Hirdetés

Míg nálunk a konzervétel a rossz minőségű egyik szinonimája, addig például Portugáliában és Spanyolországban semmi kivetnivalót nem látnak abban, ha egyenesen egy konzervből kerül az étel a tányérra. Az éttermek máshol épp igyekeznek eltitkolni, hogy konzerv alapanyagokkal dolgoznak, errefelé pedig büszkén díszeleg az étlapon: conservas.

Hirdetés

Persze Portugáliában sem tekintettek mindig gourmet fogásként a halkonzervre, leginkább a mindennapok nélkülözhetetlen eledele volt. A nagy múltú portugál halkonzervipar azonban igencsak megszenvedte a hetvenes évek politikai és gazdasági forgószelét. Bár a termelés mértéke azóta sem érte el a korábbi szintet, közben új idők köszöntöttek be: egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre.

Lisszabon – Clifford Yeo / Unsplash

Mi kerül a konzervdobozba?

Szögezzük le az elején: bár a gyártási technika ugyanaz, a konzervek az alapanyagok terén igencsak eltérnek egymástól. A jobb minőségű konzervekben a halakat például napraforgóolaj helyett kiváló portugál olívaolajban tartósítják.

A legdrágább szardíniakonzervekbe kizárólag olyan példányok kerülnek, amelyeknek egy mozdulattal sikerült eltávolítani a gerincét, anélkül, hogy maga a halhús sérült volna.

Az igazi rajongók olyan lelkesedéssel képesek beszélni konzervekről, mint mások a jó borokról,

elmondásuk szerint ugyanis a hermetikusan lezárt dobozokban az évek során a halak egyre puhábbá és zamatosabbá válnak.

Loja das Conservas Facebook

A legelterjedtebb fajták, mint például a szardínia (sardinhas), a tonhal (atúm) és a makréla (cavala) mellett Portugália nemzeti halával, a tőkehallal (bacalhau) is gyakran találkozhatunk. Ezeken kívül a tengeri sün, az angolna, a polip, tintahal vagy a fekete kagyló sem számít ritkaságnak. A kiváló minőségű olívaolajon kívül aszalt citrom, fehér bab, fokhagyma, szárított paradicsom, valamint különféle fűszernövények, elsősorban bazsalikom vagy oregánó a leggyakoribb ízesítők a konzervekben.

Miss Can Facebook

Mi kerül a tányérra?

A Maria do Mar nevű, halkonzervekre specializálódott üzlet és bisztró hat éve működik a dél-portugáliai Algarve tartományban fekvő Portimão belvárosában. A tulajdonos azonnal megnyugtat, hogy természetesen többről van itt szó, minthogy csupán felnyitnak a vendégnek egy halkonzervet.

Miss Can Facebook

A mindössze négy-öt asztallal működő helyen amellett, hogy csak a legjobb konzervek kerülnek a tányérra, melléjük kísérőként friss kenyér, olívabogyó, illetve saláta is jár. Nem árt, ha kenyeret is bőségesen rendelünk magunknak, ugyanis a jó minőségű konzervek finom szaftját is érdemes lesz az utolsó cseppig kitunkolni. A legpraktikusabb, ha egy asztaltársaság egyszerre többféle fogást is kirendel magának, akár csak a spanyol tapasozások alkalmával.

A Sol e Pesca nevű étterem Anthony Bourdain Fenntartások nélkül című műsorának lisszaboni epizódjában is bemutatkozott – larafanuli / Instagram

Gasztronómia és dizájn – dobozolva

A díszes fém- és papírdobozokba csomagolt halkonzerv régóta az egyik legjobb ár-érték arányú és leginkább kompakt vásárfiának számít a Portugáliát megjárt turisták körében. A híres portugál süteményből, a pastéis de Belémből vagy pastéis de natából egyrészt úgysem maradna sok, mire hazaérnénk, másrészt tényleg problémásabb is a szállítása.
Olvasta már korábbi cikkünket a leghíresebb portugál süteményről, a pastéis de Belémről? Most megteheti!

Conserveira de Lisboa Facebook

Conserveira de Lisboa Facebook

Conserveira de Lisboa Facebook

Bár a conserveirák kínálatával és minőségével nem vehetik fel a versenyt, a portugál szupermarketekben is jó ár-érték arányú halkonzervekre bukkanhatunk. Az utóbbi években sorra nyíltak a halkonzervekre specializálódott üzletek, elsősorban Lisszabonban és Portóban.

alchemyeventsvw / Instagram

Az egyik legrégebbi létesítmény, az 1930-ban nyílt Conserveira de Lisboa a portugál főváros Baixa negyedében található. Az egyik legszebb üzlet pedig a nem csupán konzervekre, hanem a „portugál retró” ajándék- és lakberendezési tárgyakra is szakosodott A Vida Portuguesa nevű vállalkozás, amely négy lisszaboni üzlete mellett Portóban is elérhető.

Conserveira de Lisboa

Portugáliában járva szavazzunk bizalmat a halkonzerveknek!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok