Hirdetés
Hirdetés

Az étel sója – kis sóhatározó

SZERZŐ: DiningGuide
2017. július 4.
Só és só között óriási különbségek vannak. Az ásványi eredetű fűszert egyedülálló kristályszerkezete, a természetből nyert színe és íze nem csak megkülönbözteti, hanem jóval magas szintre emeli a konyhapulton tartott, finomszemcséjű asztali sóhoz képest. Rózsaszín, szürke vagy balinéz? Nézzük, a világ legkülönlegesebb ínyenc sóit mihez is használhatjuk, melyik illik a különféle húsokhoz, a grillezett halakhoz […]
Hirdetés

Só és só között óriási különbségek vannak. Az ásványi eredetű fűszert egyedülálló kristályszerkezete, a természetből nyert színe és íze nem csak megkülönbözteti, hanem jóval magas szintre emeli a konyhapulton tartott, finomszemcséjű asztali sóhoz képest.
Rózsaszín, szürke vagy balinéz? Nézzük, a világ legkülönlegesebb ínyenc sóit mihez is használhatjuk, melyik illik a különféle húsokhoz, a grillezett halakhoz vagy a sült zöldségekhez. Itt most azt kell eldönteni, hogy a legjobbak közül mikor melyiket válasszuk.

Rózsaszín Himalája só

Ezt a tiszta sót kézzel gyűjtik a Pakisztáni Punjab régió hegyeiben. Különlegessége, hogy 84 különböző és természetesen előforduló elemet, ásványi anyagot és fémet tartalmaz. Gyógyhatású tulajdonságainak köszönhetően általában gyógyfürdőkben vagy szépségközpontokban használják testápoló kezelésekhez. Sokoldalúságának köszönhetően jótékony hatással van az egészségre. Különféle ételekhez is használható konyhai sóként, például a sókéregben sült halnak különösen finom ízt ad.

Hirdetés

Szürke Atlantic só

Ezt a különleges színű sót a franciaországi Bretagne régiójában található ásványokban gazdag agyagból nyerik ki. Finom, sós utóíze miatt népszerű a szakácsok körében, ideális hal- és húsételekhez, diófélék vagy pattogatott kukorica sózására.

Hawaii rózsaszín só

Különleges árnyalatát a vörösagyag kölcsönzi. A hawaii rózsaszín só ideális pörkölt húsokhoz vagy grillezett halakhoz, melyeknek érett, földes ízt kölcsönöz. Tökéletes őrölve vagy összetörve, akár aromás fűszerekkel kombinálva is.

Fekete hawaii Hiwa Kai tengeri só

A növényi szenet tartalmazó só jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Tökéletes a halakhoz, és gyakran használják a magas konyhaművészetben az ételek díszítéséhez. A zöld hawaii sót bambusz levelekkel keverik annak érdekében, hogy fűszeres illata legyen az ételnek.

Füstölt Yakima tengeri só

Ez a tengeri só a Washington állambeli Yakima régióból származik. A terület almaültetvényeiről híres, gyümölcsfái kiválóan alkalmasak a só füstölésre. Ez az édes illatú, füstös ízű só tökéletes grillezéshez, különösen sertéshúshoz és fehér húsokhoz. Többféle füstölt só létezik, különféle aromával.

Hirdetés

Maldon só

Ez a pehelyformájú só a séfek kedvence, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy különlegessé tegye az ételt: kristályos szerkezetének köszönhetően lassan olvad el a szájban, és főzés közben kiemeli a különféle ízeket. Főként a puha állagú ételek, mint a csokoládé, a libamáj vagy a pástétom ízesítésére alkalmas ez a különös textúrájú, szilánkszerű lapocskákból álló só. Íze kellemesen sós, ám inkább jellegzetes, mintsem erős aromával rendelkezik.

Balinéz só

Ez a piramis alakúra pelyhesített só egyedülálló a sók között. Lelőhelye az indonéziai Bali-sziget körül lévő Indiai-óceán, ahol kézzel gyűjtik össze a sót. Finomítva vagy eredeti formájában tökéletes ízt ad az ételeknek ez a ropogós só. Főként tenger gyümölcseit, egyéb fűszerekkel párosítva sertés- és csirkehúst, valamint csokoládét is ízesítenek vele.

Parajdi só

Az erdélyi parajdi hegyekben kézzel kitermelt só a himalája sóhoz hasonlóan 84-féle ásványi anyagot és természetes őstengeri iszapot tartalmaz. A parajdi sóból többféle kapható őrölt, illetve tégla formában, étkezési és fürdési célra egyaránt. A parajdi só szürke színét a benne található gyógyiszapnak köszönheti, melyet szemben más természetes sókkal, a székely sóból nem vonják ki.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram