A Palazzo della Mercanzia a XIV. században épült, és pazar kilátást nyújt Firenze főterére, a Piazza della Signoriára. Ebben az épületben találjuk a Gucci-divatházzal együttműködésben Bottura osteriáját, ami alatt persze ne azt a bizonyos kockás abroszos vendéglőt értsük.
Így fest például a 12 fő vendégül látására alkalmas privát étkezőhelyiség, aranyozott tükrökkel.
És hogy miért is nevezi mégis a három Michelin-csillagos séflegenda osteriának a pompás éttermet? Olaszországban az éttermek szentháromságában, az osteria-trattoria-ristorante felosztásban az osteria jelenti a legfesztelenebb, egyszerű kisvendéglőt. Az osteriákban egykor csak italt és csak hideg harapnivalót szolgáltak fel, ma már inkább a helyi alapanyagokra épülő, egyszerű konyhát vivő vendéglőkre értik ezt a szót. Érzünk némi fricskát a Gucci Osteria elnevezésben, habár a comfort foodokra épülő kínálatra utal a szó.
A fenti képen a kézzel festett porcelánok és a különleges étlapok láthatók, amelyek festményeken mutatják be az ételeket. Alább a Francóhoz címzett salátájukról készült mű látható. Franco Lodini nem akárki az étterem életében: vadon termő gyógynövények szakértője, salátatermesztő, az osteria állandó beszállítója, akiről stílusosan a maga által termesztett salátákból és zöldekből készült fogást nevezték el.
Alább a Taka Bun nevű gőzölt buci hasaalja szalonnával. Karime López séf a japán férje tiszteletére alkotta meg ezt az eredetileg utcai ételt, látványosan igazodva a Gucci által diktált elegáns tempóhoz.
Polip, fermentált fekete fokhagyma, burgonya az étlapon, Ryuto Miyake illusztrációival.
A desszert neve Charley Marley, Bottura csokirajongó fiához címezve. A porcelánon tálalt, ékszer szépségű édesség egy pont ugyanolyan profán fogás, mint az étlap többi szereplője: nem más, mint egy csokoládés-mogyorós jégkrémszendvics.
Massimo Bottura fia kapcsán korábban is írtunk, olvasta már?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.