Recept 10 tapa elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- kistestű egész tintahal – 1 kg
- nagy szemű arborio rizs – 30 dkg
- salottahagyma – 10 dkg
- fokhagyma – 10 dkg
- jó minőségű száraz fehérbor
- 2 evőkanál tintahal tinta
- 2 csokor petrezselyem
- 1 citrom
- 2 evőkanál vaj
- só
- Opcionális: tengerihal alaplé
A vajon az apróra vágott salottahagymát megdinsztelem, majd amikor üveges lett, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. Tovább pirítom, majd hozzáadom a fehérbort. A bort visszapárolom, ezután következik a rizs és a tintahal tinta – alaposan összekeverem a lábas tartalmát, és ízlés szerint sózom. A rizst apránként felhúzom tengerihal-alaplével vagy vízzel, egészen addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő puhaságot.
A megtisztított tintahaltesteket és fejeket olívaolaj, pár gerezd zúzott fokhagyma és egy kevés friss citromlé kíséretében egy forró serpenyőbe teszem, hirtelen megpirítom, a fekete rizottó mellé tálalom, és frissen vágott petrezselymet szórok rá. A rizottó ízlés szerint kevés reszelt citromhéjjal ízesíthető.