Az ausztrál University of Queensland akadémikusai átfogó kutatást végeztek veszélyeztetett tengeri halak témában. Több mint 100 olyan faj van, amit a kihalás veszélye ellenére folyamatosan halásznak, főképp éttermi fogyasztásra. A világon mindenhol kedvelt fish and chips halhúsa általában tőkehal, ami szintén a veszélybe sodort fajok közé tartozik.

A kutatás vezetői szerint hiába a nemzetközi természetvédelmi megállapodások, aligha lehet fenntartható módon tőkehalat halászni, az ökoszisztéma mindenképp sérül. "Elefántokat és hegyi gorillákat sem eszünk, ők is veszélyeztetettek" — tette hozzá egy doktorandusz.
Visszatérő problémakör, hogy a halaknak, tenger gyümölcseinek idegen, messzi országból való importja eleve szembemegy mindennel, amit a fenntarthatóságról gondolunk.

Egy meglepően hangzó ötlet
A szakértők szerint kíméletes és tudatos megoldás lenne, ha a jövőben például medúzával helyettesítenénk a halhúst, hiszen a legtöbb fajt egyáltalán nem kell félteni (a medúzák ugyanis altörzset képeznek a rendszertani besorolásban), túlélik a halászati nyomást. Nem úgy az említett tőkehal, a tengeri uborka vagy a laposhal. Persze a medúzák feldolgozására konyhatechnológiai protokollt volna szükséges kitalálni, hiszen ezidáig leginkább ázsiai saláták különös alapanyagaként találkozhattunk vele. Amilyen fejlett jelenleg a gasztronómia, ez nem lehet akadály.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.