Hirdetés
Hirdetés

A jövőben medúzával helyettesíthetik a veszélyeztetett tőkehal húsát

SZERZŐ: diningguide
2020. szeptember 29.
Egy ausztrál kutatás alapján rengeteg népszerű tengeri hal a kihalás szélén áll, ezért érdemes lenne átszervezni a halászatukat és fogyasztásukat is.
Hirdetés

Az ausztrál University of Queensland akadémikusai átfogó kutatást végeztek veszélyeztetett tengeri halak témában. Több mint 100 olyan faj van, amit a kihalás veszélye ellenére folyamatosan halásznak, főképp éttermi fogyasztásra. A világon mindenhol kedvelt fish and chips halhúsa általában tőkehal, ami szintén a veszélybe sodort fajok közé tartozik.

A kutatás vezetői szerint hiába a nemzetközi természetvédelmi megállapodások, aligha lehet fenntartható módon tőkehalat halászni, az ökoszisztéma mindenképp sérül. "Elefántokat és hegyi gorillákat sem eszünk, ők is veszélyeztetettek"tette hozzá egy doktorandusz.

Visszatérő problémakör, hogy a halaknak, tenger gyümölcseinek idegen, messzi országból való importja eleve szembemegy mindennel, amit a fenntarthatóságról gondolunk.
Egy meglepően hangzó ötlet

A szakértők szerint kíméletes és tudatos megoldás lenne, ha a jövőben például medúzával helyettesítenénk a halhúst, hiszen a legtöbb fajt egyáltalán nem kell félteni (a medúzák ugyanis altörzset képeznek a rendszertani besorolásban), túlélik a halászati nyomást. Nem úgy az említett tőkehal, a tengeri uborka vagy a laposhal. Persze a medúzák feldolgozására konyhatechnológiai protokollt volna szükséges kitalálni, hiszen ezidáig leginkább ázsiai saláták különös alapanyagaként találkozhattunk vele. Amilyen fejlett jelenleg a gasztronómia, ez nem lehet akadály.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram