Hirdetés
Hirdetés

A portugálok asztalán így lényegül eggyé a hal, a tojás és a krumpli - Főzz a séffel!

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. július 19.
A cod à Brás avagy a Bacalhau à Brás névvel még az is találkozott, aki esetleg nem járt Portugáliában, de ha már nyaralt ott, akkor biztos, hogy kóstolta is.
Hirdetés

Óriási népszerűségnek örvendő előétel: krémes és tojásos tőkehal, ropogós burgonyaszeletekkel, fekete olajbogyóval és friss petrezselyemmel. Ecettel és sóval ízesített salátával tálalják. 

cod à Brás / Fotó: Facebook / Essência Restaurant

Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos portugál-magyar étterem, a belvárosi Essência tulajdonos-séfje is nagy szeretettel készíti ezt az ételt, a nagymamája receptje alapján. Utoljára a család karácsonyi asztalán szerepelt, de nyáron is nyugodtan elkészíthető. 

„A cod à Brás a mai napig a szüleim kedvenc étele. Ez a fogás az Essência degusztációs menüjének is sokáig része volt, mert Éva (Jenei Éva, Tiago felesége, az étterem másik tulajdonosa - a szerk.) és számomra is fontos, hogy az ízek és a fogások által a vendégeink – ha csak gondolatban is – Portugália napsütötte partjain érezzék magukat, az ízek tökéletes egyensúlyát élvezve” – mondja Tiago. 

Tiago Sabarigo / Fotó: Essência by Tiago & Éva

A recept eredetéről azt írják, a 19. század második felében keletkezett Lisszabon egyik régi negyedében, a Bairro Altóban, valószínűleg régebbi, más nevű, de hasonló főzési technikájú tőkehalreceptekből. A Brás (vagy Braz, angolul Blaise) az alkotójának a neve lehet.

Tiago egy Carlos keresztnevű fiatal lisszaboni séfről tud, aki szenvedélyesen szerette a portugál konyhát, azon belül is egy bizonyos ételért rajongott: a bacalhau à Brás-ért. Rajongjuk mi is, és készítsük el, méghozzá Tiago Sabarigo receptje alapján, és képzeljük magunkat az Atlanti-óceán partjára! 

cod à Brás / Fotó: Essência Restaurant

Hozzávalók:

450 gramm sózott, száraz tőkehal

8 tojás (M-es)

2 darab közepes hagyma

4 gerezd fokhagyma

500 gramm sütnivaló burgonya 

50gr olívaolaj

Só és bors 

Fekete olajbogyó

85 gramm petrezselyem

5 gramm alma

Ecet

Elkészítés:

A tőkehalat az elkészítést megelőző  napon áztassuk be. A hagymát vágjuk félholdakra, a fokhagymagerezdeket pedigszeljük finomra. Verjük fel a tojásokat. Hámozzuk meg, és vágjuk vékony julienne csíkokra a burgonyát, így házi szalmakrumplit kapunk. Süssük meg 160 fokra hevített olajban, tegyük papírtörlőre, hogy felszívja a zsírt, majd sózzuk meg. Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a tőkehalat, és pirítsuk néhány percig. Adjuk hozzá a sült burgonyát és a felvert tojást, keverjük jól össze, sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan kevergetve pirítsuk.

Vegyük le a tűzről, fűszerezzük, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és olajbogyót.

Néhány salátalevelet pácoljunk be ecettel és sóval, majd így tálaljuk.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram