Róma maga az élő történelem, a zegzugos macskaköves utcák, a zajos piacok, a hangosan gesztikuláló olaszok, a bőrművesek, a bolhapiacok, no és persze a római konyha könnyen rabul ejti az embert. Egy Rómában töltött, képzeletbeli napba sűrítem bele nektek, hogy milyen ennivalókat érdemes mindenképpen megkóstolnotok!
A reggeli caffèhoz és péksüteményhez keressetek egy teraszos helyet!
A római reggeli egyszerű élvezeteket jelent: egy csésze cappuccino – szigorúan délelőtt 11 óráig – és mellé egy cornetto, a francia croissant olasz változata. És ennyi! Inkább hagyjatok helyet a többi finomságnak.
Húsimádók tízóraija: porchetta
Már csak a porchetta miatt érdemes Róma felé venni az irányt. A porchetta (ejtsd: porkéttá) a disznó porhanyós hasi húsrészéből készül, amit zöldfűszerekkel és gyakran májjal is ízesítenek, majd feltekerve roston megsütnek. Egy igazi street food: az igazán belevaló helyeken zsírpapírba csomagolják a méretes szeleteket. Egy frissen sült focaccia vagy ciabatta és egy jéghideg sör társaságában csúszik legjobban. Isteni fogás, amit a készítői saját, tikos fűszerreceptúrával készítenek.
Ebédre laziói pizza, a kihagyhatatlan articsóka és a supplì
Rómában sokáig jelentős zsidó kisebbség élt és a zsidó negyed a mai napig a főváros egyik legnépszerűbb negyede. Bár azért hozták létre, hogy egy helyen éljen a zsidó közösség, az ott született kulináris hagyományok az egész városban elterjedtek és a mai napig meghatározóak. A zsidó hagyaték részei a bő olajban sült ételek, amikből én a következőket ajánlom nektek: az articsókát, a supplìt, a rántott tőkehalat (baccalà) és a rántott cukkinivirágot (fiori di zucca). Utóbbi kettő nem szorul magyarázatra, mivel a cukkinivirág Magyarországon is népszerű, de a másik kettőt nem árt részletezni.
Az articsóka (carciofi alla Romana) a római konyha egyik szimbóluma: a titka az olívaolaj, a fokhagyma és menta hármasa. A supplìt akár az arancini római testvérének is nevezhetnénk, mivel szintén rizsből készül, de a római változat közepére mozzarella is kerül.
Pizza nélkül nem lehet teljes a vakációtok! A laziói pizzának több verziója is létezik. A szeletes pizza, azaz a pizza al taglio tésztája jellemzően 1-2 centiméter vastag, tehát jóval vastagabb, mint a világhírú nápolyi pizzáé, mégis nagyon könnyed és rendkívül ropogós (szóval nem is hajlik a kezünkben). Négyszögletű tepsikben sütik, és többnyire ollóval vágják fel kisebb-nagyobb szeletekre, amiket kilós áron kínálnak, mindig lemérve a szeleteket.
Szót kell ejteni a kerek pizza Romana tondáról is, ami Róma válasza a pizza napoletanára, vagyis a nápolyi pizzára. Vékonyabb, ropogósabb és még könnyedebb, mint déli testvére.
Nehéz is konkrét helyeket ajánlani, mivel végtelen sok helyen sütnek jó pizzát Rómában, de mégis szeretnék egy-két tippet adni nektek.
Ha pizza al taglio, akkor:
- Pizzarium Bonci (az eredetileg séf Gabriele Bonci legendás pizzaiolo Olaszországban)
- Antico forno Roscioli (egy népszerű pékség többek közt kultikusan hosszú pizzákkal)
Ha pedig pizza Romanára vágytok, akkor irány:
- La Gatta Mangiona („A mohó macska”)
- Pizzeria da Remo (autentikusan hangos és zsúfolt)
Uzsonnára gelato!
Mondanom sem kell, hogy a fagylaltot ki kell pipálnunk az olasz gasztronómiai bakancslistán. Rengeteg nagy múltú és népszerű gelateria található Rómában, dúskálhattok a választékban. Bárhol egyetek is, én mindenképp az alapízekkel, például a csokoládéval, a pisztáciával és a mogyoróval és mellé gyümölcsfagyival, például citrommal tesztelném a helyeket.
Ha pistacchio, akkor a helyiek a Gelateria Dei Gracchi nevű helyre esküsznek, de a népszerű gelato úticélok közé tartozik a Fatamorgana és az Otaleg is.
Aperitivo után az éjszakába nyúló vacsora
Nincs római vakáció egy éjszakába nyúló, lassan elköltött és kiadós vacsora nélkül. Előétel gyanánt válogathattok a korábban említett bő zsiradékban sült rántott zöldségek közül, aztán jöhetnek a tésztafogások. Ha pasta, akkor három változatot emelnék ki a római tészták közül a helyi hozzávalók miatt: az amatricianát, a carbonarát és a cacio e pepét. A rómaiak véleménye megoszlik arról, hogy a carbonara vagy a Pecorino Romano sajttal készülő, hihetetlenül egyszerű, mégis csodálatosan finom cacio e pepe jellemzi-e jobban Rómát, ezért érdemes helyben végigkóstolni mind a hármat, hogy eldöntsük, mi melyikre adjuk a voksunkat!
A fő fogások közt sok borjúból, bárányból és belsőségből készült fogás található. A római konyha alapvetően a parasztkonyhából merít a legtöbbet, éppen ezért az állati belsőségek sok fogásban megjelennek. Ha csak egy fogást kóstoltok meg, az legyen a Coda alla Vaccinara, egy ökörfarokból készült paradicsomos ragu, amibe zöldségek, pancetta, kis vörösbor, sőt egy csipetnyi fahéj és szerecsendió is kerül.
Búcsúzóul annyit, hogy ha tényleg igazivá szeretnétek tenni a római kiruccanásotokat, a legjobb, ha béreltek egy Vespát, és azon robogjátok körbe a várost. Úgy biztos, hogy megtapasztaljátok a római életérzést.
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
olaszul l’enni jó!
Gianni
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17