Amanemu | Az Iszei Nagyszentély és a luxusszálló

SZERZŐ: Király Márton
2023. december 16.
A Tokióban található egység után másodikként Mie prefektúrában nyílt Aman-szálloda. Amanemu egy olyan szálloda mely huszonnégy fekete ciprusból épített villából áll, és sejtelmesen húzódik meg a környező hegyeket borító dús erdő fái között.
Hirdetés

Stílus

A letisztult, szinte már minimalistának mondható építészeti megoldások Kerry Hill építész terveit dicsérik. A parádés anyagválasztás mellett a művész egy másik bravúrt is elkönyvelhet, kulturális tisztelgéssel, mélyebb tartalommal töltötte fel az épületek formáit. Az Aman-láncnál megszokott, hogy a dolgok mögött mélyebb jelentés húzódik, mögöttes tartalom is áll. A legtöbb egység nevében egy helyi szó köszön vissza, sokszor az építőanyagválasztás csillantja meg a lokális nyersanyagok közül a leginkább figyelemre méltót, a falakat rendszeresen helyi művészek alkotásai díszítik, a konyha fúziós stílusban tiszteleg a könyék kulináris hagyományai előtt.

Courtesy of Aman

Amanemu esetében az épület formája mögötti inspirációt nem kisebb épített örökség, mint az Iszei Nagyszentély adja. A sintó vallás e monumentális szent helye a japán tradicionális építészet egyik legszebb példája. A „Szív hazájának” is nevezett templom az időszámításunk előtti negyedik század óta várja a zarándokokat, ívelt tetejének jellegzetes formája pedig Kerry Hill építészirodájára is nagy hatással volt.

Courtesy of Aman

Helyszín

A szálloda az Ago-öböl erdőkkel (és golfpályákkal) szegélyezve áll. Körülötte a tartomány, mely nem csak szentélyéről, de a tenger gyümölcsein alapuló egyedi konyhájáról, gyöngykagyló-telepeiről, és a mindezt magába foglaló nemzeti parkról is híres. De éppen csak kellően híres, hiszen a környék szerencsére nem tartozik a turisták által legfelkapottabbnak tartott helyszínek közé, így Amanemu kívül esik a nyüzsgés és a rohanás határán. Ide az érkezik, aki magára kívánja csukni a béke ajtaját, és hajlandó ezért több órát is utazni. (Tokióból négy, Kiotóból három óra alatt ér ide a vonat.)

Courtesy of Aman

Karakter

A megérkezést követően egyedi térbe, modern béke-templomba érkezik az utazó.Fa-, bambusz- és kő-uralta terek, pavilonszerű építmények és kerti udvarok várnak. A japán építészet semmivel össze nem keverhető stílusa az ívelt cseréptetőkben, a tolóajtókban és a faelemekbe kézzel belefaragott hagyományos motívumokban mutatkozik meg. Ezek is az Isze-Jingu szentély kézműves munkáit idézik.

Ellentétben a néhány japán luxusszállodában megtalálható, mindig meghajló, udvarias, ám távolságtartó személyzettel, a személyzet itt ugyanolyan szívesen beszélget vagy viccelődik, mint amilyen segítőkész. Van egy szabadtéri végtelen medence, ahonnan még szebb kilátás nyílik az öbölre. Két süllyesztett terasz tűzrakóhelyekkel vár, mindkettő tökéletes csillagoknézéshez és koktélokhoz. Könyvtár az esős napokra, a birtok felfedezéséhez pedig kerékpárok állnak a rendelkezésre.

Courtesy of Aman

Van egy nyugodt, kétezer négyzetméteres spa-terület is, ahol szabadtéri meleg onsen-fürdők, egy légies jógastúdió, egy watsu vízterápiás medence és négy kezelőszoba erdei kilátással várnak kipróbálásra.

Szobák

Mindegyik szoba nyugodt, tágas és modern. A falak japán hinoki ciprusfából készültek, a mennyezet magasan van, a tolószövetes paravánok elrejtik a televíziókat,( ami szokatlan a jellemzően TV-mentes Amanban) és a hatalmas bambuszlámpák meghitt fényt árasztanak.

Courtesy of Aman

Üvegfalakba vágott ajtók nyílnak a fából készült teraszra, ahol nagy napozóágyak várnak. A fürdőszoba fő látványossága a sötét bazaltkőből készült mély, négyzet alakú kád, három csappal: forró, hideg és onsen, mely a szabadban fakadó forrás vizét vezeti a kádba, így a vendégek élvezhetik a beltéri melegvizes fürdőzést.

Courtesy of Aman

Gasztronómia

Az ételek ugyanolyan kifinomultak, mint amilyen kifinomult és letisztult a dekoráció az egyszerűen csak The Restaurant néven futó fő vendéglátó-egységben. Ebben a légies, ívelt mennyezettel, tengerre néző ablakfallal és templomi hangulattal rendelkező helyiségben Masanobu Inaba és tizenkét szakácsból álló csapata szezonális japán finomságok váltakozó menüjét állítja össze.

Courtesy of Aman

Ebédidőben a sashimit, tempurát és homár curry-t tartalmazó bento-boxoktól kezdve a helyi Mastusaka wagyu marhahús szájban olvadóan tökéletes szeletein át a Mie-tartomány citrusféléit bemutató kóstolósorig minden megtalálható itt.

A bár és társalgó alacsony kerek asztalaival és kényelmes ülőhelyeivel tökéletes helyszín egy csésze tea, egy japán kézműves sör vagy egy Mebuki-koktél (zöld tea, vodka, pezsgő és lime) elfogyasztásához.

Forrásaink voltak: Aman | Telegraph

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram