Hirdetés
Hirdetés

A tavasz fokhagymás lehelete: Itt a medvehagymaszezon!

SZERZŐ: DiningGuide
2022. február 21.
Ha magunk szednénk, már szervezhetünk is medvehagymaszedő túrákat, nem feledve, hogy Magyarországon egy ember naponta legfeljebb két kilogramm növényt gyűjthet be. Hasznos információk és kedvcsináló a tavasz első hírnökéhez, a vadon termő medvehagymához!
Hirdetés

A medvehagyma íze akkor a legintenzívebb, ha még virágzás előtt szedték: ez időjárástól függően általában márciusra, legkésőbb április elejére esik. Nem csak az íze miatt érdemes a korai szedésű medvehagymát keresni: a hagyma levelei kiváló A-, B1-, B2-vitamin, magnézium, vas és cink forrást jelentenek. Az éltetető tápanyagokból szintén virágzás előtt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben.

Sok más kedvező élettani hatása mellett dicsérik emésztést serkentő, emésztést kiegyensúlyozó mivoltáért is. Sokan azonban megérzik étvágyjavító hatását is. Étvágyjavító hatású egyébként egy tucat fűszer- és gyógynövény, mint a szegfűszeg, az édeskömény vagy akár a Béres-csepp is. Ettől a tulajdonságától nem kell megijedni, nem fogjuk felfalni miatta a hűtőnk tartalmát, de érdemes azért tudatosítani, hogy jelentkezhet ilyen hatása is.

Csak egy-két hónapig – időjárástól függően néha még rövidebb ideig – elérhető a medvehagyma, és pesztóként is csak néhány hónapra eltehető. Érdemes tehát lefagyasztani belőle. Egy tipp a fagyasztáshoz: jól burkoljuk be a friss leveleket, akár több réteg nejlonnal is, mert

az átható medvehagymaillatot könnyen átveheti az egész mélyhűtő.

Egész biztosan mindenki hallott róla, milyen könnyű összetéveszteni a medvehagymát a mérgező hatású gyöngyvirággal. Kevésbé könnyen, de szintén összetéveszthető a kikericcsel is. Egy hozzáértőnek semmi gondot nem okoz a megkülönböztetésük, az értő szem azonnal kiszúrja a nyilvánvaló különbségeket. Egy példa erre: ha kihúzunk egy tövet a földből, látható, hogy

a medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak tarackja, a kikericsnek gumója van.

A levelek mérete, formája, tapintása is segít, de ehhez azért valamelyest érteni kell a növénytanhoz. Ha nem vagyunk biztosak ebbéli tudásunkban, bízzunk az orrunkban!

A medvehagyma átható illata a fokhagymáéra emlékeztet. Csak törjünk meg egy levelet, szagoljuk meg, és megbizonyosodhatunk róla. A mérgező gyöngyvirág és a kikerics szagtalanok!

Ha egy napos mezőn nő a medvehagymának tűnő növény, szintén azonnal gyanakodhatunk. A medvehagyma ugyanis árnyas helyeken nő, a kikerics az, ami napos réteken fellelhető.

Ugyanakkor vigyázzunk, nem csak a medvehagyma, a gyöngyvirág is a nedves, árnyas talajt kedveli. Azt, hogy medvehagymaszőnyeg terül el a lábunk alatt, biztosan jelzi, hogy a lépések alatt felsértett levelek azonnal intenzív medvehagyma-, azaz fokhagymaillatot árasztanak.

Összességében: ha nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy meg tudjuk különböztetni a medvehagymát, a gyöngyvirágot és a kikericset, a legjobb, ha ezt a hozzáértőkre bízzuk, akárcsak a gombászásnál.
Ha egy kvízjátékon nekünk szegeznék a kérdést, hogy mit jelent a poroszhagyma, a poszhagyma vagy a kígyóhagyma, netán a jurda, esetleg a sarima vagy a sási hagyma, ikszeljük be a medvehagymát. De a selyemi hagyma és a vadfokhagyma népies elnevezések is a medvehagymát takarják.

Apropó, vadfokhagyma. Ennel találóbb elnevezést nem is találhatnánk, hiszen vadon is terem, és kifejezetten a fokhagymára emlékeztet nem csak a szaga, az íze is – a fokhagymaevést követő jellegzetes lehelettel együtt. Aki nem bízna gyertyán- és bükkerdőink medvehagymakészleteiben, annak nem lehetetlen a termesztése otthon sem. Évelő növény, kertben és balkonládában is termeszthető.

Néhány évvel ezelőtt hallatták hangjukat itthon is a harcos természetvédők, és több gasztronómiai oldal, blog medvehagymás receptjei alatt szinte kiátkozták az írót, féltve a növényt a túlszedéstől. Ez egy nemes gondolat, de a realitás az, hogy Magyarországon egyelőre közel sem szedünk annyi medvehagymát, amellyel veszélyeztetnénk a faj fennmaradását.

Több nyugat-európai országban viszont valóban jelentkezett a túlszedés problémája, ezért védetté nyilvánították.

Hol szedhetünk belőle Magyarországon?

A hivatalosan védetté nyilvánított területeken kívül bárhol szedhetjük, ahol megterem. Két fő lelőhelyét az ország déli részében, a Mecsekben, és északon, a Gerecsei Tájvédelmi körzetben találjuk. Magyarország keleti felében szinte egyáltalán nem terem.

No és hogyan óvhatjuk a vadon termő medvehagyma-állományt annak érdekében, hogy ne álljon elő nálunk is vészhelyzet?

Ha szedéskor egy tőről csak a levelek egy részét szedjük le, nem ragadjuk magunkkal az egészet, akkor a hagyma ki tud virágozni,

vagyis szaporodni tud. Ennyi az egész.

Nem maradhatunk medvehagymafesztivál nélkül sem: aki egy többnapos összejövetel keretein belül szeretne tobzódni a medvehagymás étkek élvezetében, az vegye az irányt az egyik legfontosabb lelőhely, Orfű felé.

Gondolnánk-e vagy sem, bort is készítenek a medvehagymából. Ez persze nem az élvezeti értékéről szól. A medvehagya vértisztító, érfaltisztító, keringésjavító hatása még a fokhagymáén is túltesz. A belőle készített gyógybort kortyonként isszák, gyógyszer gyanánt. Az erős hagymaízhez száraz fehérbor és méz társul. Igazi szíverősítő!

Nagy Bandó András író-humorista nem csak regényeket, verseket, gondolatébresztő és mesekönyveket ír: neki köszönhetjük az Orfűi Medvehagyma Kincseskönyvet is. Sok jó gondolattal és még jobb receptekkel.

Nagy Bandó sokat hangsúlyozza a medvehagyma spenót jellegét is – mi is felvillantjuk néhány oldalát a konyhában. Aki szereti és bírja is a friss levelek töménységét, intenzitását, az más tavaszi friss zöldségekkel együtt zöldségként, salátaként is fogyaszthatja!

Ha nyitottak vagyunk a friss medvehagymalevelek intenzív, csípős ízére, de egy picit "beágyaznánk" neki, friss vajas kenyérrel tökéletes. Egyszerű és nagyszerű.

A vaj tényleg jól áll neki. Egy másik megközelítésben is ehetjük együtt őket: ha vajat olvasztunk, és összekeverjük apróra vágott medvehagymával, visszadermesztve remek fűszervajat kapunk.Minden medvehagymás étel közül legjobban a pesztó futott be.
Jól állnak egymásnak a magvak, az olaj és persze a hagyma. Tömény, erős mixtúrát kapunk, jóval intenzívebb az íze, mint egy hagyományos fokhagymás-bazsalikomos pesztóé.

Ha sokallanánk a pesztó vagy a fűszervaj adta ízélményt – a medvehagyma nagy koncentrátumban kifejezetten csípős! –, érdemes olyan, a csípősséget tompító hatású hozzávalóval elegyíteni, mint a burgonya vagy a tejszín.

Vagy pedig egyszerűen csak nem túl sokat használni belőle, hanem főalapanyag helyett egyszerűen fűszerezni vele. Salátát, húst, egytálételt, bármit.

Báránygerinc bazsalikom krusztával, medvehagymás törtburgonyával és Pachino koktélparadicsomal @Trattoria Pomo D'Oro Facebook

Főzze meg Farkas Richárd, a Pajta séfjének medvehagymakrémlevesét!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram