Hirdetés
Hirdetés

A choux, a kolbász és a bogrács illata: Pancs Gasztroplacc

2016. augusztus 10.
Van abban valami pezsdítő, amikor még gyerekkorában csípünk el egy szépreményű kezdeményezést. Pont így éreztünk múlt vasárnap az alig több mint egy hónapja indult, csöpp termelői piacon az Élesztőház udvarán. Cikkünk 2016 augusztus 10-én jelent meg.
Hirdetés

A 9. kerületben a piacozást eddig a Nagyvásárcsarnok jelentette. A vasárnap zárva tartó megkerülhetetlen intézmény mellé nemrég egy szeretnivaló új törekvés csatlakozott be, a vasárnaponként üzemelő Pancs Gasztroplacc. (Itt lehet nyomonkövetni a programokat.) A kis piacot a Tűzoltó utcában, a Trafó melletti kézművessör központ, az Élesztőház belső udvarán találjuk. A Vino Piano borstandja balról, a Rengeteg Romcafe jobbról fogad minket (mindkettő nyitva tart a vasárnapi piac ideje alatt), előttünk árnyas fűzfa, és már be is léptünk a placcra, amely olyannyira családias hangulatú, hogy egy jófej család önfeledten társasjátékozott is hosszasan az egyik asztalnál.

Pancs Gasztroplacc Facebook


A Pancs amilyen kicsi (egyelőre), olyan ügyes. Kitalálója és szervezője, Vajas Balázs tesz arról, hogy a gasztroélet kulcsfiguráinak meghívásával híre menjen. Mautner Zsófi népszerűsítette a bemutatkozó videóban, de most vasárnap például "civilben" érkezett vásárolgatni. A következő piacnapon, 14-én Steiner Kristóf népszerűsíti a vegánságot (és könyvét, a Kristóf konyháját), az augusztust egyébként is a vegánságnak címezték a Pancson. A távolabbi tervek között szerepel a Pancs Design Placc megnyitása, persze elkülönítve a gasztro részlegtől.

Szorgos Gazdáék – Pancs Gasztroplacc Facebook


A piac hangúlyozottan közösségi. Az ételmentő-ételosztó Food Not Bombs és a karitatív akcióiról ismert Budapest Bike Maffia felel a bográcsban rotyogó vasárnapi ebédről, következő alkalommal például vegán lencsegulyás várható. És jól főznek! A piacozás után érdemes egy ebédre is befizetni itt – a lelkünknek is jól fog esni, hiszen az ebédhozzájárulásunk hajléktalanok megsegítésére megy.
A kellemesen szellős, ráérősen elcseverészős piacról következzen 11 plusz 1 jóság és finomság.
Nem is lehet mással kezdeni, mint Audrey és Henry franciásra vett kis standjával. (Ők már nincsenek kint a Pancson – frissítve 2018 augusztusában.) Pórul jártunk, még ekkor le kellett volna csapni a póré- és vöröshagymával, baconnel sült tortácskákra, mert a limitált számú finomság igen kelendőnek bizonyult, pékáru egy szem sem maradt, mire visszaértünk.
Édességfronton igazi különlegesség a mandulaliszttel készült, így gluténmentes meron – a majdnem macaron. A choux-kat (ejtsd: su) ízesítő matcha-vanília és levendula-vanília krémek pedig olyan jól sikerültek, hogy a vásárlók külön kérésére kis dobozokban külön is meg lehet már vásárolni őket.
1_meron
A remek nevű Szorgos Gazda bejárattal szembeni standjánál órákat el lehetne tölteni, mert a gazda nemcsak szorgos, hanem igazi nagydumás is, figyelemreméltó gondolatokkal az életről, a városról, munkáról, gazdálkodásról, bio minősítésről, tyúkról, tojásról – lényegében bármiről.
2_zöldfűszerek
Nagykáta mellől érkeztek a tanyájukról, csupa bio, amit kínálnak. A cukkinik jól megtermettek, a friss zöldek közül a zeller és a bazsalikom messzire illatoznak, személyes kedvencem az aprólevelű zöld és a lila színű bazsalikom, már előre örülök a velük készített színpompás caprese salátának.
3_tojas_haziteszta
A Reni's Veggie World asztalánál még végig sem mondom a kérdésemet, máris jön a válasz: ez nem rebarbara, hanem mángold! A piacozás legszépségesebb színeit hozza Reni – mindenki által rebarbarának nézett –mángoldja. A szezon színpompás kínálatából is kitűnnek a piros, sárga és fekete koktélparadicsomok, az almapaprika és az aszalt különlegességek, utólag bánom, hogy az aszalt céklára és aszalt zellerre nem csaptam le.
4_mángoldA Csírák.hu standjánál csúcsosodik ki az egészségtudatosság. Nyers, vegán, élő és éltető, nagy műgonddal készített rágcsák az asztalon, a pultban sütemények. A sörélesztővel készített kelchips a kedvenc, az élő kenyér többféle fűszerezésben kínálja tömény falatait, és a fotó ugyan nem sikerült róla, de ki kell emelnem a Csírák.hu párosának nyers zserbóját. Ez valami isteni: liszt, tej és cukor nélkül is szenzációs.
5_csirak.hu
Ez az öklömnél nagyobb óriásparadicsom annyira elvette az eszem, hogy elmulasztottam azonosítani a standot. Nincs mit tenni, imádom a sokszor idomtalan, repedezett, girbe-gurba biotermények egyediségét, fogását, színeit, illatát. Termelőként a szentesi Helóta Biokertre gyanakszom. (Utóbb kiderült, hogy ezek is a Reni's Veggie World zöldségei – a szerk.)
6_óriásparadicsom
Az etyeki Bodor Birtok kínálata olyan színes és gazdag, hogy egészen bele lehet feledkezni. A Szimpla Piacról már ismert házaspár egyik tagja most már a Pancson árul vasárnaponként. Nem csak termelik és készítik a finomságokat, a rajzok, betűk, kézi csomagolások is a kezük munkáját dicséri. A zakuszkájuk kiváló, a szörpjeik között olyan rendhagyó fajtát is találunk, mint az újra felfedezett parlagfű, de most a házi mustár hadtestet mutatjuk be. Citromos, tárkonyos, magyaros, cukormentes mustárok sorakoznak díszes rendben.
7_mustárok
Ugyancsak a Bodor Birtok terményei ezek az igen cuki cukkinik, amelyek virágja felől érdeklődom. Ehető? Naná! Így ajánlja a gazdasszony elkészíteni őket: forgassuk az egész cukkiniket sörbundába, és süssük ki olajban. Kis méretűek, ezért át fognak sülni, és még a virág sem ugrik össze, azok lesznek a rántott cukkinink legexkluzívabb falatai. Rántott virág!
8_cukkinik
A növényi ügyek után jöjjön két hardcore húsos. A Kiss Húsműhely standjára szívesen mondanám, hogy "kolbászok, őszintén", ha az őszinte kolbász nem hangozna kissé nevetségesen. Egy néni mellettem mangalica után érdeklődik, mire a mester kedvesen megjegyzi, hogy nincs annyi mangalica az országban, amennyi mangalicafelvágott a magyar piacon... Kissék tehát maradnak a jól ismert magyar fehér sertésnél, a kínálatukban pedig az a truváj, hogy nem a pirospaprikás vonalat erősítik, ezek a kolbászok olaszos fűszerezésben teljesednek ki (ezért a legtöbbje nem is piros színű).
9_KissHús1
Nitrites pácsó helyett kizárólag tengeri sót használnak, és olyan kolbászokat és vastagkolbászokat készítenek, mint a pirított tökmagos (egész tökmagokkal); az aszaltparadicsomos, oregánós, bazsalikomos toszkáni nevezetű; vagy a képen is látható, egészen sötét színű vargányás kolbász. A Pokoli karika az ország legcsípősebb kolbászának készült, nomen est omen, aki legény a talpán, betol egy karikát! Egy szintén Olaszországból ellesett érdekesség, "húsropi" szerepel még a képen. Ebből az igen sós szárított szalonnából kis forgácsokat farigcsálva nagyot dobhatunk egy tányér salátán.
10_KissHús2
Egy igazi gourmet kóstolással zárjuk a piaclátogatást. Az elsőre egészen különös külsejű Csöglei húsáruk hosszan érlelt libamell- és libacombsonkák, mégpedig a saját bőrébe visszavarva, abban érlelve. A nagy öltések láthatók is a képen. Így érlelődnek a libasonkák hónapokon át, és hát nem hiába. Fátyol vékonyan kell szelni, tényleg nagyon érett, intenzív ízű, ahogyan az el is várható a libahústól. A Csöglei libamájasa pedig kizárólag libamájból, -húsból és fűszerekből készül. Tömény jó.
11_csöglei_libasonka
A Rengeteg Romkert Cafe minden vasárnap kávékülönlegességgel várja a piacozókat, ez a habos-babos, gyümölcsös, cukorkás barokkos kompozíció például személyesen egy árusnak készült, még a monogramja is ráfért. Dél körülre a Vino Piano boros standjánál egyre nő a kikért fröccsök száma, lassan bejárja a kis piacot a bográcsban fortyogó indiai egytálétel curryillata is. Jövünk még.
plusz2
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram