Hirdetés
Hirdetés

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat kapja…..?

SZERZŐ: DiningGuide
2016. február 29.
Ma este a Larusban rendezendő Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán kiderül, kiket tartanak tesztelőink és a 2 Michelin-csillagos La Peca séfje, Nicola Portinari az ország legjobb éttermeinek és melyik étterem nyeri el a fődíjat. Nem mellékesen értékes különdíjakat is kiosztunk és bemutatjuk az új kalauzunkat is.
Hirdetés

Mióta van jelen a Dining Guide a hazai piacon?

2004 óta. Ez akkoriban még egy A5-ös méretű, puha kötésű kis füzetecskét jelentett, ami teljes mértékben hirdetési felületként működött, így a budapesti éttermek különféle szerkesztőségi tartalom nélkül bekerülhettek. Ezután elkezdődött ennek a terméknek a folyamatos átalakítása (többek között 2008 végén elindult a diningguide.hu is), egyre inkább a hiteles, minőségi tartalomra helyeződött át a hangsúly. Egy vezérelvünk volt: az úttörőség.

A fődíjnak számító Év Étterme Díj már a kezdetek kezdete óta van?

Igen, 2004-ben alapítottuk.

Ekkor már volt gála is?

Nem, az elsőt 2009 januárjában rendeztük a Gerbeaud-házban. Az est az elsőségen túl azért is emlékezetesre sikerült, mert itt mutattuk be az első főszerkesztőt, Mautner Zsófit, és A csirke, a hal és a királyrák című film sztárjai, Jesús Almagro és Pedro Larumbe is tiszteletüket tették a rendezvényen. A következő szintlépést a 2012. januári, Sofitelben rendezett gála jelentette, ez volt talán a legnagyszabásúbb, ahol már a legjobb közép-kelet-európai éttermet is díjaztuk. A szlovén Pri Lojzetu - a hazai topéttermekhez hasonlóan - fogásokkal is készült a rendezvényre. Egy évvel később a KIOSK biztosította a helyszínt. Többek állítása szerint ez volt a legoldottabb hangulatú gála. A Dining Guide történetének legtöbb elismerését tavaly adtuk át.

Kik kapták a fődíjat?

A díj történetében eddig három étterem duplázott: a Fausto’s, a Costes és az Onyx. Az Év Étterme eddigi díjazottjai között van még: Lou Lou, Bock, Chateau Visz. Legutóbb, a 2015. márciusi gálán a ZONA nyert.

Más díjakat is kiosztottak?

Eleinte az Év Étterme Díj mellett csak TOP2 és TOP3 volt, ez bővült TOP20-á, de ha az időközben megjelent kalauzainkat vesszük, akkor akár a hazai top200-as éttermi rangsorról is beszélhetünk. Színpadra csak a TOP10 étterem szokott állni.
A különdíjak az egyre színesebb hazai éttermi közegre kívánták felhívni a figyelmet. Az egyik első ilyen díjunkat a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó ex-Alabárdosos Bicsár Attila kapta a magyar gasztronómia új generációjának neveléséért. Egy évre rá a séfek is megszavazhatták a legjobb éttermet, az Onyx nyert. Az akkor még a Váci utcai Babelben dolgozó Pesti István a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradicionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért kapott elismerést, míg a Gösser Bockkal karöltve indított sörrel készülő ételek receptpályázatán Győrffy Árpád (még az Alabárdos színeiben) diadalmaskodott.
A Sofitelben rendezett gálán, a díj történetében először (de nem utoljára) a Budapest Kedvenc Étterme Díja (MÁK) és a Vidék Kedvence Díja (Kistücsök) is gazdára talált. Egy évvel később a Rosenstein és az Anyukám Mondta vitte haza ugyanezeket az elismeréseket. Az Év Séfje különdíjat jelző oklevelet a Bocuse D’Or-on elért kimagasló eredményéért Széll Tamásnak emelhette a magasba.
A 2014. márciusi gála díjai előképei a mostaninak. Az Év Legprogresszívebb Konyhája akkor a Salon lett (2015: Olimpia), a MÁK-os Mizsei János az Év Ifjú Séftehetsége (2015: Giczi Andor és Nagy Szabolcs -Fricska) és ez volt az az év, amikor először együttműködtünk a Magyar Konyhával, amely a rendezvényen adta át az Év Termelője díjat.
2015. márciusában először azokat a helyeket is díjaztuk, ahol a legfigyelemreméltóbb street food-fogások készülnek, illetve a Funky Pho az Év Street Foodja lett.

Február 29-én milyen díjakat osztanak ki?

Itt részletesen írtunk róluk, úgyhogy csak soroljuk és kiemeljük az újdonságokat:
Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj
Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj
Hennessy-Év Séfje Díj
Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj
Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj
Staropramen-Év Street Food Díja
Év Séfteljesítménye Díj

Hirdetés

Korábban kik ítélték oda a díjakat?

A kezdetek kezdetén egy változó létszámú, társadalmi notabilitásokból álló, a nemzetközi éttermeket is jól ismerő „ínyenc” zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének, majd az évek során a szerkesztőség és szakmai inspektorok bevonásával érvényesült a szakmaiság kritériuma.

Ma kik ítélik oda?

Új rendszert állítottunk fel, mely szerint a szerkesztőség első körben összeállítja a hazai éttermek TOP100-as listáját több mint 200 étterem meglátogatását követően. Ezt a szűkített 100-as listát látogatják meg az év folyamán többször az anonim, a hazai gasztronómiai világban érdekeltséggel nem bíró teszterek. Több fordulóban szűkül le a lista arra a TOP20 étteremre, melyeket idén először egy nemzetközi szaktekintély, egy Olaszországból érkező 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari is letesztelt, hogy a folyamat végén ő határozza meg, melyik a tíz legjobb étterem. Szintén ő ítéli oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat is.

Minek kellett felkérni egy olasz séfet?

Így láttuk biztosítottnak a teljes függetlenséget, pártatlanságot és szakmaiságot, hiszen a 2 Michelin-csillagos La Peca étterem séfjére, Nicola Portinarira minden mondható, csak az nem, hogy elfogult lenne, meg nem ért hozzá, és hogy ez és az irányítja és mondja meg neki, hogy mi legyen. Készítettünk vele egy hosszú interjút, amiben beszélt egyrészt magáról, illetve arról, hogy hogyan lehet egy ilyen feladattal megbirkózni.

Miért pont ő?

Mert ismerjük, tiszteljük és nagyon nagyra tartjuk úgy emberileg, mint szakmailag.

Nem lett volna ez az egész hitelesebb, ha több külföldi hozza meg a döntést?

Több szem többet lát, több száj többet érez - valóban. Nicola Portinari nem egyedül tesztelte a TOP20 éttermet, hazai hozzáértők is többször megfordultak az év során a helyeken, de tény: szigorúan az ő szakmai döntése alapján áll fel a végleges tízes sorrend. A következő tesztelési körben az olasz séf már nem vesz részt, más szaktekintély érkezik, és azon dolgozunk, hogy szélesítsük a nemzetközi csapatot – legyen az francia, német, skandináv vagy akár amerikai.

Kalauz is kijön a gálára?

Igen, ez lesz a Dining Guide történetének harmadik étteremkalauza. Több szempontból is unikális: az alap, hogy minden éttermet megkerestünk a megjelenés előtt, hogy pontos adatok kerüljenek a kötetbe, de éppen ez biztosította azt is, hogy minden tekintetben fogyasztóbarátok legyünk és egy hangsúlyos „tagelési rendszert” vezessünk be. A kalauz két jól elkülöníthető, étteremi és street food részre oszlik. Utóbbi kerületeken belüli, fontos gócpontonként, egyfajta vonulási útvonalat használ bontásként.

Hirdetés

Toplisták lesznek benne? 

Igen. Az éttermi rész maga egy nagy toplista, pontszámokkal, míg a street food rész inkább egy százas ajánlás. Ezeken kívül különböző szempontok szerint toplistákat is közlünk (pl. legjobb belvároson kívüli street hely, legjobb új nyitás stb.)

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram