Hirdetés
Hirdetés

A hamisítatlan New York-i hangulat nyomában | Cecchi’s

2023. december 13.
Elsőre talán nem tűnik formabontó ötletnek New York-i hangulatot varázsolni egy manhattani étterembe, mégis ez volt a Studio Becky Carter által koncepciója, mikor megálmodták a tárgyban szereplő egységet. A céljuk az volt, hogy a Cecchi’s-be belépve úgy érezhessék a vendégek, mintha egy nagyvárosi igazán exkluzív klubba toppannának be – ahová történetesen mindenkit meghívtak.
Hirdetés

A tér korábbi, Café Loup néven működő helyiségéből megmaradt elemek közé tartozik a vendéglátó pultként használt márványpult

Az art deco étkezőszobák, az 1960-as évek milánói építészete és a „jellegzetesen New York-i hangulat” egyaránt hatással volt a West Village-ben található Cecchi’s terveire. A koncepciót készítő Studio Becky Carter sajátos stílusát retro-futuristaként határozza meg, ami meglehetősen sok izgalmas lehetőséget hordoz magában – a teret ebben az esetben is egy képzeletbeli jövőbeni társadalom szemüvegén keresztül vizsgálták. 

A Villafañe falfestményei adták az étterem belső terének színpalettáját

A tervezés kiindulópontját Jean-Pierre Villafañe művész szeszélyesnek nevezhető falfestményei jelentették, a művészt ugyanis már a folyamat korai szakaszában felkérték, hogy készítsen festményeket étterem falaira. Az élénk partijeleneteket ábrázoló alkotások illeszkednek a tér többi részének színpalettájához, amely a vörös, a kék és a tónusos árnyalataiból áll össze.

A festményeken visszatérő táncos figurák némelyike Európára jellemző történelmi komikus karakterként jelenik meg, így az enteriőr tervezése során ezekből is inspirálódtak a tervezők. Az térelválasztó paravánokba helyezett gömbök például a francia pantomimszínházban szereplő Pierrot-jelmezre emlékeztetnek. 

A nagy oszlopok és a lamellás elválasztók különböző, de vizuálisan mégis összefüggő területekre bontják a teret

A tervezés persze számos kihívást hozott magával, például a hosszú, keskeny vagy a természetes fény hiánya a hátsó részen, továbbá a nagy tartóoszlopok, amelyek nem csupán fizikailag, hanem hangulatában is feldarabolták a teret.

A mahagóni bárpultot is megtartották, míg a magasfényű bordó lakkot az elülső részhez adták hozzá

A tervező Studio Becky Carter megközelítése szerint az éttermet több területre osztották fel, amelyeket a fába burkolt oszlopok, a lamellás elválasztók és a beépített ülőhelyek határolnak el egymástól.  A bejáratnál pisztáciazöld bőrpadok foglalják el a világos ablakréseket, majd a hangulat pedig egyre sötétebbre változik, ahogy a vendégek beljebb merészkednek.

Kifejezett törekvés volt a koncepció kidolgozása során, hogy a hely korábbi, Café Loup néven működő helyiségének számos elemét megtartsák, illetve az új design részeként felújítsák, például a mahagóni pultot és a bisztrószékeket.

A fehér abroszok a klasszikus, régimódi hangulathoz járulnak hozzá, míg a kortárs részletek, mint például az egyedi falikarok és a bordó lakkozott bárfront egy izgalmas csavart ad mindennek.

Összességében a Cecchi's olyan fine dining élményt nyújt, amely kifinomult és elegáns, de mégsem feszengős – ugyanis barátságos és nem veszi túl komolyan saját magát.

A bárpult körüli lágy világítás fokozza a tér hangulatát

 

Fotók: Joseph Kramm

Forrás: Dezeen.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram