Hirdetés
Hirdetés

Bírja ezt a gyöngytyúkot Budapest – Estebéd a Börzében

2017. november 28.
Ritka, hogy egy vendéglátóhely 150 Facebook-véleménynél járva is masszívan tartsa az 5 csillagot. A Börze ezen kivételes helyek közé tartozik, aminek egy lényeges üzenete máris van: a vendégek nagyon szeretik a helyet.
Hirdetés

Így hallottuk ezt mi is, mégpedig elsősorban az ebédmenüjük kapcsán, de végül egy köztes időpontban jöttünk, ebéd- és vacsoraidő között.
A Börze tágas beltere üdítő, ilyen sok asztalra, ennyi sürgő pincérre nem számít manapság az ember. Örömmel állapítjuk meg, hogy a belváros trendin apatikus felszolgálótípusa sem képviselteti magát itt. Az pedig szintén üdvözlendő, hogy végre egészen más stílusjegyekkel találkozunk, a mai fekete-fehérre hangolt, egyenlogós, egyenéletérzést sugalló, hipszter helyek sűrűjében.

Persze a más önmagában még nem érték. Art deco jegyek, fényes beltér, nagy ablakok, kávéházi hangulat, a régivágású kávéházak korszakából. A logóját csak szeretni lehet, leírni pedig kifejezetten szórakoztató: a magas sarkú bokacsizmában pózoló gyöngytyúk egy igazán szerethető címerállat.

Börze Facebook

Az étterem bemutatkozása egyébként így hangzik:

"A Börze megálmodásakor szerettük volna újjáéleszteni a környék századeleji pezsgését, a párizsi, bécsi, budapesti grand cafék hangulatát. Egy olyan teret terveztünk, ahol a hét mindennapján, reggeltől estig vendégül láthatunk a szó klasszikus értelmében. Csemegepult, delikátesz, borszaküzlet, reggeliző, ebédmenüs hely, romantikus vacsorák és kötetlen borozások helyszíne is egyben a Börze."

Igazán jól sikerült patinát csempészni az enteriőrbe. Az egész múlt századon átívelő tárgyak, mint például az oldschool Berkel-mérleg vagy a Thonet-székek adnak egyfajta mélységet a helynek, de mégsem érezzük úgy, hogy ránk ült a 20. század.

Kedvenc idézetünk a legendás Thonet-székek kapcsán Alvaro Siza portugál építésztől származik: "A szék, ami úgy néz ki, mint egy szék. Ez a szék."
Ha hihetünk az egyik, facebookos vendégvéleménynek, éppen száz évvel ezelőtt más funkciót látott el a helyiség: »Ellátogattunk férjem nagyszüleinek egykori ('20-as évek) "szatócsüzletébe"!« írja a kommentelő.

Pontosabban csak majdnem más funkciót látott el, hiszen a szatócsboltokban élelmiszert is árultak. A Börze márpedig nem csak kávéház és étterem, a vendégtér fogadórészében delikáteszt is kialakítottak.

A kissé modoros marketingszöveget – "multifunkcionális gasztrotér", jajj már – elfeledteti a korrekten válogatott kínálat. Az ország több pontjáról beszerzett delikát javak között jó látni a kenyeres kosarat a Pipacs Pékség áruival, a Viblance granoláit, a Délity mézeket. A borszaküzlet megnevezést azért túlzónak érezzük. De jöjjön hát az ételteszt.

Hortobágyi palacsinta

Miért szeretjük a hortobágyit? Mert a sós palacsinta egy ízletes, szaftos csirkepörköltet rejt, és a krémes mártást se feledjük el a tetejéről. Éppen ez a jóféle, hagymás szaft hiányzott, ami kraftot tud vinni egy csirkepaprikásba (és egy hortobágyiba). A palacsintába kerülő gyenge intenzitású paprikás mártás nem hozta a várt élményt.

A séf ajánlatából: bárány resztelt máj friss kenyérrel és lencsefőzelék paprikás szikiponty szeletekkel

A resztelt báránymáj rusztikusan, durvára vágott hagymával és paprikával készült. Kedveljük ezt a nem túl finomkodó megközelítést, illik is ehhez a májhoz. A kifejezetten jó ízű főételben egy leheletnyit túlkészült, vagyis a kívánatosnál kissé keményebbre főtt a máj.
A Pipacs Pékség kovászolt kenyerét mintha csak direkt hozzá találták volna ki. Összességében korrekt fogás, rokonszenves megközelítés volt köretként ezt az egyszerű, de nagyszerű kenyeret kínálni.

A lencsefőzelék feltéteként kínált szikiponty egyszerűen remek volt. Tízpontyos. (Elnézést.) Az Akasztóról érkező szikiponty minősége kategóriájában megkérdőjelezhetetlen, és a Börzében láthatóan tisztelettel is bántak a nemes alapanyaggal. Szerettük a megfelelő technikával ropogósra sült kérget, szerettük a szaftos belsőt. Nem könnyű úgy megsütni, hogy a jól készített kéreg alatt ne száradjon ki a hal – kívánunk sok ilyen szikipontyot karácsonykor is az asztalokra!
A hozzá kínált lencsefőzelék tarkább színekben érkezik, mint ahogyan arra számítottunk, hagymák zöld és lila színével benne. Az aprószemű, jó minőségű – valószínűleg puy-i – lencse könnyű sűrítéssel készült, a lencseszemek ressre vannak főzve. A főzelékből összességében hiányoltunk egy kis dinamikát. A határozottabb ízvilágot adó savasságot minden bizonnyal a marinált lilahagymák akarták pótolni.

A tejföl habosítását itt és a hortobágyi palacsintánál is, feleslegesnek éreztük. A habosítás elveszi a tejföl karakterét. Sokkal többet tesz hozzá, ha kap egy jó kanálnyit az étel egy jófajta tejfölből, ez így ebben a formában csak összeesett a főzeléken.

Lúdláb pohárban és túrógombóc édes tejföllel, házi lekvárral

A pohárdesszertbe álmodott lúdláb tortát még sokáig tudtuk volna kanalazgatni. Az ízletes édességben jó arányérzékkel volt összeállítva a piskóta és a krém, amit kellemes savasságával jól egészített ki a meggy.

A túrógombóc készültségével sajnos akadtak gondok, a belseje nyers volt. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, meg is hagytuk, pedig kíváncsiak lettünk volna, hogy a gombócok az édes tejföllel és az erőteljesebb savakkal érkező baracklekvárral milyen kombinációt alkotnak.

Tetszett: élményszámba ment a szerviz. Ezt a fajta nem tolakodó, de szinte körbeölelő figyelmességet nevezzük igazi vendéglátásnak!
Nem tetszett: a túlságosan bő lére eresztett étlap. Erről a problémakörről 2017-ben már biztosan nem kell külön esszét írni. Önmagában a séf ajánlata 11 ételt tartalmazott, és emellett ott az állandó étlap. Ha csak a főételeket vesszük: 15 fő fogást kínál az étlap, plusz 6-ot a séf ajánlata, vagyis összesen 21-féle főétel készült aznap. Értjük, hogy szeretne a hely színes választékkal menni, de ilyen bőséges étlap minden tételét igazán nívósan abszolválni majdhogynem lehetetlen.
A közönség szeretete és rajongása már most is adott – mi pedig bízunk benne, hogy még jobbakat ehetünk itt a jövőben. A közkedvelt ebédmenüre pedig jövünk még.

Hortobágyi palacsinta 1290 Ft
Bárány resztelt máj friss kenyérrel – A séf ajánlatából 2190 Ft
Lencsefőzelék paprikás szikiponty-szeletekkel – A séf ajánlatából 2490 Ft
Túrógombóc édes tejföllel, házi lekvárral 990 Ft
Lúdláb pohárban 990 Ft

Teszt időpontja: 2017. november 10.
Börze
V. Budapest, Nádor utca 23.
Nyitvatartás: 7:30-00:00
Börze weboldal

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram