Hirdetés
Hirdetés

Bár így menne otthon is: À la Maison Grand reggelire, ebédre, uzsonnára

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 2.
À la maison, avagy otthon. Azaz bárcsak így nézne ki otthon is a "terülj, terülj asztalkám" egy álmos hétköznapi, vagy éppen lustálkodós reggelen. Az étterem nevében szereplő Grand tehát nem csak a hely impozáns méretére utal, hanem a reggeli étlap grandiózusságára is. A fővárosi brunch-kínálat kiemelkedő teljesítményét nyújtja a belvárosi reggeliző-kávézó, amely megbízható (és megfizethető) ebédlehetőséggel is vár.
Hirdetés

A brunch berobbant a 2010-es évek budapesti gasztronómiájába. Többről szól ez az intézmény, mint szimpla reggelizésről. Néhány órányi luxus, amikor olyan jó, hogy kiszolgálnak. Olyan jó többekkel összejönni, belekényelmesedni a délelőttbe, és miért is ne szabadna mellé pezsgőzni vagy koktélozni is?

Fotó: Á la Maison Grand

Sok hely hirdetett hát itthon is hétvégi brunch-okat, összességében több-kevesebb sikerrel. Bár nincsen kőbe vésve, a kései, akár többfogásos reggelikhez kifejezetten jól jön, ha jár egyfajta nyüzsgés és tágas tér. Eldugott kávézókban is lehetséges megvalósítani, de nem véletlenül népszerűek világszerte a szállodákban és nagyobb formátumú reggelizőhelyeken hirdetett brunch-ok, sok asztallal, sok vendéggel, széles étel- és italválasztékkal.

Fotó: Á la Maison Grand

És itt helyben is vagyunk. Gyakran okoznak ugyanis némi csalódást a szűkre szabott hazai brunch-étlapok, hiszen ez egy olyan műfaj, ami

bevallottan a dőzsölésről szól.

Nem sietünk, talán kicsit (vagy nem is kicsit) többet is eszünk, mint tennénk otthon, de e kivételes alkalmakkor megengedjük magunknak.

Az À la Maison nagyon is érti és érzi ezt a nagystílű hangulatot: a grand cafék elrendezését idézi az étterem tágas, napfényes helyisége. A belteret meghatározó kékesfehér márványfelületek, a réz színű bútorelemek és az art nuovo stílusjegyek is ezt a benyomást támogatják. A reggeli étlap pedig olyan pazar, hogy mire végigolvassa az ember, kezdheti is elölről, hogy felidézze az olvasottakat.

Fotó: Á la Maison Grand

Nehézkesen választó brunch-olóknak egy praktikus javaslat, hogy érkezzenek negyed órával korábban az asztaltársaságnál, ugyanis összesen több száz opció szerint összeállítható egy laktató reggeli. Könnyű tehát az À la Maisonban minden egyes látogatáskor mást választani, de ha ajánlhatunk...

A kései reggelizések divatba jövetelével is sok helyen csalódással konstatáljuk, hogy a brunch-ok két sztárja, a Benedict- és a Florentin-tojás még véletlenül sem úgy készül, ahogyan illene (máskülönben érdemes lenne átnevezni ezeket a fogásokat).

Jobb esetben az angolmuffin hiányzik a buggyantott tojástól és hollandi mártástól szaftos-folyós ételből (toastkenyérre vagy fél zsömlére építve helyette). A rosszabbik eset, amikor nem posírozzák a tojást, hanem tükörtojásként szervírozzák.

Jól tesztelhető hát egy brunch konyhájának hozzáállása ezzel az egyetlen étellel.

Benedict-tojás / Fotó: Á la Maison Grand

Innen pedig be is dobhatjuk a gyeplőt a lovak közé... Tupírozzuk a Benedict-tojásunkat olyan extrákkal, mint a prosciutto cotto (sonka) vagy a fűszeres minikolbász? Vagy válasszuk helyette a nem kevésbé dekadens másik brunch-kedvencet, a Croque Monsieur-t? Kérjük ki esetleg a szomszád asztalról megirigyelt waffinit, megpakolva norvég füstölt lazaccal, avokádóval, baconnel és tükörtojással? Vagy váltsunk sávot, és szavazzunk az édesre? A waffle-french toast-amerikai palacsinta-szektor egyik csábereje a házi fejlesztésű Nutell' mousse, ami a sűrű, krémes Nutella légiesített mousse-verziója, a szezonális gyümölcs pedig nem hiányozhat róla.

Fotó: Á la Maison Grand

A manapság divatos food-sharing tökéletesen működik itt. Fél adag csokikrémmel töltött házi kalácsot cserélnék fél adag spenótos-mozzarellás quiche-re! Aki pedig már egyszerűen beleszédült a francia-belga-amerikai-német bábeli reggelibe, egyszerűen rábökhet a háziasan elkészített, jó öreg bundás kenyérre, ami flanc nélkül, alföldi fehér kenyérből érkezik. Persze nem az À la Maisonban lennénk, ha nem kérhetnénk ezt az anyukánk-féle otthoni klasszikust töltött formában vagy akár szarvasgombával is...

Az egészséges opciók jó ízűek, a mézzel pirított granolát falatozva nem a diéta szó, hanem a "kérek még" jut eszünkbe, az "egyszer élünk" kategóriát pedig a Libamáj Benedict, a kétszeméyes New York és À la Maison tálak képviselik, amelyeken minden IS van, amivel a reggelizés fogalma elemelkedhet a pusztán éhségcsillapítástól.

Palócleves a séfajánlatból / Fotó: Á la Maison Grand

Az étterem 12 órától több, mint baráti árú napi menüvel, és a szezonra, valamint nemzetközi comfort foodokra (mint burger, mac&cheese, club sandwich) szabott séfajánlattal vár.

Lazacos, citrusos rizottó / Fotó: Á la Maison Grand

A járvány után újranyitott À la Maison is más egy kicsit most, mint volt, akárcsak a turistaáradat nélkül most egészen más arcát mutató Pest belvárosa. Több magyar szó az asztaloknál és ugyanannyi nemzetközi fogás, mint ezelőtt is. Lélekkel teli vendéglátás.

Reggeli árak: 750-4990 Ft
Napi menü ajánlat: 2 fogás 1890 Ft, 3 fogás: 2150 Ft (szabadon választható ételekkel a napi ajánlatból)
Séfajánlat: séf napi levese 1350 Ft, további fogások 2190-4190 Ft

À la Maison Grand

Cím: Budapest V. kerület, Szervita tér 3.
Nyitvatartás: H-V 08:00-17:00 (konyha 15:30-ig)
Weboldal
Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram