítettek egy kéregmosó folyadékot, ami bakonyi, vadon termett fűszernövényekből áll. Most kezdtek azzal kísérletezni, hogy ezzel a folyadékkal kezelik a sajtok kérgét. A bencések állítottak össze egy olyan fűszerkeveréket, ami illik a Balaton sajt ízvilágához, és amitől nem csak a kéreg, hanem a sajt is aromatizálódik.” 

Balaton sajt / Fotó: Fekete Antonio / Designfood

A Balaton sajt tehéntejből készült, félkemény típusú. Az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig kétnaponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben, és a kérgét sós folyadékkal mossák. A sajt 2015 óta 4 alkalommal lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán, de volt már hasonló minősítése a frankfurti sajtversenyen is.

„Ez számomra fontos visszajelzés arról, hogy jó úton járunk, hogy a termék jó és érdemes vele tovább foglalkozni, hogy még jobb legyen. Az, hogy hétről hétre elfogy az utolsó grammig, az a fogyasztóink elismerése,  de természetesen fontos, hogy egy szakemberekből álló csapat is méltányolja a minőségét” – mondta Reményik Kálmán. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram