Hirdetés
Hirdetés

Az vagy, amit megeszel – avagy hogyan befolyásolják az ételek a hangulatunkat? 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. március 18.
Itt az ideje alaposan körüljárni azt a témát, hogy az elfogyasztott ételek milyen hatással lehetnek a hangulatunkra, valamint a fizikai és mentális értelemben vett jólétünkre: beleértve a probiotikumokat, a hangulatjavító ételeket, a holisztikus táplálkozást és a bélrendszer egészségét.
Hirdetés

Előfordult már olyan eset, hogy ettél valamit és azt érezted, hogy határozottan megváltozott a hangulatod? Vegyük például a gyomorfájást, amit a túl sok csípős étel elfogyasztása miatt éreztél. Egy ilyen helyzet nem csak fizikai kellemetlenséget okoz, hanem valószínűleg a koncentrációt vagy akár a boldogságot is befolyásolja. Talán elgondolkodtál azon, hogy mi történik a szervezetedben, amikor így érzed magad?

Az agy a legösszetettebb szervünk, amely folyamatosan dolgozik, még akkor is, amikor alszunk. Az ételek pedig nagyban befolyásolhatják, hogy az agy milyen hatékonysággal végzi a munkáját. De ennél azért sokkal bonyolultabb a dolog.

A továbbiakban megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják az ételek a hangulatot, felfedezzük a gyomor és a bélrendszer titkait, valamint a holisztikus táplálkozás és a wellness-oktatás előnyeit.

Az élelmiszer üzemanyag

A holisztikus táplálkozás és wellness sokat tesz hozzá az egészséges élethez szükséges, alapvető szükségleteink megértéséhez. Az ételeknek a testre és az elmére gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet, de lebontható egyszerűbb fogalmakra.

Gondoljunk úgy a testre, mint egy felső kategóriás Mercedes Benzre. Aki valaha is birtokolt már ilyen járművet, az tudja, hogy a prémium árcédula nem az egyetlen prémium, amelyet a birtoklásáért fizetni fog. Bár ez az autó is ugyanúgy üzemanyaggal működik, mint a többi másik autó az utakon, az üzemanyag típusa is más lesz, amelyet az autó zavartalan működéséhez bele kell tölteni. 

A járművet alacsony minőségű üzemanyaggal is meg lehet tankolni, hogy tovább tudjunk haladni vele, azonban ez hosszú távon nem tesz jót majd az autónak. Ehelyett a prémium kategóriás járművek prémium üzemanyagot igényelnek a hatékony működéshez. Ugyanez igaz az emberi testre is; minél jobb minőségű a táplálkozásunk, annál nagyobb valószínűséggel lesz jobb a fizikai és mentális egészségünk is.

Hirdetés

Egyértelmű példa erre a szerotonin. A szerotonin egy olyan kulcsfontosságú neurotranszmitter a szervezetben, amely befolyásolja az alvást, az étvágyat, a hangulatot és még a fájdalomreceptorokat is. Kutatások kimutatták, hogy a szervezetben lévő szerotonin mintegy 95%-a a gyomor és-bélrendszerben termelődik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emésztőrendszer fontos szerepet játszik a mentális egészség meghatározásában - amely pedig egyértelmű jele annak, hogy az ételek hatnak a hangulatunkra. Mindezek a tényezők befolyásolják, hogy például egy táplálkozási tanácsadó hogyan segíthet az ügyfeleknek napi étrendjük kialakításában, annak érdekében, hogy az egészségükön javítsanak. 

A "második agy" titka

Egyesek azt állítják, hogy az emberi testnek nem egy, hanem két agya van, amelyek minden funkciót irányítanak. Bár ez sci-finek hangzik, biztosíthatlak róla, hogy nem az.

A "második agy", amelyre sok tudós és egészségügyi szakember utal, az enterális idegrendszer, amelyet általában a gyomor és-bélrendszerrel társítanak. Innen származnak azok a mondások, amely a jó "bélrendszeri egészségről" szólnak. A kombucha, a kefir és más termékek, amelyeket esetleg szívesen fogyasztunk és iszunk, elősegítik a szorgalmas baktériumok növekedését a bélrendszerben. Kicsit bizarrul hangozhat, de egyre több kutatás utal arra, hogy a bélrendszerben lévő baktériumoknak nagy hatalmuk van az általános értelemben vett egészség felett. 

Melyek a bélrendszer egészségét erősítő élelmiszerek?

A bélrendszer egészségét erősítő élelmiszerek támogathatják az immunrendszert, valamint segíthetnek megelőzni a betegségek kialakulását a szervezetben. Ezek maguk is tartalmazhatnak probiotikumokat vagy prebiotikumokat, amelyek a probiotikumok táplálékai. 

Íme néhány, amely fogyasztására érdemes odafigyelni:

 • Kimchi és savanyított zöldségek
 • Kefir és joghurt
 • Póréhagyma és hagyma
 • Málna
 • Spárga
 • Bab és egyéb hüvelyesek

Egyes kutatások kimutatták, hogy a bélben lévő baktériumok és az általuk termelt melléktermékek közvetlenül befolyásolják a hangulatot, a megismerést, sőt a viselkedést is. Röviden megfogalmazva, a mondás, miszerint "az vagy, amit megeszel", talán több igazságot tartalmaz, mint azt sokan gondolták volna. Az étel, amit magad és mások számára készítesz, óriási hatással lehet a hangulatodra.

Egészséges étrend az egész test jóllétéért

Megállapítható tehát, hogy a helyes táplálkozás fontos a mentális jóléthez, továbbá hogy az ételek befolyásolják a hangulatot. Arra is kitértünk, hogy a szervezetünkbe bevitt ételekből származó baktériumok bizonyítottan hatással vannak az agyra és a testre is. Mindez szorosan összefügg az étrenddel és a konyhaművészet iránt érdeklődőként fontos, hogy alapos ismeretekkel rendelkezzünk az általunk elkészített ételek tápértékével kapcsolatban. 

Bár az étrendek erősen személyre szabottak, egyéni igényeinkhez igazodnak, általánosságban elmondható, hogy az egészséges étrend öt fő élelmiszercsoportból áll: zöldségek és gyümölcsök, sovány fehérjeforrások, teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint tej és tejtermékek. Ezen élelmiszercsoportok mindegyike együttesen is képes biztosítani a kulcsfontosságú tápanyagok és vitaminok kiegyensúlyozott elosztását a szervezet számára. Azonban az egyik olyan étrend, amely kedvező eredményeket mutatott az ételek hangulatra gyakorolt hatását illetően, a mediterrán étrend volt.

Mi az a mediterrán étrend?

A mediterrán étrend a Földközi-tenger partján fekvő országok lakóinak étkezési szokásain alapuló táplálkozási forma. Ez egy meglehetősen rugalmas étrend, amelynek nincs egységes definíciója. Leggyakrabban az alábbi élelmiszer csoportokból áll:

 • Zöldségek
 • Gyümölcsök
 • Teljes kiőrlésű gabonafélék
 • Babok
 • Diófélék és magvak
 • Olívaolaj
 • Ízesítés gyógynövényekkel és fűszerekkel

A National Library of Medicine "Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?" című kutatásában a kutatók azt írták, hogy "az egészséges vagy mediterrán táplálkozási minták - így a nagymértékű gyümölcs-, zöldség-, diófélék- és hüvelyesek fogyasztása; a baromfi, a tojás és tejtermékek mérsékelt fogyasztása; és a vörös hús csak alkalmankénti fogyasztása - a depresszió csökkent kockázatával jár együtt".

Ha megérted, milyen ételek - és hogyan - hatnak rád az nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy visszaszerezd az irányítást az életed felett. 

Forrás: escoffier.edu

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram