Hirdetés
Hirdetés

Beachfood újragondolva – Balatoni kalandozások, 3. rész

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 21.
a Tesztek rovat
támogatója a
Ezúttal strand környéki étkezdéket céloztuk meg. Olyan vendéglátóhelyeket, amelyeknek sikerült meghaladniuk a "balatoni strandkaja" fogalmát, és amelyek példaértékűek a balatoni vendéglátásban. És hogy hol járunk? Búcsúzunk Füredtől, de a Káli-medencét még nem érjük el.
Hirdetés

Olvassa el az idei két előző balatoni tesztünket is!
Plattensee, lecsó, Blaha Lujza: Nem Kacsa és Első Füredi Sörház
Falu végén furcsa kocsma

Első helyünk kicsit kilóg a strandkaja kategóriából (a parttól két utcával feljebb találjuk), a nemrég nyitott Brklyn & Malackrumpli tesztelése még afféle tartozásunk volt Füred felé. Az étterem két, már bejáratott brand összeölelkezése, és az éhes balatoni nyaralók csak örülhetnek ennek a násznak. Ha minden nap azt a szintet hozzák, amit mi tapasztaltunk, akkor

Hirdetés

nincs az a rekkenő hőség, amikor ne lenne jó választás itt a BBQ oldalas szendvics vagy a málnás gofri sós pisztácia fagyival.

Zsíros hús ide, tésztás-szirupos édesség oda, a legnagyobb kánikulában is ajánljuk ezeket az izmos street food kajákat, amik ráadásul olyan gyorsan érkeztek az asztalunkra, amire csak a legpörgősebb büfék képesek, azoknak viszont bőven túlmutat a színvonalán.
Az "igazi" Cézár-salátán elmosolyodtunk, mert éppenséggel nem az igazi recept szerint készült, és ezt igen furmányosan jelezte az étlapon idézőjelbe tett igazi szó. (No de tényleg, ha valami igazi, de macskaköröm közé kerül, akkor most az mi is?)
A nyelvtanórának a sópelyhekkel hintett, egyszerűen kiváló textúrájú csirkemell kóstolása vetett véget. Örömmel konstatáltuk, hogy a fish&chips könnyű, nem olajos, nem szivacsos bundájú – vagyis tényleg a Balaton-partra illő, laza fogás, ami után az embernek nem kell attól tartania, hogy újra a vízbe merészkedve szép csendben elsüllyed majd a habokban. A hűs panna cotta igen jó választás annak, aki enne is édességet, meg nem is, laza gyümölcsös finomság.

A belül megejtően puha, kívül roppanós forró gofrin dekadensen olvadozó, jóféle pisztáciafagyalt

édes-sós és forró-hideg kontrasztja pedig mély nyomot hagyott bennünk. Jövünk még.

Következő állomásunk Fövenyes, és az annak strandján található Kalóz Strandbisztró. Ez az egyetlen hely, amely magán egy strandon található, ennek ellenére nem említhető egy lapon a megszokott strandbüfékkel.

A hely teljes joggal hívja magát strandbüfé 2.0-nak,

reméljük, előbb-utóbb ez lesz az etalon a térség strandjain, és a lángos-hekk kombinációt leváltja a gasztronómiai élmény. 2015-ben a Kalóz Harcsa&Krumpli étele az év strandétele lett. A tulajdonosok törekednek arra, hogy lehetőleg minden alapanyagot helyi termelőktől szerezzenek be, 2017-ben pedig Kocsis Bálint kreatív séffel még újabb strandételek kerülnek terítékre. Kertelés nélkül állíthatjuk, hogy ottjártunkkor maximálisan elégedettek voltunk. A kiszolgálás kedves és figyelmes, és viszonylag gyors is (igaz, ottjártunkkor nem volt kifejezetten strandidő, ezért kevesen voltak a strandon.)
Kóstoltunk egy fekete burgert, amely a Fekete Vitorla névre hallgat, és sötét színét a tintahal szépiának köszönheti. A benne található húspogácsa több, mint korrekt, a curryvel fűszerezett oldalas kérge gyönyörűre sült, belül pedig egészen omlós maradt. A hozzá tálalt sültkrumpli és coleslaw saláta is teljesen rendben van. Megkóstoltuk a fish&chips-et is, és arra jutottunk, hogy

Hirdetés

ez a nagybetűs balatoni fish&chips.

A magyar harcsa ropogós bundában érkezik, és sült burgonyával, valamint kétféle mártogatóssal fogyasztható: a paradicsomos-chilis és a majonézes zöldfűszeres is kellő távolságba repít a kis zacskós majonézek és ketchupok világától. A Kalóz napi menüt is kínál, de vannak hideg levesek, lepények, főzelék, és még sok-sok szezonális finomság is.

A zánkai Neked Főztem sem újdonság, amit viszont nagyon jó látni, hogy egy cseppet sem romlik a színvonala, pedig szép lassan terjeszkedik is, és Alsóörs után most már Füreden is képviselteti magát (nemrég a "nagy" étteremben is jártunk fent a hegyen Zánkán, erről hamarosan külön tesztben számolunk be). A Neked Főztem koncepciója hasonló a fövenyesi helyéhez, helyi termelőktől beszerzett szezonális alapnyagokból főznek, egyszerűen – és nagyon jól.

A zánkai strand főbejárata mellett található büfé kapacitása véges, az érdeklődés pedig végtelen,

ezért sokszor nem könnyű leülni, és a várakozási idő sem mindig elenyésző, az elszántság azonban kifizetődik, mert az étel nagyon jó. Ottjártunkkor kóstoltunk egy levendulás hideg málnalevest, amely felért egy desszerttel, és a legjobb ötletnek bizonyult azon a bizonyos forró nyári napon. Nem hagyhattuk ki a mangalicaburgert sem, a hely egyik emblematikus ételét. Házi chips-szel és coleslaw salátával érkezik. A mangalica húspogácsa egyszerűen kitűnő, a bucival és a szószokkal kiegészülve tökéletes burgert kapunk. Megkóstoltuk a grillkolbászt is, ami kapros burgonyasalátával érkezett. Ez azért is nagyon üvdözlendő strandétel, mert hiába kolbász, nem brutális az adag és nem nehezít el; aki nem bír el egy burgert a nagy melegben, annak tökéletes választás. Az már csak hab a tortán, hogy

az ételek ehető tányérban érkeznek.

A tányért mégsem ettük meg, féltünk, hogy nem üti meg az ételek színvonalát, ugyanakkor jó látni, hogy az innovatív főzési szemlélethez környezettudatos gondolkodás is társul.

Nem eget rengető, de mégis kellemes meglepetés ért bennünket a révfülöpi móló közelében, ahol kulináris szempontból sok jóra nemigen számítottunk. A Rév Büfében kínált burger azonban legnagyobb meglepetésünkre szintén túlmutatott a "mólónál" megszokott színvonalon. A sajtburger házi chips-szel és coleslaw salátával érkezett, meglepően jó buciban és jól eltalált szószokkal. Egyetlen lépésre van attól, hogy igazi méltatásban részesüljön, ez pedig a húspogácsa. Drukkolunk, hogy a hely megugorja ezt a (nem kis) lépést, és legközelebb a legjobbak között említhessük.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram