Hirdetés
Hirdetés

„Amikor egy süteményt adunk valaki kezébe, azzal egy teljes élményt szeretnénk átadni” | Helyzetjelentés a La Téne-ből 

2024. március 26.
Szalma Lili és Hájos Bálint 2020-ban nyitották meg családjukkal Badacsonytomajban a La Téne-t, amely hamar a Balaton egyik legnépszerűbb kávézó-cukrászdájává vált. A korábbi években már számos felkérést kaptak esküvői torták készítésére, amelyeket kapacitás hiányra hivatkozva mindig visszautasítottak, azonban az idei évtől ez megváltozik. Az egész éves nyitvatartás kihívásairól, a törzsközönség megtartásáról, illetve a bővülés lehetőségeiről és terveiről beszélgettünk.
Hirdetés

Hogyan értékelnétek így utólag a tavalyi, 2023-as évet? 

Mi nagyon pozitívan éltük meg a tavalyi évet. Amit sikerült átformálni magunkban a nyitás óta az az, hogy a Balatonon is muszáj tizenkét hónapban gondolkozni, még akkor is, ha sosem lesz kiegyenlített ez az időszak. Nem akarjuk csak a nyári szezon alapján elkönyvelni jónak vagy rossznak az évet, hanem egészében vizsgálni, hogy mit tudtunk belőle kihozni. Mindennek fényében azt kell mondanunk, hogy nagyon sikeres 2023-as évünk volt, például másodjára is be tudtuk vállalni karácsony előtt a budapesti pop-up boltunkat. 

Mára már elkerülhetetlenné vált, hogy a vendéglátóhelyek is folyamatosan árat emeljenek. Hogyan fogadják ezt a vendégeitek? 

Nagyon tudatosan követjük és folyamatosan felülvizsgáljuk az árakat és a termékkínálatunkat azért, hogy megmaradjon nálunk az a színvonal, amihez a vendégieink már hozzászoktak, ebben nincs kompromisszum. Ennek része, hogy mindig vannak szezonális, hétvégi ajánlatok, próbálunk tematikus hétvégékben gondolkodni, és kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy azoknak, akik ellátogatnak hozzánk, mire van igényük. Ezekkel azt szeretnénk üzenni a vendégeinknek, hogy bár elengedhetetlen az áremelkedés az alapanyagárak, az energiaárak és a bérek növekedése miatt, a szolgáltatásunk mögött továbbra is ott van az érték, nem ezen szeretnénk spórolni. Tehát, ha egy sütit adunk valaki kezébe, akkor nemcsak egy desszertet szeretnék átadni neki, hanem egy teljes élményt. 

A munkaerőhiány számos területen fejtörést okoz a munkaadóknak, a vendéglátásban különösen nagy problémát jelent. A La Téne-ben mennyire érzékelhető ez? 

Azt gondolom, hogy talán ez a térség legnagyobb kihívása. A nyitást követő első egy-két évben még mi is megijedtünk, amikor áprilisban vagy májusban sem láttuk, hogy hogyan fog összeállni a nyárra szükséges csapat. Ma már tudjuk, hogy mindig sikerül időben megtalálnunk a kompetens kollégákat. Ehhez egyrészt kell némi szerencse is, másrészt pedig az, hogy igyekszünk elég transzparensen kommunikálni arról, hogy mit képviselünk, mit tudunk nyújtani, mire számíthatnak a leendő munkatársak. Van egy hét főből álló fix csapatunk, akikkel egész évben együtt dolgozunk, és ők egészülnek ki azokkal a munkatársakkal, akik a nyári szezont töltik nálunk. Idén egy plusz cukrász kollégát is szeretnénk majd találni, de alapvetően a vendégkiszolgálás rész az, amely fronton mindig meg kell erősíteni létszámban a csapatot a főszezonra. 

Hogyan szoktatok új kollégákat toborozni? 

Folyamatosan szoktunk hirdetni, illetve barátokat, ismerősöket megkérdezni, hogy tudnak-e ajánlani valakit. Ez lényegében hatalmas kutatómunka, hiszen mindenki próbálja megtalálni a hozzáértő, gyakorlott kollégákat, és végeredményben az a kérdés, hogy a munkavállaló végül melyik hely mellett dönt. Az a tapasztalatunk, hogy már közel sem csak a bér a meghatározó, hanem hogy mennyit kell dolgozni, milyenek a munkakörülmények, illetve, hogy hogyan viszonyulnak a munkatársakhoz a munkaadók. 

"Az idei egyik fő célunk, hogy a térségben az esküvő- és rendezvény igényeket ki tudjuk elégíteni."

Mik a terveitek az idei évben akár a termékek, akár a szolgáltatások fejlesztése terén? 

Az idei egyik fő célunk, hogy a térségben az esküvő- és rendezvény igényeket ki tudjuk elégíteni. Korábban is mindig érkeztek kérdések azzal kapcsolatban, hogy vállalunk-e ilyesmit, ám konyhai kapacitás hiány miatt ezeket a megkereséseket vissza kellett utasítanunk. Ez azonban most megváltozik, ugyanis a terveink szerint nyár elejétől megnyitunk egy külső konyhai helyszínt, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb kapacitás mellett sokkal több mindenre fogunk tudni igent mondani, aminek egy része az esküvői- és rendezvény szolgáltatás lesz. Emellett természetesen a desszert- és péksütemény kínálatunkat is tudjuk fejleszteni, illetve akár komplexebb édességeket is kitalálni, amire eddig helyhiány vagy akár munkaerőhiány miatt nem volt lehetőség. Hosszú távon pedig az lenne a cél, hogy egy ilyen konyha és egy ilyen működés adott esetben ne csak egy helyet tudjon kiszolgálni. 

Ez azt jelenti, hogy tervben van a La Téne mellett egy második hely nyitása is? 

Ebben látjuk a legnagyobb potenciált és a La Téne fejlődési ívét. Úgy gondoljuk, hogy a márkánkba vetett bizalmat kell hasznosítanunk ahhoz, hogy akár több vendéglátóhely is tudjon ezzel a koncepcióval és a mi nevünkkel működni. Természetesen ez egy nagyobb lépés, hiszen már egy vendéglátóhely működtetése is rengeteg időt és energiát kíván, így ez lényegében attól függ, hogy meg tudjuk-e találni azokat a kompetens és lelkes kollégákat, akikkel bele merünk vágni újabb kihívásokba és feladatokba. 

Pisztáciás mille-feuille a La Téne kínálatából

Azzal kapcsolatban, hogy merrefelé történne ez a terjeszkedés, mik az elképzeléseitek? Maradnátok a Balatonon, vagy lehet számítani a fővárosban egy állandó La Téne üzletre? 

Mivel elsődlegesen a Balatonon dolgozunk, itt is élünk mi is és a kollégáink is, így az lenne az első lépcsőfok, hogy itt a környéken tudjunk plusz tevékenységet elkezdeni. Ugyanakkor olyan jelentős a budapesti közönségünk is, hogy abban a lehetőségben is látjuk a potenciált. A pop-up kapcsán mindig kiderül, hogy nagyon erős az ottani bázisunk, ezt az érdeklődést pedig csak akkor tudjuk kellően kiszolgálni, ha megvan hozzá a megfelelő háttér, így cél lenne, hogy ezt kiépítsük. 

Nagyratörő tervek sok kihívással, amiből úgy tűnik, hogy cseppet sem veszítettetek a lendületből a nyitás óta eltelt évek során. 

Rendszeresen felmerül a kérdés, hogy érjük-e be azzal, hogy itt van egy jól bejáratott és sikeres helyünk, vagy keressük továbbra is a kihívásokat és az új lehetőségeket. Mivel alapvetően ez a szívügyünk és száztíz százalékban ennek a vállalkozásnak élünk a mai napig, ezért folyamatosan azon gondolkodunk, hogy min lehetne még javítani vagy milyen irányban lehet fejleszteni. Saját magunkat is motiválnunk kell annak érdekében, hogy ne fogyjon el a lendület és a lelkesedés, és mindig találjunk olyan új területet, amelyben újra és újra megtaláljuk magunkat. 

Fotó: Simon Kornél

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram