Hirdetés
Hirdetés

A hekktől a fekete tigrisrákig - Változatos dunaparti kiülős helyek a fővárosban

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. július 5.
A nyári hónapokban felértékelődik, ha egy vendéglátóhely vízközelben van, pláne a fővárosban.
Hirdetés

Kiemelt kép: fotó: A Hely / Facebook

Ezúttal négy dunaparti vacsorázóhelyet ajánlunk úgy, hogy legyen a kínálatban minden, az egyszerű beachfoodtól a teljes értékű menüig. 

Fotó: A Hely / Facebook

Római part: A Hely

A Római széles kínálatából a preferenciáktól függően több hely is ajánlható. A Hely kínálata bőven túl van a hekken, de minden szempontból laza, folyóparti étteremként írható le. Konyhája leginkább nemzetközi, nyáron a grillsarok a legnépszerűbb.

Étlapjuk szezonális, a borlapon hazai tételekből lehet válogatni, mérsékelt, de igényes a gin-tonic és a craft sör választék. A Hely legnagyobb varázsa természetesen a folyó közelsége és a jókora kert.  

A Hely Facebook-oldala

Fotó: SHO Buda / Facebook

Kopaszi gát: SHO Buda

A Kopaszi gát MOL Torony felőli részén található SHO Buda bár kávézó és étterem egyszerre, közvetlenül a Duna öblének a partja mentén. Igényesen kialakított vendéglátóhely, amelynek kávézójában a specialty kávék mellé süteményeket is kérhetünk. Az étteremben pedig visszafogott választékban, de változatos kínálatból szemezgethetünk.

A rövidke étlapon olyan ötletes fogások szerepelnek, mint a fermentált zöldségekkel kínált sült ponty. Ha pedig italokról van szó, választhatunk akár a signature koktélok közül. A borlapon találunk prosecco-t, cava-t és champagne-t is, a csendes borok közül pedig felülreprezentált a magyar kínálat, de olasz, francia és újvilági palackok közül is lehet válogatni.

A SHO Buda Facebook-oldala

Fotó: DP BBQ / Facebook

Budafok: DP BBQ

Nem messze a Savoya Parktól, a 6-os út és a bicikliút mellett a Dunaparton található a DP BBQ, amely épp annyira egyszerű, amennyire autentikus. Az állandó étlapon mindössze öt fogás van, olyanok mint az Angusból készülő sajtburger, a pulled pork buci vagy a marhaszegyes taco korianderrel és savanyított hagymával. 

Ezen kívül van kétféle bor, három sör és nagyjából ennyi. Ez itt mégis teljesen elegendő. A vízpart és a szabad tűzön készülő ételek bőven elegendő vonzerőt biztosítanak a DP BBQ számára. Ha ez mégsem lenne elég, hétvégéken időnként Asado malacsütés a program, és a szezonális, húsmentes fogások közül is érdemes kipróbálni néhányat, ígya grillezett, érlelt kecskesajtot vagy az égetett, fermentált póréhagymát, kovászos kenyérropogóssal.

A DP BBQ Facebook-oldala

Fotó: Tapas Fino / Facebook

Belváros: Tapas Fino

Tény, hogy nem közvetlenül a Dunaparton van, de tökéletes kilátás nyílik innen a folyóra, a Gellért-hegyre és a Szabadság-szoborra, hiszen a nemrég nyílt Tapas Finot a Belgrád rakparton találjuk. 

A bárban a tradicionális tapas kínálat mellé (serrano tálak, patatas bravas, padron peppers) spanyol borok, cavák, párlatok közül és izgalmas vermut választékból lehet szemezgetni. Ha pedig komolyabb fogásokat szeretne kipróbálni a vendég, kóstolható Josperben sült steak, marhaoldalas vagy polip is.

A Tapas Fino Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram