Hirdetés
Hirdetés

A világváros, ami a paraszti konyhából merít – Gianni Róma ízeiről mesél

SZERZŐ: diningguide
2018. május 13.
Róma egy nyüzsgő, kincsekkel teli hely, ami a rengeteg turistacsoport ellenére is varázslatos tud maradni. Egy római vakáció akkor lesz maradandó élmény, ha akár egy hetet is rá tudtok szánni, mert higgyétek el nekem, néhány nap nem elég Rómára. A laziói termőföldekről származó finomságok ízét pedig később is a szátokban fogjátok érezni!
Hirdetés

Róma maga az élő történelem, a zegzugos macskaköves utcák, a zajos piacok, a hangosan gesztikuláló olaszok, a bőrművesek, a bolhapiacok, no és persze a római konyha könnyen rabul ejti az embert. Egy Rómában töltött, képzeletbeli napba sűrítem bele nektek, hogy milyen ennivalókat érdemes mindenképpen megkóstolnotok!

pixabay.com

A reggeli caffèhoz és péksüteményhez keressetek egy teraszos helyet!

A római reggeli egyszerű élvezeteket jelent: egy csésze cappuccino – szigorúan délelőtt 11 óráig – és mellé egy cornetto, a francia croissant olasz változata. És ennyi! Inkább hagyjatok helyet a többi finomságnak.

Twitter

Húsimádók tízóraija: porchetta

Már csak a porchetta miatt érdemes Róma felé venni az irányt. A porchetta (ejtsd: porkéttá) a disznó porhanyós hasi húsrészéből készül, amit zöldfűszerekkel és gyakran májjal is ízesítenek, majd feltekerve roston megsütnek. Egy igazi street food: az igazán belevaló helyeken zsírpapírba csomagolják a méretes szeleteket. Egy frissen sült focaccia vagy ciabatta és egy jéghideg sör társaságában csúszik legjobban. Isteni fogás, amit a készítői saját, tikos fűszerreceptúrával készítenek.

Twitter

Ebédre laziói pizza, a kihagyhatatlan articsóka és a supplì

Rómában sokáig jelentős zsidó kisebbség élt és a zsidó negyed a mai napig a főváros egyik legnépszerűbb negyede. Bár azért hozták létre, hogy egy helyen éljen a zsidó közösség, az ott született kulináris hagyományok az egész városban elterjedtek és a mai napig meghatározóak. A zsidó hagyaték részei a bő olajban sült ételek, amikből én a következőket ajánlom nektek: az articsókát, a supplìt, a rántott tőkehalat (baccalà) és a rántott cukkinivirágot (fiori di zucca). Utóbbi kettő nem szorul magyarázatra, mivel a cukkinivirág Magyarországon is népszerű, de a másik kettőt nem árt részletezni.

onurollstyle / Instagram

Az articsóka (carciofi alla Romana) a római konyha egyik szimbóluma: a titka az olívaolaj, a fokhagyma és menta hármasa. A supplìt akár az arancini római testvérének is nevezhetnénk, mivel szintén rizsből készül, de a római változat közepére mozzarella is kerül.

gabriellalgllive.it / Instagram

Pizza nélkül nem lehet teljes a vakációtok! A laziói pizzának több verziója is létezik. A szeletes pizza, azaz a pizza al taglio tésztája jellemzően 1-2 centiméter vastag, tehát jóval vastagabb, mint a világhírú nápolyi pizzáé, mégis nagyon könnyed és rendkívül ropogós (szóval nem is hajlik a kezünkben). Négyszögletű tepsikben sütik, és többnyire ollóval vágják fel kisebb-nagyobb szeletekre, amiket kilós áron kínálnak, mindig lemérve a szeleteket.

Twitter

Szót kell ejteni a kerek pizza Romana tondáról is, ami Róma válasza a pizza napoletanára, vagyis a nápolyi pizzára. Vékonyabb, ropogósabb és még könnyedebb, mint déli testvére.
Nehéz is konkrét helyeket ajánlani, mivel végtelen sok helyen sütnek jó pizzát Rómában, de mégis szeretnék egy-két tippet adni nektek.
Ha pizza al taglio, akkor:

  • Pizzarium Bonci (az eredetileg séf Gabriele Bonci legendás pizzaiolo Olaszországban)
  • Antico forno Roscioli (egy népszerű pékség többek közt kultikusan hosszú pizzákkal)

Ha pedig pizza Romanára vágytok, akkor irány:

  • La Gatta Mangiona („A mohó macska”)
  • Pizzeria da Remo (autentikusan hangos és zsúfolt)

Uzsonnára gelato!
Mondanom sem kell, hogy a fagylaltot ki kell pipálnunk az olasz gasztronómiai bakancslistán. Rengeteg nagy múltú és népszerű gelateria található Rómában, dúskálhattok a választékban. Bárhol egyetek is, én mindenképp az alapízekkel, például a csokoládéval, a pisztáciával és a mogyoróval és mellé gyümölcsfagyival, például citrommal tesztelném a helyeket.

Twitter

Ha pistacchio, akkor a helyiek a Gelateria Dei Gracchi nevű helyre esküsznek, de a népszerű gelato úticélok közé tartozik a Fatamorgana és az Otaleg is. 

Aperitivo után az éjszakába nyúló vacsora

Nincs római vakáció egy éjszakába nyúló, lassan elköltött és kiadós vacsora nélkül. Előétel gyanánt válogathattok a korábban említett bő zsiradékban sült rántott zöldségek közül, aztán jöhetnek a tésztafogások. Ha pasta, akkor három változatot emelnék ki a római tészták közül a helyi hozzávalók miatt: az amatricianát, a carbonarát és a cacio e pepét. A rómaiak véleménye megoszlik arról, hogy a carbonara vagy a Pecorino Romano sajttal készülő, hihetetlenül egyszerű, mégis csodálatosan finom cacio e pepe jellemzi-e jobban Rómát, ezért érdemes helyben végigkóstolni mind a hármat, hogy eldöntsük, mi melyikre adjuk a voksunkat!

Cacio e pepe – Twitter

A fő fogások közt sok borjúból, bárányból és belsőségből készült fogás található. A római konyha alapvetően a parasztkonyhából merít a legtöbbet, éppen ezért az állati belsőségek sok fogásban megjelennek. Ha csak egy fogást kóstoltok meg, az legyen a Coda alla Vaccinara, egy ökörfarokból készült paradicsomos ragu, amibe zöldségek, pancetta, kis vörösbor, sőt egy csipetnyi fahéj és szerecsendió is kerül.

Coda alla Vaccinara – oliviertvs / Instagram

Búcsúzóul annyit, hogy ha tényleg igazivá szeretnétek tenni a római kiruccanásotokat, a legjobb, ha béreltek egy Vespát, és azon robogjátok körbe a várost. Úgy biztos, hogy megtapasztaljátok a római életérzést.

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
olaszul l’enni jó!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram