Hirdetés
Hirdetés

A legdurvább ételmérgezések

SZERZŐ: nabelekzs
2015. szeptember 18.
A Hai Nam szuperkorrekt közleménye után összeszedtük a legdurvább és leghíresebb ételmérgezéseket a világból.
Hirdetés

A legkönnyebben benyelhető: szalmonella

Megszakított hűtőláncok, nem megfelelő hűtés, egy kis nyers tojás vagy hús, melegentartók: fantasztikus környezet egy kis szalmonellának.
Az Oregon állambeli The Dallesben 751 embert fertőztek meg szalmonellával Bhagwan Shree Rajneesh követői az 1984-es  Wasco County választások előtt, 10 helyi éttermen keresztül, hogy saját jelöltjeik nyerhessenek. A Rajneeshee akciója az Egyesül Államok történetében az első és legnagyobb bioterrorista támadás: 751-ből 45-en kórházba kerültek, de mindenki túlélte.
Néhány éve egy enyingi általános iskolában betegedtek meg 16-an, 11-en kórházba kerültek szalmonellózis miatt.A főzőkonyhán a higiénia és dokumentáció hiányosságait tapasztalták. Azonosíthatóság és nyomon követhetőség hiánya miatt azonnali hatállyal elrendelték mintegy 30 kilogramm fagyasztott hús forgalomból való kivonását, és a működést a hatóság további intézkedéséig felfüggesztették - írta meg a hvg.

A legveszélyesebb: botulizmus

A legmérgezőbb ismert toxin okozza, másik neve a kolbászmérgezés: nem megfelelő tárolásnál, földdel, porral kerülhetnek a spórák  húsra vagy zöldségekre, amelyek 100 fokon is több órát kibírnak, ha a fertőzött nem kap időben kezelést, a mérgezés halálos lehet.
Tavaly egy lejárt májkrém okozott botulizmust Magyarországon, valamint egy hazai termelő biotermékeit (pesztót) vont vissza a Nébih. A fertőzésben szerencsére senki sem halt meg.
Ennél súlyosabb a helyzet Kanadában, ahol egy 2013-as tanulmány szerint a legtöbb botulizmussal kapcsolatos esetet mérték. A fókás és rohasztott emlősök evése nem a legbiztonságosabb dolog, ennek mesterei a grönlandi inuitok, elképesztő ételük a kiviak. A tradicionális téli undormányt (persze lehet, hogy finom, ki tudja, én nyúl lennék kipróbálni) jeles alkalmakkor fogyasztják: fókatestbe töltenek 500 egész (tollas, lábas, mindenes) kis aukmadarat, a bőrt összevarják, a lehető legtöbb levegőt kiszorítják, majd egy kő alatt érlelik a fogást. 2013-ban rengetegen haltak meg botulizmusban, mert egy másik, kevésbé jól fermentálódó madárral készítettek kiviakot. Eww.

Hirdetés

És persze a legjobbakkal is, ugye

Heston Blumenthalnál már kétszer fordult elő norovírus: először 2009-ben a három Michelin-csillagos bray-i Fat Duck éttermében fordult elő, majd öt évvel később a kétcsillagos londoni Dinnert zárták be a fertőzés miatt.
A világ legjobb éttermeként számontartott koppenhágai Nomában 78-ból 67 vendég betegedett meg norovírussal két éve. Persze Blumenthal és Redzepi éttermei azóta is a legjobbaknak számítanak: a friss alapanyagoknál és a legellenőrzöttebb körülmények között is becsúszhatnak ilyen esetek.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram