Hirdetés
Hirdetés

Bizonyítottan érző lényeket dobunk élve a forró vízbe? Törvénymódosítás előtt a tengeri herkentyűk

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 10.
Egy új kutatási eredmény nyomán került reflektorfénybe a gasztronómia által is kedvelt többféle tengeri állat. A nagy-britanniai törvényjavaslat komoly hatással lehet a rákfélék, a polipok és tintahalak konyhai felhasználási gyakorlatára – akár a szigetállam határain túl is.
Hirdetés

A homár is érző lény – derült ki a Londoni Egyetem legújabb, a brit kormány által megrendelt kutatásából. Nagy-Britanniában jelentős törvényi szabályozások védik az állatokat, amelyek többek között leszögezik, hogy minden gerinces állat érző lény. Egy állatjóléti alapítvány ennél is tovább ment – saját tanulmányára hivatkozva indítványozta, hogy a gerincesek mellett a rákfélékre és a puhatestűekre is vonatkozzon az érző lény kategóriába való besorolás. A kormány az indítványt befogadta, és saját szakértői csapatával felülvizsgáltatta. Az eredmény talán nem is olyan meglepő: bizonyos rákfajok (homárok, garnélák) és fejlábúak (polipok, tintahalak) valóban érző lényeknek bizonyultak.

Fejlett központi idegrendszerük képessé teszi őket az alapvető éhség- és szomjúságérzeten túl az izgalom, öröm, de a kényelem és az élvezet megtapasztalására is – számol be róla a Gizmodo tudományos-kulturális weboldal is. A kutatás szerint

ugyanúgy reagálnak az opioid fájdalomcsillapítókra, mint a gerincesek, azaz nagyon hasonlóan hozzánk, emberekhez.

Ez a reakció pedig szinte biztos jele annak, hogy érzik a fájdalmat.

Képzeljük csak el a forró vízbe dobott a homárt – nem lennénk a helyében, ugye?

Szemben a homárral

A szomorú homársorson túl érdemes megemlékezni a polipokról is, akik legendásan intelligens állatok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tanulásra való képességük, kitűnő memóriájuk és a tervezési tehetségük.

Ó igen, a polipok bizony nemcsak kiváló feladatmegoldók, hanem képesek előre tervezni is.

Ennek egy jól ismert példája a kókuszdió cipelő polip, aki két fél kókuszhéjat hordoz karjaiban, mert tudja, hogy útja során nem talál majd menedéket. Így amikor elfárad, csak ledobja magáról a kókuszhéjakat, alájuk mászik, és jót pihen a rejtekükben. Ez a sztori sem csinál extra kedvet a grillezett bébipoliphoz, az tuti.

Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Ausztria, valamint Németország és Olaszország bizonyos régiói már korábban a britekhez hasonló következtetésre jutottak, így ott már évek óta védelem alatt állnak ezek az állatok.

Gasztronómia szempontjából mit jelent az új brit rendelkezés? A szigetország lakói egyelőre szkeptikusok – sokan úgy vélik, érdemi változást nem fog hozni a szabályozás, a vendéglátóhelyek és a piacok a megszokott módon fogják elkészíteni és kínálni portékáikat továbbra is. Ám kiindulva a fenti országok szigorításaiból, boldogabb élet és kevésbé könyörtelen halál várna a rákfélékre és fejlábúakra: a homárok megmenekülhetnének az élve megfőzésétől, a rákok az ollóik élve levágásától, az élő polipokat pedig csak a tartásukhoz szükséges engedéllyel és körülményekkel árusíthatnák.

Bizonyos élelmiszerbiztonsági okok

Az állatvédők harcait és az egyre szaporodó szigorításokat látva miért ragaszkodunk mégis a homár forró vízben való élve megfőzéséhez? Élelmiszerbiztonsági okokból – a homár halálakor olyan baktériumokat kezd el termelni, amik az emberre veszélyesek, azonban ez a veszély az élve főzéssel minimalizálható. Az állatvédelmi törvény a forró vízbe dobás előtt az állat agyának elektromos árammal történő elkábítását vagy elpusztítását követeli meg. Így a homár halála is kegyes, és a baktériumok is elpusztulnak.

Hirdetés

Magyarország éves homárfogyasztása értelemszerűen nem számottevő sem világviszonylatban, sem hazai arányokban, de a hazai vendéglátásban is megtalálható ez a nemes alapanyag, a gyakoribb rákfélék és polipok, tintahalak mellett. Az országban tányérra kerülő tengeri herkentyűk halála már általában a határok átlépése előtt megtörténik, ezért a itthoni konyhákban viszonylag ritkán lehet az Annie Hallból jól ismert jelenetbe futni. A trendek azt mutatják, hogy erre világszinten is egyre kisebb az esély.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram